Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε την Παρασκευή τον θάνατο ενός από τους κυριότερους αρχηγούς αποστατών της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, του Νέστορ Βέρα, σε επιχείρηση του στρατού πριν από μία εβδομάδα, διατεινόμενη πως πρόκειται για τη «χαριστική βολή» στις ομάδες που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.
Ο Νέστορ Βέρα, γνωστός επίσης ως «Ιβάν Μορντίσκο», ο κυριότερος ηγέτης αποστατών των πρώην Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, σκοτώθηκε μαζί με άλλα εννιά μέλη της ομάδας του σε στρατιωτική επιχείρηση η οποία διεξήχθη στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε στον Τύπο ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας, ο Διέγο Μολάνο.
«Η επιχείρηση αυτή επέτρεψε την εξουδετέρωση εννέα μελών του πρώτου μετώπου των αποστατών των FARC και την εξουδετέρωση του επονομαζόμενου Ιβάν Μορντίσκο», είπε ο κ. Μολάνο. «Ο τελευταίος μεγάλος αρχηγός των FARC έπεσε και αυτή είναι η χαριστική βολή στους αποστάτες», πρόσθεσε.
Εδώ και αρκετές εβδομάδες, περίπου 500 στρατιωτικοί είχαν αναπτυχθεί στον νομό Κακετά για να εντοπίσουν τον Νέστορ Βέρα, διευκρίνισε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Λουίς Φερνάντο Ναβάρο.
Την 8η Ιουλίου, ο στρατός διεξήγαγε επιχείρηση «με την υποστήριξη της αεροπορίας» κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν δέκα αντάρτες, ανάμεσά τους ο Νέστορ Βέρα και τέσσερα κοντινά του πρόσωπα, ανάμεσά τους η σύντροφός του και άλλες δύο γυναίκες, πρόσθεσε.
Η αστυνομία από την πλευρά της παρουσίασε πράσινο μπερέ διακοσμημένο με σφυροδρέπανο μέσα σε κόκκινο αστέρι, που βρέθηκε στον τόπο της επιχείρησης και κατ’ αυτή ανήκε στον ηγέτη των αποστατών.
«Η δομή του επονομαζόμενου ‘Ιβάν Μορντίσκο’ αντιπροσώπευε μια από τις χειρότερες απειλές για την Κολομβία και καταστράφηκε από τους ήρωες των ενόπλων μας δυνάμεων», ανέφερε με εμφανή ικανοποίηση ο απερχόμενος δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, που θα παραδώσει την εξουσία τον Αύγουστο.
Ο Νέστορ Βέρα –οι αρχές δεν διευκρίνισαν την ηλικία του– ανέλαβε πρόσφατα την ηγεσία των αποστατών μετά τον φερόμενο θάνατο του Χεντίλ Ντουάρτε, άλλου στελέχους των αποστατών. Συμμετείχε στο αντάρτικο επί 35 χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας προσέφερε αμοιβή 700.000 δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσε να επιτρέψει τον εντοπισμό του. Πληροφοριοδότες συνεργάστηκαν με τον στρατό και έλαβαν την αμοιβή της επικήρυξης, ανέφερε ο διευθυντής της αστυνομίας, ο στρατηγός Χόρχε Λουίς Βάργκας.
«Θεμελιώδες πλήγμα»
Τον Ιούλιο του 2016, τέσσερις μήνες πριν από την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης που θεωρητικά θα έβαζε τέλος στον εμφύλιο που κρατάει κάπου εξήντα χρόνια στην Κολομβία, ο Νέστορ Βέρα έγινε ο πρώτος ηγέτης των FARC που εγκατέλειψε την ειρηνευτική διαδικασία μαζί με άλλους αντάρτες.
Κατόπιν άρχισε να στρατολογεί νεοσύλλεκτους για να πάρει τον έλεγχο δασικών περιοχών στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κολομβίας, της χώρας που κατατάσσεται πρώτη στις εξαγωγές κοκαΐνης παγκοσμίως.
Ο στρατός τον κατηγορούσε πως οργάνωνε τη διακίνηση ναρκωτικών προς τη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία.
Οι αρχές τον κατηγορούν επίσης ότι είχε διατάξει δεκάδες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς πληθυσμών, δολοφονίες κοινωνικών ηγετών, καθώς και ότι είχε απαγάγει μια υπάλληλο του ΟΗΕ για δύο μήνες το 2017.
Στα τέλη Μαΐου, η κυβέρνηση ανακοίνωνε πως θεωρεί πως ο Χεντίλ Ντουάρτε, ο Μιγκέλ Μποτάτσε Σαντιγιάνα όπως ήταν το αληθινό του όνομα, σκοτώθηκε στις αρχές εκείνου του μήνα στη Βενεζουέλα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση του προέδρου Ντούκε, ο Νέστορ Βέρα είχε εμπλακεί σε σκληρή σύγκρουση με για τον έλεγχο οδών διακίνησης ναρκωτικών με άλλη φράξια των αποστατών, υπό τον Ιβάν Μάρκες, που είχε υπογράψει τη συμφωνία ειρήνης, προτού ξαναπάρει τα όπλα το 2019.
Η Μπογοτά διατείνεται ότι ο Ιβάν Μάρκες έπεσε πρόσφατα θύμα επίθεσης στη Βενεζουέλα, όπου εισήχθη σε νοσοκομείο. Το Καράκας έκανε λόγο για «σενάρια».
«Σήμερα δεν υπάρχει πια στην Κολομβία κανένας από τους ηγέτες, τους διοικητές που είχαν οι FARC (...). Έχει καταφερθεί θεμελιώδες πλήγμα στο σχέδιο τους να επανιδρυθούν», κατά τον υπουργό Άμυνας Μολάνο.
Χωρίς ενοποιημένη διοίκηση, οι ομάδες των αποστατών των FARC μετρούν σήμερα περίπου 5.200 μαχητές σε διάφορους τομείς της χώρας, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση INDEPAZ, και φέρεται να χρηματοδοτείται από τη διακίνηση ναρκωτικών και την παράνομη εξόρυξη μεταλλευμάτων.
Στη μεγάλη πλειονότητά τους (85%) οι άνδρες τους είναι νεοσύλλεκτοι, που δεν ήταν στο παρελθόν μέλη των FARC, σύμφωνα με την ίδια πηγή.