Μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα δισεκατομμύρια πακέτα που πωλούνται σε Ευρωπαίους καταναλωτές μέσω διαδικτυακών εμπόρων λιανικής πώλησης εκτός ΕΕ, είναι ασφαλή ανακοίνωσε την Τετάρτη (05/02) ότι θα λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το 2023 περίπου 4,6 δισεκατομμύρια αποστολές μικρής αξίας, δηλαδή πακέτα αξίας που δεν υπερβαίνουν τα 150 ευρώ, εισήλθαν στην αγορά της ΕΕ, κυρίως από την Κίνα. Ισοδυναμούν με περίπου 12 εκατομμύρια πακέτα ημερησίως. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από ό,τι το 2023 και τριπλάσιος από ό,τι το 2022, και πολλά από αυτά τα αγαθά έχουν διαπιστωθεί ότι δεν συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αυτός ο αυξανόμενος αριθμός εισαγόμενων μικρών δεμάτων προκαλεί πολλές ανησυχίες, τονίζει η Επιτροπή: Όλο και περισσότερα επιβλαβή προϊόντα εισέρχονται στην ΕΕ και οι Ευρωπαίοι πωλητές, οι οποίοι τηρούν τα υψηλά πρότυπα προϊόντων της ΕΕ, κινδυνεύουν να υποστούν ζημιά από τις αθέμιτες πρακτικές και την πώληση προϊόντων παραποίησης/απομίμησης μέσω των διαδικτυακών πλατφορμών αγορών. Ταυτόχρονα, ο μεγάλος αριθμός των δεμάτων που αποστέλλονται και μεταφέρονται έχει αρνητικό περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποφέρει πολλά οφέλη στους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις — συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ — και την οικονομία της ΕΕ στο σύνολό της, με περίπου το 70 % των Ευρωπαίων να αγοράζουν τακτικά προϊόντα μέσω διαδικτύου.
Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι τελωνειακές αρχές αντιμετωπίζουν αυξανόμενο φόρτο εργασίας και αναδύονται κίνδυνοι που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη συμμόρφωση των προϊόντων, τα παράνομα εμπορεύματα, τη βιωσιμότητα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό για τις υπεύθυνες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, περίπου το ήμισυ των πλαστών προϊόντων που κατασχέθηκαν στα σύνορα της ΕΕ και παραβίαζαν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας των ΜΜΕ αγοράστηκαν διαδικτυακά.
«Στην Ευρώπη, οι καταναλωτές θα πρέπει να απολαμβάνουν το πλήρες δυναμικό του ηλεκτρονικού εμπορίου και να έχουν πρόσβαση σε βολικά, οικονομικά προσιτά, ασφαλή και υψηλής ποιότητας προϊόντα στο διαδίκτυο. Ομοίως, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να επωφελούνται από ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά», τονίζει η Επιτροπή, η οποία σήμερα παρουσίασε όλα τα εργαλεία που έχει ήδη στη διάθεσή της η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και τις ανησυχίες που προκύπτουν από την αύξηση των μη ασφαλών, παραποιημένων και άλλως μη συμμορφωμένων ή παράνομων προϊόντων που εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά.
Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή καλεί όλους τους συννομοθέτες να εγκρίνουν ταχέως την προτεινόμενη δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της τελωνειακής ένωσης, επιτρέποντας την ταχεία εφαρμογή νέων κανόνων για την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτή περιλαμβάνει την κατάργηση της απαλλαγής από δασμούς για αγροτεμάχια μικρής αξίας κάτω των 150 ευρώ και την ενίσχυση των ικανοτήτων για ελέγχους, όπως η καλύτερη ανταλλαγή
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας, Μάρος Σέφτσοβιτς, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να αποτρέψουμε την είσοδο μη συμμορφούμενων προϊόντων στην αγορά της ΕΕ και να διασφαλίσουμε θεμιτό ανταγωνισμό τόσο για τους ευρωπαϊκούς όσο και για τους φορείς εκμετάλλευσης τρίτων χωρών.
Ο ίδιος τόνισε ότι η φιλόδοξη μεταρρύθμιση της τελωνειακής ένωσης που υπέβαλε η Επιτροπή τον Μάιο του 2023 προβλέπει την κατάργηση της δασμολογικής απαλλαγής για τα δέματα χαμηλής αξίας, καθώς και για την ενίσχυση του ελέγχου μέσω μιας προτεινόμενης τελωνειακής αρχής της ΕΕ και ενός κόμβου τελωνειακών δεδομένων της ΕΕ. «Αυτό θα ήταν μια πραγματική αλλαγή του «παιχνιδιού» για να εξισωθούν οι όροι ανταγωνισμού για τους παίκτες του ηλεκτρονικού εμπορίου», ανέφερε ο Επίτροπος Εμπορίου.