Ο αριθμός των γεννήσεων στην Κίνα μειώθηκε κατά 10% πέρυσι και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ - μια πτώση που έρχεται παρά τις πολλές κυβερνητικές προσπάθειες για τη στήριξη των γονέων και εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι η χώρα θα γίνει δημογραφικά ανισόρροπη.
Η Κίνα είχε μόλις 9,56 εκατομμύρια γεννήσεις το 2022, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949.
Το υψηλό κόστος της παιδικής μέριμνας και της εκπαίδευσης, η αυξανόμενη ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια, καθώς και οι διακρίσεις λόγω φύλου έχουν συμβάλει στο να αποτρέψουν πολλά νέα ζευγάρια από το να αποκτήσουν περισσότερα από ένα παιδιά ή ακόμη και να κάνουν παιδιά.
Πέρυσι, ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε επίσης για πρώτη φορά μετά από έξι δεκαετίες, πέφτοντας στα 1,41 δισεκατομμύρια άτομα.
Αυτό έχει κάνει τους εγχώριους δημογράφους να θρηνούν ότι η Κίνα θα γεράσει πριν πλουτίσει, επιβραδύνοντας την οικονομία καθώς τα έσοδα μειώνονται και το δημόσιο χρέος αυξάνεται λόγω της εκτίναξης των δαπανών υγείας και πρόνοιας.
Μεγάλο μέρος της δημογραφικής κάμψης είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ενός παιδιού που επέβαλε η Κίνα μεταξύ 1980 και 2015, αν και η εγκατάλειψη της πολιτικής αυτής έχει κάποια επίδραση.
Σχεδόν το 40% των κινεζικών νεογέννητων πέρυσι ήταν το δεύτερο παιδί ενός παντρεμένου ζευγαριού, ενώ το 15% προέρχονταν από οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές.
Για να δώσει ώθηση στο φθίνον ποσοστό γεννήσεων της χώρας, το Πεκίνο έχει αναπτύξει μια σειρά μέτρων, όπως προσπάθειες για την αύξηση της παιδικής μέριμνας καθώς και οικονομικά κίνητρα, και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προήδρευσε τον Μάιο σε μια συνάντηση