Η Ρωσία που εισέβαλε στην Ουκρανία, δημοσίευσε μέσω των πρεσβειών της μια καταγγελτική έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σε πληθώρα «υποδειγματικών», όπως αναφέρει ειρωνικά, δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Οι «ορισμένες χώρες» περιλαμβάνουν τις αυτοαποκαλούμενες «υποδειγματικές» δυτικές δημοκρατίες που έδωσαν στους εαυτούς τους το δικαίωμα να «εξάγουν» τα δικά τους πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως καθολικά, αναφέρει χαρακτηριστικά στη σχετική της ανάρτηση η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.
The report on the human rights situation in certain countries was published: https://t.co/8DRded9mau.
— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) June 15, 2023
The “certain countries” include the self-proclaimed “exemplary” Western democracies that granted themselves the right to “export” their own human rights standards as universal. pic.twitter.com/PFuCw1lJ3G
Στο κείμενο αυτό, επιστρατεύεται ακόμα και η πρόσφατη πανδημία, προκειμένου να χτιστεί το αφήγημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Τα μέτρα που πάρθηκαν για την προστασία της υγείας των πολιτών, μέτρα που πάρθηκαν ως ένα βαθμό και από την ίδια τη Ρωσία, καταδεικνύονται ως μέτρα καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Η Ρωσία κάνει λόγο για μια «αφιλόξενη» κατάσταση στα ανθρώπινα δικαιώματα και μια Ελλάδα, η οποία παραδίδει τους μετανάστες σε μασκοφόρους, βάζει δύσκολα τεστ στους αιτούντες την ελληνική ιθαγένεια και σταμάτησε να αγαπά τους Ρώσους.
«Αμφιλεγόμενη κατάσταση»
«Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα παραμένει αμφιλεγόμενη. Οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές αρχές τα τελευταία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ευθυγραμμίσει την εθνική νομοθεσία με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου.
Ωστόσο, οι προκλήσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως όσον αφορά την επιβολή τους λόγω των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης και της εισροής προσφύγων και παράνομων μεταναστών από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA), παραμένουν, ωστόσο, άλυτες. Εφαρμόζονται εθνικά σχέδια δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μεταρρύθμιση του ασύλου, τη διαχείριση της μετανάστευσης, την κοινωνική ένταξη των Ρομά και την προστασία των παιδιών.», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.
Ο κορονοϊός και τα δικαιώματα στην Ελλάδα
«Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της εξάπλωσης της νέας λοίμωξης από τον κορονοϊό το 2020-2021 έχουν επηρεάσει αρνητικά ορισμένα βασικά δικαιώματα στην Ελλάδα (ελευθερία μετακίνησης, ελευθερία του συνέρχεσθαι, διάφορες πτυχές της ιδιωτικής ζωής). Το ανεμβολίαστο τμήμα του πληθυσμού έχει πληγεί ιδιαίτερα. Συγκεκριμένα, περίπου 7.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τη νομική απαίτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό[292]. Τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2021 σημειώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις σε μεγάλες ελληνικές πόλεις που συνοδεύτηκαν από συγκρούσεις με την αστυνομία.»
Η μεταναστευτική πίεση
«Ένα μεγάλο σύνολο ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετίζεται με τη μεταναστευτική πίεση στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα των μαζικών αφίξεων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και ορισμένες ασιατικές χώρες κορυφώθηκε το 2015-2016, όταν περίπου 1 εκατ. άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν από το ελληνικό έδαφος προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τις αρχές, σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 μετανάστες στη χώρα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που θα φτάσουν στις χώρες της "μεσογειακής πεντάδας" της ΕΕ (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ισπανία και Ιταλία) το 2022 θα φθάσει τις 150.000.», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση που καταγγέλλει τη χώρα μας για τα κέντρα κράτησης μεταναστών αλλά και για απελάσεις.
Τα δύσκολα τεστ
Οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες ανησυχούν επίσης για την εισαγωγή ενός συστήματος εξετάσεων για τους αιτούντες την ελληνική ιθαγένεια από την 1η Απριλίου 2021, το οποίο περιλαμβάνει, εκτός από ένα γλωσσικό τεστ, μια σειρά δύσκολων ερωτήσεων σχετικά με την ελληνική ιστορία, τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και την κρατική υπόσταση. Ένα τεστ αυτών των γνώσεων τον Μάιο του 2021 έδειξε ότι σχεδόν κανένας από τους αιτούντες δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις καινοτομίες.
Η «ρωσοφοβία»
«Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η Ελλάδα σταμάτησε κάθε πολιτιστική και ανθρωπιστική αλληλεπίδραση με τη χώρα μας. Η Αθήνα προσχώρησε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 2ας Μαρτίου 2022 για την απαγόρευση της μετάδοσης του τηλεοπτικού καναλιού Russia Today και των εργασιών του πρακτορείου Sputnik και των θυγατρικών τους στο έδαφος της ΕΕ. Η πρόσβαση στους διαδικτυακούς πόρους Sputnik Greece και Russia 24 έχει τερματιστεί στη χώρα.
Οι Ρώσοι πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα αντιμετώπισαν τη δέσμευση των λογαριασμών τους από τις τοπικές τράπεζες βάσει του κανονισμού αριθ. 328 του Συμβουλίου της ΕΕ της 25ης Φεβρουαρίου 2022, γεγονός που συχνά είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της μοναδικής πηγής εισοδήματός τους.
Τα περιστατικά εγχώριας ρωσοφοβίας, που προωθούνται ενεργά από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έγιναν συχνότερα.
Περίπου 40 Ρώσοι ναύτες κρατούνται στις ελληνικές φυλακές κατηγορούμενοι για μεταφορά παράνομων μεταναστών, κάτι που, σύμφωνα με τους τοπικούς νόμους, αποτελεί σοβαρό έγκλημα που τιμωρείται με μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης και βαριά πρόστιμα. Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα παρέχει στους πολίτες μας την απαραίτητη βοήθεια και οργανώνει τακτικά προξενικές επισκέψεις στους τόπους κράτησής τους.», καταγγέλλουν.