Η Κίνα εντείνει τις περιπολίες στα ύδατα κοντά στα ακριτικά νησιά που ελέγχει η Ταϊβάν, καθώς οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μετά τον πνιγμό δύο Κινέζων ψαράδων κατά τη διάρκεια καταδίωξης από την ακτοφυλακή της Ταϊβάν, η οποία τους κατηγόρησε για σειρά παραβιάσεων.
Συγκεκριμένα, η Κίνα δήλωσε την Κυριακή ότι το τμήμα ακτοφυλακής της στη Φουτζιάν θα αυστηροποιήσει την επιβολή του θαλάσσιου νόμου και θα πραγματοποιεί τακτικές περιπολίες στα ύδατα γύρω από την κινεζική πόλη Σιαμέν και τα νησιά Κινμέν της Ταϊβάν, τα οποία απέχουν μόλις λίγα μίλια μεταξύ τους.
Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην «περαιτέρω διατήρηση της τάξης των επιχειρήσεων στα ύδατα και στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των ψαράδων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γκαν Γιου, εκπρόσωπος της ακτοφυλακής της Κίνας.
Οι περιπολίες είναι πιθανό να φέρουν τα σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής σε πιο κοντινή απόσταση από τα αντίστοιχα της Ταϊβάν, αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο λανθασμένου υπολογισμού και σύγκρουσης.
Η κλιμάκωση ήρθε λίγες ημέρες αφότου ένα κινεζικό ταχύπλοο ανατράπηκε στην προσπάθειά του να ξεφύγει από την ακτοφυλακή της Ταϊβάν, η οποία δήλωσε ότι το συγκεκριμένο ταχύπλοο είχε παρανομήσει για να ψαρέψει σε ύδατα περίπου 1 ναυτικό μίλι από τις ακτές του Κινμέν.
Τέσσερα μέλη του πληρώματος έπεσαν στο νερό. Δύο επέζησαν μετά τη διάσωσή τους από την ακτοφυλακή της Ταϊβάν, ενώ τα άλλα δύο βρέθηκαν αναίσθητα ενώ επιβεβαιώθηκε ο θάνατός τους μετά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο του Kinmen.
Το Πεκίνο εξέδωσε έντονες καταδίκες και κατηγόρησε το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) της Ταϊβάν για τους θανάτους, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησε «διάφορες δικαιολογίες για να κυριεύσει με τη βία αλιευτικά σκάφη της ηπειρωτικής χώρας και να μεταχειριστεί τους ψαράδες της ηπειρωτικής χώρας με σκληρό και επικίνδυνο τρόπο».
Οι αρχές της Ταϊβάν εξέφρασαν την Πέμπτη τη λύπη τους για τους θανάτους, αλλά υποστήριξαν ότι οι αξιωματικοί της ακτοφυλακής ενεργούσαν σύμφωνα με τις εντολές τους και σύμφωνα με το νόμο.