Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς προειδοποίησε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρέθηκαν απροετοίμαστες μπροστά στο δεύτερο κύμα Covid-19 και σύστησε ενιαία μέτρα και ιεράρχηση της διάθεσης των εμβολίων όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα.
«Ενώ η εξέλιξη της πανδημίας επιστρέφει στα επίπεδα του Μαρτίου, το επίπεδο της ετοιμότητάς μας δεν ακολουθεί», είπε ο Σχοινάς.
Προέτρεψε τα κράτη μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν μία κοινή στρατηγική για τη νέα φάση της πανδημίας και να αποφύγουν την «κακοφωνία» των διαφορετικών εθνικών μέτρων που χαρακτήριζε τους πρώτους μήνες της πανδημίας στη Γηραιά Ήπειρο.
Με τα νέα κρούσματα να ξεπερνούν τις 100.000 ημερησίως, η Ευρώπη έχει κατά πολύ ξεπεράσει τις ΗΠΑ, όπου καταγράφονται περίπου 51.000 κρούσματα ημερησίως, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Καθώς οι κλινικές δοκιμές για εμβόλια κατά του Covid-19 προχωρούν, και τον ΠΟΥ να εκτιμά ότι οι πρώτες δόσεις κάποιου εμβολίου θα είναι διαθέσιμες έως το τέλος του έτους, οι Βρυξέλλες καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ετοιμάσουν σχέδια εμβολιασμού.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολιτικές στον τομέα της υγείας λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο και η Κομισιόν μπορεί μόνο να κάνει συστάσεις για ενιαία μέτρα.
Τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες εμβολιασμού θα πρέπει να είναι επαρκώς επανδρωμένα με ειδικευμένους εργαζόμενους και τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τις ελλείψεις που δημιούργησαν παντού προβλήματα κατά την πρώτη έξαρση της επιδημίας τον Μάρτιο.
«Ο χρόνος εξαντλείται», δήλωσε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, προτρέποντας για καλύτερο συντονισμό στον εντοπισμό των κρουσμάτων.
«Πρώτη προτεραιότητα όλων θα πρέπει να είναι να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να αποφύγουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις των γενικευμένων lockdown».
Τα εμβόλια θα πρέπει να χορηγηθούν πρώτα στις πιο ευπαθείς ομάδες, που περιλαμβάνουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της φροντίδας ηλικιωμένων, τα άτομα άνω των 60 ετών, τα άτομα με χρόνιες ασθένειες, οι ζωτικής σημασίας εργαζόμενοι και οι λιγότερο προνομιούχες κοινωνικοοικονομικές ομάδες, τόνισε η Επίτροπος.
Σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση της Κομισιόν τον Ιούλιο, τα άτομα που ανήκουν στις «ομάδες προτεραιότητας» πιθανόν ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια στην ΕΕ, με συνολικό πληθυσμό 450 εκατομμυρίων.
Ωστόσο η Κυριακίδου δήλωσε σήμερα ότι το ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού που θα μπει σε λίστα προτεραιότητας θα αποφασιστεί σύμφωνα με τα εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα.
Τέλος, η Κομισιόν κάλεσε τις κυβερνήσεις των μελών κρατών να προετοιμαστούν για την πιθανή διανομή εμβολίων που ενδέχεται να απαιτούν φύλαξη σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.