Η Κίνα προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ να μην στηρίζουν τις Φιλιππίνες σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ενώ η Ουάσινγκτον από την πλευρά της δεσμεύτηκε να συνεχίσει να υποστηρίζει τους συμμάχους της στην περιοχή, σε μια συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο Πεκίνο.
«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις διμερείς συνθήκες ως πρόσχημα για να υπονομεύουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και, πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να στηρίζουν ή να επιδοκιμάζουν τις παράνομες ενέργειες των Φιλιππίνων», είπε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γουάνγκ Γι απευθυνόμενος στον Τζέικ Σάλιβαν, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στη συνάντηση που είχαν σήμερα, μετέδωσε η κινεζική τηλεόραση CCTV.
Ο σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του «υπενθύμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπίζονται τους συμμάχους τους στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Σάλιβαν «εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Κίνας απέναντι στις νόμιμες ναυτικές δραστηριότητες των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», πρόσθεσε. Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια θέση της Ουάσινγκτον, ότι «είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν».
Ο Αμερικανός απεσταλμένος για άλλη μια φορά μίλησε εξάλλου και για τις «ανησυχίες» των ΗΠΑ για τη στήριξη που παρέχει η Κίνα «στη ρωσική αμυντική βιομηχανία».
Η ένταση μεταξύ Πεκίνου και Μανίλας έχει κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες που σημαδεύτηκαν από μια σειρά αντιπαραθέσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Κίνα εξακολουθεί να θεωρεί ότι της ανήκουν πολλές βραχονησίδες και ύφαλοι στην περιοχή αυτή, μολονότι το 2016 διεθνές δικαστήριο απέρριψε τις διεκδικήσεις της. Τη Δευτέρα η Κίνα ανακοίνωσε ότι λαμβάνει «μέτρα» έπειτα από ένα νέο επεισόδιο με εμπλοκή φιλιππινέζικων πλοίων κοντά σε μια διεκδικούμενη ατόλη – το τέταρτο επεισόδιο μέσα σε μία εβδομάδα.
Σύμφωνα με την κρατική κινεζική τηλεόραση CCTV, ο Γουάνγκ είπε στον Αμερικανό συνομιλητή του ότι η Κίνα έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητά της και τα δικαιώματά της στα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες, δύο χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ, επιρρίπτουν στο Πεκίνο την ευθύνη για την ένταση στην περιοχή αυτή. Το Τόκιο θεωρεί ότι η Κίνα είναι εκείνη που διαταράσσει την ειρήνη στη Νοτιοανατολική Ασία.
Η επίσκεψη του Τζέικ Σάλιβαν στην Κίνα είναι η πρώτη που πραγματοποιεί σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου από το 2016. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, είναι μια ένδειξη της βούλησης των ΗΠΑ να συνεχίσουν τον διάλογο με την Κίνα, η οποία είχε εκφραστεί και τον Νοέμβριο του 2023, στη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των δύο χωρών, ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ, στην Καλιφόρνια.
Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές» τις επαφές του Σάλιβαν στο Πεκίνο. Με την ευκαιρία αυτή υπενθύμισαν ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει τακτική και συνεχής επικοινωνία» των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο.
Οι συνομιλίες αφορούσαν και τους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι δύο αντίπαλες υπερδυνάμεις, ιδίως την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου φεντανύλης και την κλιματική αλλαγή.
Για άλλα, πιο ακανθώδη θέματα, ο Σάλιβαν είπε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει «να λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις ώστε οι προηγμένες αμερικανικές, στρατιωτικές τεχνολογίες να μην χρησιμοποιούνται κατά τρόπο που θα υπονόμευε την εθνική ασφάλειά μας».
Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν μέτρα περιορίζοντας την πρόσβαση της Κίνας σε ορισμένες τεχνολογίες αιχμής, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Πεκίνου που θεωρεί ότι παραβιάζονται οι κανόνες του διεθνούς εμπορίου.
Ο Σάλιβαν αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση Αμερικανών «που κρατούνται αναίτια (στην Κίνα) ή τους απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα», τονίζοντας ότι το θέμα αυτό είναι «προτεραιότητα» για την Ουάσινγκτον.