Κατατίθεται την Παρασκευή το αίτημα έγκρισης του εμβολίου της Pfizer στην FDA

Κατατίθεται την Παρασκευή το αίτημα έγκρισης του εμβολίου της Pfizer στην FDA

Το αίτημα έγκρισης του εμβολίου για τον κορονοϊό πρόκειται να κατατεθεί αύριο Παρασκευή στην αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της  γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας BioNTech Ουγούρ Σαχίν, εκτιμώντας ότι «είναι πιθανόν να μπορούμε να διανείμουμε τα εμβόλια τον Δεκέμβριο». 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης ο επικεφαλής της BioNTech, που συνεργάζεται με την αμερικανική Pfizer για την παρασκευή ενός εμβολίου για την Covid-19, έκρινε σήμερα ότι είναι «πιθανό» να δοθεί η έγκριση για την κυκλοφορία του στις ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη του έτους. «Δουλεύουμε πυρετωδώς», είπε ο Ουγούρ Σαχίν.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει μια πιθανότητα να μπορέσουμε να λάβουμε φέτος την έγκριση στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη ή και στις δύο» και εκτίμησε ότι «είναι πιθανόν να μπορούμε να διανείμουμε τα εμβόλια τον Δεκέμβριο». Η ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων (ΕΜΑ) βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση της εξέτασης του προϊόντος ενόψει της έγκρισής του και την επόμενη εβδομάδα θα της παραδοθούν συμπληρωματικά δεδομένα, έκανε γνωστό ο Σαχίν.

Αν όλοι οι παράγοντες, δηλαδή οι κυβερνήσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες και η εφοδιαστική αλυσίδα, δουλέψουν σωστά, «μπορούμε να εμβολιάσουμε το 60-70% του πληθυσμού μέχρι τον χειμώνα του 2021», σημείωσε ο Σαχίν. «Αν το καταφέρουμε, θα έχουμε έναν φυσιολογικό χειμώνα, χωρίς νέες καραντίνες», πρόσθεσε 

Ο Σαχίν εμφανίστηκε βέβαιος για την ασφάλεια του εμβολίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί «καμία σοβαρή παρενέργεια», εξήγησε. Όσον αφορά τη διάρκεια της προστασίας που θα παρέχει, αυτό είναι ένα θέμα που θα διευκρινιστεί στις επόμενες μελέτες. «Λογικά, θα έλεγα ότι το εμβόλιο θα προστατεύει για τουλάχιστον έναν χρόνο, ίσως και περισσότερο», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία Pfizer/BioNTech έχει ήδη υπογράψει πολλά συμβόλαια, ιδίως με την ΕΕ και τις ΗΠΑ και συζητά επί του παρόντος «με 30 χώρες». Συζητούν επίσης με πολλούς οργανισμούς, όπως με τον ΟΗΕ, με στόχο να καταστεί το εμβόλιο διαθέσιμο «παντού στον κόσμο» και να μειωθεί το κόστος του, ώστε να είναι προσιτό και στις φτωχότερες χώρες.