Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι θέλει να διαλύσει τη Ρωσία και είπε ότι έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο για να το αποτρέψει.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και συζητώντας δημόσια για τον πόλεμο για πρώτη φορά από τότε που η Ουκρανία κατέστρεψε τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Χάρκοβο την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν απείλησε με πλήγματα τις ουκρανικές υποδομές και είπε: «Θα δούμε πώς (η αντεπίθεση της Ουκρανίας) θα τελειώσει».
«Για δεκαετίες, η ιδέα της κατάρρευσης τόσο της Σοβιετικής Ένωσης όσο και της ιστορικής Ρωσίας και της Ρωσίας ως χώρας καλλιεργείται συνεχώς στις δυτικές χώρες», είπε ο Πούτιν.
Η Δύση προσπάθησε να δημιουργήσει έναν αντιρωσικό θύλακα στην Ουκρανία για την κατάρρευση της Ρωσίας και ξεκίνησε μια «ειδική επιχείρηση για να αποτραπεί αυτό», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Το ότι πάντα έκαναν προσπάθειες για τη διάλυση της χώρας μας είναι σίγουρο. Για το μόνο που λυπάμαι είναι ότι από κάποια στιγμή κι έπειτα προέκυψε η ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους...
Αυτή είναι η εξέλιξη των γεγονότων και ξεκινήσαμε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Αυτό προσπαθούν και επιδιώκουν ορισμένες δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες - να δημιουργήσουν έναν τέτοιο αντιρωσικό θύλακα και να ταρακουνήσουν, να απειλήσουν τη Ρωσία από αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Πούτιν.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «οι δυτικές χώρες είναι πρώην αποικιακές δυνάμεις και ακόμα δεν μπορούν να απαλλαγούν από τη συνήθεια να ζουν εις βάρος κάποιου άλλου.
«Είναι πρώην αποικιακές δυνάμεις, αλλά εξακολουθούν να ζουν στο παράδειγμα της αποικιακής φιλοσοφίας. Έχουν συνηθίσει να ζουν σε βάρος κάποιου άλλου. Και ακόμα δεν μπορούν να απαλλαγούν από αυτό το παράδειγμα στην πρακτική καθημερινή τους πολιτική», είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους
Παράλληλα, σημείωσε πως δεν βιάζεται να ολοκληρώσει την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» στην Ουκρανία και ότι παίρνουν σταδιακά τον έλεγχο του ουκρανικού εδάφους.
Αναφορικά, με τη συνάντηση του με τον Σι Τζινπίνγκ, τη χαρακτήρισε «νορμάλ» ενώ είπε ότι συζήτησε μαζί του μέτρα για την τόνωση του εμπορίου μεταξύ Ρωσία και Κίνας.
Επιπλέον, ζήτησε την επίλυση των προβλημάτων για τις εξαγωγές των ρωσικών λιπασμάτων και την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές των λευκορωσικών λιπασμάτων που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις.
To ευχαριστώ στον Ερντογάν
Ο Ρώσος πρόεδρος επαίνεσε τις προσπάθειες του Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν ήταν διατεθειμένος να πραγματοποιήσει ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο Πούτιν είπε ότι ο Ερντογάν πάντα πρότεινε συναντήσεις με τον Ζελένσκι -αν και δεν το έκανε αυτή τη φορά στη Σαμαρκάνδη- και ότι ο Τούρκος ηγέτης είχε «σημαντική συμβολή» στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου.
Αναφορικά με την επικείμενη σύνοδο κορυφής του G20 στο Μπαλί, είπε πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει για το αν θα δώσει το παρών.
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε πως «κύριος στόχος είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς».
Στο μεταξύ, αρνήθηκε ότι η Ρωσία έχει οποιαδήποτε σχέση με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και είπε ότι εάν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν περισσότερο φυσικό αέριο, θα πρέπει να ζητήσουν από την Ουκρανία να ανοίξει τους αγωγούς φυσικού αερίου και να άρει τις κυρώσεις που εμποδίζουν το άνοιγμα του Nord Stream 2 της Βαλτικής.
Επίσης, κατηγόρησε αυτό που αποκάλεσε «πράσινη ατζέντα» για την ενεργειακή κρίση και επέμεινε ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις ενεργειακές της υποχρεώσεις.
Η Τουρκία θα πληρώνει το 25% του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια
Την επίτευξη συμφωνίας βάσει της οποίας η Τουρκία θα πληρώνει σε ρούβλια το 25% των προμηθειών του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Η συμφωνία μας για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ στο εγγύς μέλλον, με τις πληρωμές για το 25% των προμηθειών να γίνεται σε ρωσικά ρούβλια», δήλωσε ο Πούτιν.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Τουρκία «έχει γίνει μια από τις πιο αξιόπιστες διαδρομές για τις αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ακόμα και στην Ευρώπη. Ο TurkStream λειτουργεί ομαλά».
Υπενθυμίζεται ότι από τότε που οι χώρες της Δύσης επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Μόσχα προσπάθησε να πραγματοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές σε άλλα νομίσματα και όχι σε δολάρια ή ευρώ, που χρησιμοποιούνται συνήθως στα ενεργειακά συμβόλαια. Ζήτησε επίσης, οι πληρωμές για ορισμένες εξαγωγές φυσικού αερίου να γίνονται σε ρούβλια, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά παράβαση των υφισταμένων συμβατικών όρων.
Αρκετές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, διέκοψαν τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία αφού αρνήθηκαν να πληρώσουν το ρούβλι.
Η Τουρκία έχει διατηρήσει θερμότερες σχέσεις με τη Ρωσία από ό,τι οι χώρες της ΕΕ.
Εξαγωγές ρωσικών προϊόντων μέσω Τουρκίας
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε και η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια που υπέγραψαν Ρωσία, Ουκρανία, ΟΗΕ και Τουρκία, τον περασμένο Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τη συμβολή του στη συμφωνία για τα σιτηρά, ενώ τόνισε πως «οι οικονομικοί μας φορείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα ότι μπορούν επίσης να εξάγουν τα προϊόντα μας μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος από την άποψη αυτή και μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες παραδόσεις μέσω του εδάφους σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, δεδομένου ότι πουλάμε κυρίως εκεί».
Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η Τουρκία θέλει να συνεχιστούν και οι εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία, ενώ ο Πούτιν κάλεσε τον ΟΗΕ να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει κυρώσεις για τις εξαγωγές λιπασμάτων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Η Ρωσία είναι έτοιμη να μεταφέρει 300.000 τόνους λιπασμάτων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες χωρίς χρέωση όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες», δήλωσε ο Πούτιν.