Επιβάτης του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines (AA) επεσήμανε ότι υπήρξε τουλάχιστον ένας δυνατός κρότος, καθώς αυτό πλησίαζε στον αρχικό του προορισμό, το Γκρόζνι της Τσετσενίας.
Συγκεκριμένα, ο Σουμπχονκούλ Ραχίμοφ, ένας από τους επιβάτες της συντριβής παραχώρησε συνέντευξη στο Reuters, λέγοντας πως «νόμιζα ότι το αεροπλάνο θα διαλυθεί», ενώ πρόσθεσε ότι μετά τον δυνατό κρότο είχε αρχίσει να κάνει τις προσευχές του προετοιμασμένος για το τέλος. «Μετά τον κρότο, το αεροπλάνο άρχισε να συμπεριφέρεται περίεργα, σαν να ήταν μεθυσμένο. Ήταν σαν να ήταν μεθυσμένο. Δεν ήταν το ίδιο αεροπλάνο πια!», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι, τέσσερις αζερικές πηγές με γνώση των προκαταρκτικών ευρημάτων της έρευνας δήλωσαν στο Reuters ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη κατά λάθος από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα. Το Embraer της Azerbaijan Airlines πέταξε από το Μπακού μέχρι το Γκρόζνι και από εκεί εξετράπη της πορείας του για εκατοντάδες μίλια διασχίζοντας την Κασπία Θάλασσα για να καταπέσει και να συντριβεί στο Καζακστάν. Τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 29 επέζησαν.
Azerbaijan Airlines: Το αεροσκάφος συνετρίβη έπειτα από «εξωτερική φυσική και τεχνική επέμβαση»
Νωρίτερα, η αεροπορική εταιρεία Azerbaijan Airlines ανακοίνωσε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν δέχθηκε «εξωτερική φυσική και τεχνική επέμβαση».
Αυτό συμβαίνει καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν την πτήση, η οποία κατευθυνόταν προς το Γκρόζνι από το Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.
Μόλις πριν από λίγα λεπτά, το ρωσικό παρατηρητήριο αεροπορίας δήλωσε ότι στον κυβερνήτη του αεροπλάνου προσφέρθηκαν άλλα αεροδρόμια για προσγείωση, αλλά επέλεξε να πετάξει στο δυτικό Καζακστάν, όπου τελικά και συνετρίβη το αεροσκάφος, όπως μετέδωσε το Sky News.
Τουλάχιστον 38 από τους 67 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο σκοτώθηκαν στη συντριβή, επιβεβαίωσαν οι αρχές του Καζακστάν, μεταξύ των οποίων δύο πιλότοι και μια αεροσυνοδός.
Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες
Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους που συνετρίβη «επέλεξε να κατευθυνθεί στο Καζακστάν». Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η ομίχλη εμπόδισε την προσγείωση, καθώς και ένας συναγερμός για επίθεση από ουκρανικά drones, και η ρυθμιστική αρχή αερομεταφορών δήλωσε ότι ο δέχτηκε εναλλακτικά σημεία προσγείωσης σε άλλα αεροδρόμια, αλλά επέλεξε να κατευθυνθεί στο Ακτάου στο Καζακστάν.
Η Rosaviatsia ανέφερε επίσης, ότι ο πιλότος προσπάθησε να προσγειώσει το αεροπλάνο δύο φορές στο αεροδρόμιο του Γκρόζνι στη νότια Ρωσία, αλλά η πυκνή ομίχλη διέκοψε τις προσπάθειες.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN την Πέμπτη (26/12), ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα μπορεί να κατέρριψε το επιβατικό αεροσκάφος.
Και το Reuters μετέδωσε επίσης, ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, επικαλούμενο πολλές ανώνυμες πηγές στο Αζερμπαϊτζάν με γνώση της έρευνας.
«Καταρρίφθηκε από σύστημα ρωσικής αεράμυνας»
Η πηγή ανέφερε ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από ρωσική συστοιχία Pantsir-S, αφού παρέλυσαν οι επικοινωνίες του από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κατά την προσέγγισή του στο Γκρόζνι. Τα πυρά κατά του αεροσκάφους δεν πιστεύεται ότι ήταν σκόπιμα, ανέφερε η πηγή που επικαλείται το Reuters.
Πηγές δήλωσαν στο Euronews, ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε κατά της πτήσης 8432 εν μέσω εναέριας δραστηριότητας μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από το Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, επικαλούμενες προκαταρκτική έρευνα.
Η Ρωσία προσπάθησε να διαψεύσει τις εικασίες ότι η πτήση καταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο, ζητώντας υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Το Καζακστάν δήλωσε ότι θα διεξάγει έρευνα για τη συντριβή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνεργαστεί με το Αζερμπαϊτζάν αλλά όχι με τη Ρωσία.
Μια πηγή που γνωρίζει την έρευνα του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε στο Reuters, ότι ενώ «κανείς δεν ισχυρίζεται ότι έγινε σκόπιμα, το Μπακού αναμένει από τη ρωσική πλευρά να ομολογήσει την κατάρριψη του αζέρικου αεροσκάφους».
Το γεγονός αυτό έρχεται την ώρα που το Αζερμπαϊτζάν τήρησε πανεθνική ημέρα πένθους για τα θύματα της αεροπορικής συντριβής.