Η Κίνα επέβαλε κυρώσεις σε δύο αμερικανικούς κατασκευαστές αμυντικών συστημάτων για πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, μία ημέρα αφότου το Πεκίνο δεσμεύτηκε να λάβει «αντίμετρα» ως απάντηση στην κατάρριψη του κινεζικού αερόστατου παρακολούθησης από την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το CNN.
Η Lockheed Martin Corporation και η Raytheon Missiles & Defense, θυγατρική της Raytheon (Technologies Corp, θα προστεθούν στον κατάλογο κυρώσεων της Κίνας, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου της σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη. Τους απαγορεύεται να εισάγουν, να εξάγουν και να επενδύουν στην Κίνα.
Η Lockheed κατασκευάζει το μαχητικό F-22 Raptor, το μοντέλο που ήταν υπεύθυνο για την κατάρριψη του κινεζικού αερόστατου στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας στις 4 Φεβρουαρίου. Η Raytheon κατασκευάζει τον πύραυλο AIM-9X Sidewinder, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στην αποστολή.
Η Κίνα πάντως επέμεινε ότι οι κυρώσεις δεν σχετίζονται με το «περιστατικό με το μη επανδρωμένο αερόπλοιο». Το υπουργείο Εμπορίου της εξέδωσε ανακοίνωση το πρωί της Παρασκευής στην οποία ανέφερε ότι τα μέτρα αποτελούν μέρος της «κανονικής δράσης επιβολής του νόμου» για πωλήσεις όπλων από τις δύο οντότητες στην Ταϊβάν που «υπονόμευαν σοβαρά» την εθνική ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας.
Οι κυρώσεις ήρθαν λίγες ημέρες αφότου το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ περιόρισε έξι κινεζικές εταιρείες που, όπως είπε, συνδέονταν με το αεροδιαστημικό πρόγραμμα του κινεζικού στρατού από το να αποκτούν αμερικανική τεχνολογία χωρίς κυβερνητική άδεια.
Τόσο η Lockheed Martin όσο και η Raytheon Missiles & Defense υπόκεινται επίσης σε πρόστιμα «διπλάσια από το ποσό»των πωλήσεων όπλων τους στην Ταϊβάν που χρονολογούνται από τον Σεπτέμβριο του 2020, και τα ανώτερα στελέχη τους θα απαγορεύεται να εισέρχονται και να εργάζονται στην Κίνα.
Διαβάστε επίσης:
Πεκίνο: Οι ΗΠΑ να συνεργαστούν μαζί μας για το περιστατικό με το μπαλόνι