Αίτηση για ένταξη στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Ειρηνική Εταιρική Σχέση (CPTPP), υπέβαλε η Κίνα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εμπορική επιρροή στην εν λόγω περιοχή, σύμφωνα με το Reuters.
Το σύμφωνο για τη σύσταση του CPTPP υπογράφηκε το 2018 από 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά, της Χιλής, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας. Στο παρελθόν ήταν γνωστή ως Trans-Pacific Partnership (TPP) και θεωρείτο ως σημαντικό οικονομικό αντίβαρο στην περιφερειακή επιρροή της Κίνας.
Υπήρξε κεντρικός άξονας της πολιτικής Ομπάμα στην Ασία, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από το σύμφωνο το 2017.
Το Πεκίνο ασκούσε πιέσεις για την ένταξή του στο σύμφωνο, επισημαίνοντας ότι η κινεζική και η αυστραλιανή οικονομία έχουν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας. Η Βρετανία και η Ταϊλάνδη έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη στο CPTPP.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσαν τη σύσταση της AUKUS από τα αρχικά των χωρών τους (Αυστραλία, Βρετανία, ΗΠΑ) η oποία προβλέπει χρήση προηγμένων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής τεχνολογίας υποβρυχίων. Στόχος ο περιορισμός της επιρροής της Κίνας στον Ειρηνικό.