Στη μετανάστευση βασίζει την πολιτική της η κυβέρνηση του Καναδά, προκειμένου να ενισχυθεί το εργατικό δυναμικό της χώρας, εξαιτίας του κενού στην οικονομία που έχουν αφήσει οι γερασμένοι πλέον Baby Boomers.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, επιθετικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα γίνονται δεκτοί ετησίως 500.000 μετανάστες, με ορίζοντα το 2025 και την προσέλκυση 1,5 εκατ. νέων μεταναστών.
Με βάση αυτό το σχέδιο ο Καναδάς θα δεχθεί περίπου οκταπλάσιο αριθμό μόνιμων κατοίκων κάθε χρόνο - ανά πληθυσμό - από το Ηνωμένο Βασίλειο και τέσσερις φορές περισσότερο από τον νότιο γείτονά του, τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για πολλά χρόνια, ο Καναδάς προσπαθεί να προσελκύσει μόνιμους κατοίκους - μετανάστες που έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στη χώρα επ' αόριστον, με στόχο να διατηρήσει τον πληθυσμό και την οικονομία σε ανάπτυξη.
Η μετανάστευση αντιπροσωπεύει ήδη σχεδόν το σύνολο της αύξησης του εργατικού δυναμικού της χώρας και μέχρι το 2032, αναμένεται να αντιπροσωπεύει και το σύνολο της αύξησης του πληθυσμού της χώρας.
Αντιδράσεις
Ωστόσο, το σχέδιο αυτό, δεν τυγχάνει της καλύτερης αποδοχής από το σύνολο των περιοχών της χώρας όπως και από όλους τους πολίτες του Καναδά.
Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι υπάρχει άγχος για την υποδοχή τόσο μεγάλου αριθμού νεοφερμένων από το εξωτερικό, καθώς υπάρχει γενικότερη ανησυχία για την ύπαρξη περισσότερων μεταναστών από τις θέσεις εργασίας.
Διαφορετικά μέρη του Καναδά έχουν επίσης διαφορετική στάση απέναντι στη μετανάστευση. Το Κεμπέκ για παράδειγμα, το οποίο έχει το 23% του πληθυσμού της χώρας, δεν θα δέχεται περισσότερους από 50.000 ετησίως, δηλαδή μόνο το 10% των μεταναστών της χώρας.
Ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ Φρανσουά Λεγκώ δήλωσε ότι ανησυχεί ότι περισσότεροι μετανάστες θα αποδυναμώσουν τη γαλλική γλώσσα στην επαρχία.
Μεγάλες πόλεις όπως το Τορόντο και το Βανκούβερ - όπου ζει σήμερα περίπου το 10% του πληθυσμού - αντιμετωπίζουν κρίσεις σε προσιτές τιμές στέγασης. Σε δημοσκόπηση οι τρεις στους τέσσερις δήλωσαν ότι ανησυχούν κάπως ή πολύ για την επίδραση που θα είχε το νέο σχέδιο στη στέγαση και τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Πηγή: BBC