Για τους κινδύνους ενός νέου κύματος πανδημίας στην Ευρώπη, από τη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού, που απειλεί να ανακόψει την βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της γηραιάς ηπείρου και το οποίο έχει αρχίσει να πλήττει τη Βρετανία, να κυριαρχεί στην Πορτογαλία και να μεταδίδεται σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία, κρούουν τον κώδωνα οι ειδικοί, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι απαιτείται περαιτέρω δράση για να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή της, καθώς, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, παρουσιάζοντας μια ανάλυση των παγκόσμιων γονιδιωματικών δεδομένων από τη βάση δεδομένων εντοπισμού ιών Gisaid, ενώ το νέο στέλεχος, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ινδία, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόνο ένα μέρος του συνόλου των περιπτώσεων κορονοϊού στην ηπειρωτική Ευρώπη, κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Συνιστά πλέον το 96% της νέας αλυσίδας κρουσμάτων στην Πορτογαλία, πάνω από το 20% στην Ιταλία και περίπου 16% στην Ιταλία, τονίζει η βρετανική εφημερίδα.
Αναφέρει ότι η μικρή, αλλά διαρκώς αυξανόμενη καμπύλη των κρουσμάτων, έχει σημάνει συναγερμό για ενδεχόμενο «φρένο» στην πρόοδο που έχει σημειώσει το τελευταίο δίμηνο η Ευρώπη, που έχει κατορθώσει να φέρει τους δείκτες νέων μολύνσεων και θανάτων στο χαμηλότερο επίπεδο από το περασμένο φθινόπωρο.
«Είμαστε καθ΄ οδόν προς τη συντριβή του ιού και της πανδημίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην «Δέλτα» να πάρει το πάνω χέρι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, την περασμένη Τρίτη.
Στην Πορτογαλία, η εξάπλωση της παραλλαγής έχει εντοπιστεί κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Λισαβόνας, όπου κατεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα πάνω από το 60% των συνολικών κρουσμάτων της χώρας. Κάτι που οδήγησε σε επιβολή επιπλέον περιορισμών, καθώς απαγορεύτηκαν οι «μη ουσιώδεις» μετακινήσεις από και προς την πόλη αυτό το σαββατοκύριακο για να αποφευχθεί η αύξηση και εξάπλωση των κρουσμάτων.
Στην Βρετανία, όπου τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα, με την «Δέλτα» να αφορά το 98% των νέων κρουσμάτων, είναι στραμμένη η προσοχή των επιστημόνων από όλη την Ευρώπη, αναφέρουν οι FT και προσθέτουν ότι τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η παραλλαγή Δέλτα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 2,2 φορές σε σύγκριση με την παραλλαγή Άλφα, με αποτέλεσμα το Λονδίνο να προχωρήσει σε αναστολή ενός μήνα της ολικής άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, το αν οι εξάρσεις της «Δέλτα» θα οδηγήσουν σε ευρύτερη επιδείνωση στην Ευρώπη θα κριθεί εν μέρει από το πόσοι πολίτες θα φτάσουν στον πλήρη εμβολιασμό, αλλά και από τη συμπεριφορά τους κατά την περίοδο άρσης των μέτρων σε κοινωνική ζωή και εργασιακό περιβάλλον.
«Οι αποφάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων αποτελούν κάτι σαν εργαστήριο (σ.σ. για εξαγωγή συμπερασμάτων) για εμάς στην υπόλοιπη Ευρώπη», αναφέρει στο βρετανικό μέσο ο Μπρουνό Λινά, ιολόγος από την πόλη της Λυών και σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης για την πανδημία.
Οι έρευνες της βρετανικής κυβέρνησης υπογραμμίζουν με έμφαση τη σημασία να ολοκληρωθεί η εμβολιαστική εκστρατεία το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, η πρώτη δόση των εμβολίων είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο αποτελεσματική απέναντι στη «Δέλτα», συγκριτικά με τις προηγούμενες παραλλαγές.
Οι δύο δόσεις αυξάνουν, μάλιστα, την προστασία από συμπτωματική νόσο από την εν λόγω μετάλλαξη, από το 33% στο 81%. Ωστόσο, ενώ στη Βρετανία περίπου 46% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, τα ποσοστά στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης κυμαίνονται σαφώς χαμηλότερα, μεταξύ 20% και 30%.
«Αν κρατήσουμε έναν καλό ρυθμό στους εμβολιασμούς και κάποια μέτρα προστασίας, όπως τη μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, μπορούμε ακόμη να καταστείλουμε την κυκλοφορία του ιού μέσα στο καλοκαιρί», συμπληρώνει ο Γάλλος ιολόγος.
Όπως αναφέρουν οι FT, κάποιοι επιστήμονες φοβούνται ότι η παραλλαγή «Δέλτα» έχει ήδη εξαπλωθεί περισσότερο απ΄ όσο φαίνεται, αλλά αυτό δεν έχει εντοπιστεί, καθώς τα δεδομένα για την γονιδιωματική αλληλουχία που απαιτείται για την ταυτοποίηση των παραλλαγών στην Ευρώπη, είναι λιγότερα από τα απαιτούμενα.
Ειδικότερα, ενώ στη Βρετανία ο αριθμός ανέρχεται πάνω από τις 500.000 γονιδιώματα, άλλες μεγάλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, είναι πολύ πίσω: 130.000 έχουν ακολουθηθεί στη Γερμανία, 47.000 στη Γαλλία και 34.000 στην Ισπανία.
Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί κοινή παραδοχή μεταξύ των επιστημόνων ότι «η παραλλαγή «Δέλτα», ανεξάρτητα από πού θα προέρχεται, στο τέλος θα επικρατήσει». Το κλειδί, λένε, είναι σαφώς η αύξηση των πλήρως εμβολιασμένων, παράλληλα, με τον όσο το δυνατόν ισχυρότερο περιορισμό της μετάδοσης του ιού, αναδεικνύοντας εν ολίγοις, με τη σειρά του τη σημασία της όσο το δυνατόν ταχύτερης προόδου των εμβολιαστικών εκστρατειών.
Διαβάστε ακόμα:
Λισαβόνα: Η παραλλαγή Δέλτα πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων
Βέλγιο: Κλείνει τα σύνορα σε πολίτες εκτός ΕΕ από τη Βρετανία λόγω μετάλλαξης Δέλτα