Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Βουλής των Αντριπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν Μακάρθι, εάν θα επισκεφτεί την Ταϊβάν το προσεχές διάστημα, απάντησε ότι «δεν θα μου πει η Κίνα που θα πάω» καθότι η Κίνα είχε εκφράσει την εντίθεσή της σε μια τέτοια επίσκεψη. Είναι επίσης αντίθετη μεταξύ χωρών που έχουν διπλωματικές σχέσεις με την περιοχή της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί μέρος της επικράτειάς της.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, η Κίνα προχώρησε σε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, σε επίδειξη δύναμης άνευ προηγουμένου. Τα γυμνάσια εκείνα έγιναν σε αντίποινα για την επίσκεψη που έκανε στη νήσο η Νάνσι Πελόζι, η τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Κίνα θεωρεί τη νήσο 24 εκατομμυρίων κατοίκων επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.
Βλέπει με εντεινόμενη δυσαρέσκεια τη σύσφιγξη των σχέσεων τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην Ταϊπέι και την Ουάσιγκτον, προστάτιδα δύναμη της νήσου και βασικό προμηθευτή της με όπλα παρότι επισήμως αναγνωρίζει το Πεκίνο.
Πρόσφατα, αμερικανός πτέραρχος τόνιζε σε εσωτερικό υπόμνημα προς τους υφισταμένους την εκτίμησή του πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με την Κίνα το 2025, πιθανότατα για την Ταϊβάν, καλώντας τους άνδρες του να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να εμπλακούν σε μάχες τη χρονιά αυτή.