Η Βενεζουέλα κίνησε τις νομικές διαδικασίες κατά της Τράπεζας της Αγγλίας, σε μια προσπάθεια να την αναγκάσει να απελευθερώσει χρυσό αξίας 930 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τον χρυσό της Βενεζουέλας που κρατά η κεντρική τράπεζα, μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Βρετανία και οι ΗΠΑ στη συγκεκριμένη χώρα.
Το Καράκας υποστηρίζει ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του κορονοϊου και άλλων άμεσων αναγκών. Από την πλευρά της, η εν λόγω υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Βενεζουέλα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2018, το Λονδίνο είχε απορρίψει ένα ανάλογο αίτημα του καθεστώτος. Η αρνητική απάντηση της Βρετανικής κυβέρνησης είχε αιτιολογηθεί στο πλαίσιο καταπολέμησης της νομιμοποίησης «βρόμικου» χρήματος, καθώς υπήρχαν ανησυχίες ότι ο Νικολάς Μαδούρο ήθελε να οικειοποιηθεί τον χρυσό. Παράλληλα, η Βρετανία όπως και τουλάχιστον 50 χώρες ανά τον πλανήτη δεν αναγνωρίζουν πια τον Νικόλας Μαδούρο ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας, αλλά τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πολύτιμο μέταλλο έχει μετατραπεί σε βασικό μέσο για την εξασφάλιση ρευστού από το Καράκας και κατ’ επέκταση την επιβίωση του αυταρχικού καθεστώτος Μαδούρο, το οποίο χρειάζεται τον στρατό για να διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας.
Από το τέλος του 2014 τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας εμφανίζουν σταθερή μείωση, ενώ μόνο από τις αρχές του 2019 έχουν ελαττωθεί κατά το ήμισυ.
Τον Ιούνιο του 2019, η Deutsche Bank προχώρησε στην κατάσχεση 20 τόνων χρυσού που είχε δώσει ως εγγύηση η Βενεζουέλα σε δάνειο 750 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής (swap). Τυπικά το swap έληγε το 2021. Όμως, το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, το οποίο έχει δεχθεί την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας για τον αυταρχισμό του, δεν αντεπεξήλθε σε πληρωμές τόκων και έτσι η Deutsche Bank προχώρησε στην πρόωρη κατάσχεση του χρυσού.
AP Photo/Matias Delacroix