Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασία κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας για την παραβίαση των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, ένα ζήτημα για το οποίο οι δυο χώρες της πρώην ανατολικού μπλοκ έχουν έρθει σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες ουκ ολίγες φορές.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας για τον νόμο που απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους και κατά της Πολωνίας για την δημιουργία «ζωνών ελεύθερων από την ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ» με την πρωτοβουλία των τοπικών αρχών.
Στην Ουγγαρία, ο νόμος που υιοθετήθηκε στις 15 Ιουνίου από τοκοινοβούλιο απαγορεύει την προώθηση περιεχομένου για την ομοφυλοφιλία προς τους ανήλικους.
Στην Πολωνία, το κυβερνών υπερσυντηρητικό Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) έχει καταστήσει την πολιτική του κατά των ομοφυλοφίλων μέρος της κυβερνητικής του ατζέντας παραβιάζοντας κατάφωρα τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Μάρτιο απαγόρευσε την υιοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια, ενώ περισσότερες από 100 πόλεις και κοινότητες έχουν ανακηρυχθεί «ζώνες ελεύθερες από ΛΟΑΤΚΙ».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεματοφύλακας των αρχών της Ένωσής, απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε Βουδαπέστη και Βαρσοβία, πρώτο βήμα μίας διαδικασίας που μπορεί να καταλήξει στην προσαγωγή τους ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στην δημοσιότητα στις 20 Ιουλίου την έκθεσή της για το κράτος δικαίου στην ΕΕ με μία αξιολόγηση της κατάστασης σε κάθε χώρα και συστάσεις, η τήρηση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους, όπως ορίζει ο νέος μηχανισμός που συνδέει την εκταμίευση των πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.
Η εξέταση του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης που παρουσίασε η Ουγγαρία προσκρούει σε αυτήν την προϋπόθεση. Η Βουδαπέστη προσβλέπει στην εκταμίευση 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη της οικονομίας της.
«Τα ίδια κριτήρια εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη. Η Κομισιόν αξιολογεί εάν το σχέδιο που παρουσίασε η Ουγγαρία ανταποκρίνεται στις συστάσεις για το κράτος δικαίου και προβλέπει την εφαρμογή μηχανισμού ελέγχου για τους ευρωπαϊκούς πόρους», εξήγησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι Βρυξέλλες κατηγορούν την Ουγγαρία για έλλειψη διαφάνειας στις αναθέσεις, ανεπαρκή μηχανισμό ελέγχου της διαφθοράς και έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος που θα μπορούσε να ελέγξει τις καταχρήσεις.