Ανάμεσα σε όσους χάρηκαν με τις εικόνες από την Ουάσιγκτον και το Καπιτώλιο βρίσκεται η ηγεσία της Κίνας και τα ελεγχόμενα από αυτήν ΜΜΕ, που ατυχώς έσπευσαν να συγκρίνουν τα συγκεκριμένα γεγονότα με τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ το 2019.
«Ευχόμαστε στον λαό των ΗΠΑ να απολαύσουν το συντομότερο δυνατό ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια», δήλωσε – εμφανώς ειρωνικά – ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, για να προσθέσει: «Η απάντηση που δόθηκε και τα σχόλια που έγιναν από ορισμένους στις ΗΠΑ αναφορικά με τα όσα συνέβησαν στο Χονγκ Κονγκ το 2019 ήταν εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με όσα λέγονται για τα εν εξελίξει γεγονότα στις ΗΠΑ».
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2019, διαδηλωτές του μπλοκ υπέρ της δημοκρατίας που αντιτίθεντο στην προσκείμενη στο Πεκίνο κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, εισέβαλαν στο κτίριο του κοινοβουλίου, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.
Παρότι οι εικόνες σε Χόνγκ Κονγκ και Ουάσιγκτον ήταν φαινομενικά σχεδόν παρόμοιες, οι ομοιότητες των περιπτώσεων έχουν μόνο οπτικό χαρακτήρα. Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ έγιναν υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και κυρίως υπέρ της διατήρησης της αρχής «Μια χώρα, δύο συστήματα».
Σημειώνεται ότι η Κοινή Σινο-βρετανική Διακοίνωση του 1984 η οποία έγινε ενόψει της παράδοσης του Χονγκ Κονγκ στο Πεκίνο, ανάμεσα στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Κινέζο ηγέτη Ντεν Σιάο Πινγκ κατέληξε στον συμβιβασμό που έγινε γνωστός ως «ένα κράτος, δύο συστήματα». Όταν το 1997 η βρετανική αποικία επανενώθηκε με την ηπειρωτική Κίνα, η «άτυπη συμφωνία» όριζε ότι το σύστημα αυτό θα διατηρούταν ως το 2047.
Το 2019, οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρώην βρετανική αποικία ξεκίνησαν με αφορμή ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο το οποίο προέβλεπε την έκδοση «υπόπτων» στην Κίνα. Ωστόσο εξελίχθηκαν σε μια ευρύτερη διαμαρτυρία για τα ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ μεταξύ των οποίων ήταν και η συμμετοχή στον τρόπο εκλογής του κυβερνήτη της πόλης.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ όχι μόνο ακύρωσαν τις εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο, αλλά απέκλεισαν υποψηφίους του μπλοκ υπέρ της δημοκρατίας με τη δικαιολογία ότι μετείχαν «σε διαδηλώσεις που υποκινούσαν την τρομοκρατία».
Στον αντίποδα, τα αιτήματα των διαδηλωτών - οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ ήταν εντελώς διαφορετικά, καθώς προσπάθησαν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών μέσω της εισβολής στο Καπιτώλιο, καθοδηγούμενοι από τον ίδιο τον απερχόμενο πρόεδρο.
«Θα παρατηρούσα απλώς ότι διαδηλωτές στις ΗΠΑ ενεργούσαν από μια θέση προνομίων και παράπονων, και προσπαθούσαν να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των έγκυρων εκλογών, ενώ οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, ένας καταπιεσμένος πληθυσμός, απαιτούσε το δικαίωμα να διεξαχθούν δίκαιες εκλογές». σχολίασε στο Twitter ο Άντονι Νταπιράν, δικηγόρος με έδρα το Χονγκ Κονγκ και συγγραφέας του "City on Fire", ένα βιβλίο για τις διαμαρτυρίες του Χονγκ Κονγκ το 2019.