Η Κομισιόν πρότεινε την Τετάρτη τη μεταβίβαση στην Ουκρανία κερδών ύψους 2,5 έως 3 δισ.ευρώ τον χρόνο που προέρχονται από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν δεσμευτεί στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022.
Το 90% θα διοχετευθεί μέσω του ταμείου της Ευρωπαϊκής Ειρηνευτικής Διευκόλυνσης για την αγορά όπλων για την Ουκρανία. Το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση.
Το ακριβές ποσό που θα είναι διαθέσιμο για το Κίεβο κάθε χρόνο θα εξαρτάται από τα παγκόσμια επιτόκια, καθώς τα κέρδη είναι οι αποδόσεις περίπου 210 δισ.ευρώ από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που κατέχονται σε διάφορα νομίσματα στην ΕΕ των 27 χωρών.
Εκτός από αυτά τα κέρδη, η Ουκρανία θα λαμβάνει επίσης κάθε χρόνο τον φόρο 25% που επιβάλλει η βελγική κυβέρνηση επί των κερδών. Για το 2024, αυτό αναμένεται να ανέλθει σε 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,5 δισ. ευρώ θα καταβληθούν φέτος.
Συνεπώς, η συνολική οικονομική συνεισφορά για την Ουκρανία από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ θα ανέλθει φέτος σε 4-4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μόλις η πρόταση της Επιτροπής εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, τα κέρδη θα διατεθούν στην Ουκρανία δύο φορές το χρόνο, με την πρώτη δόση να έχει ήδη καταβληθεί τον Ιούλιο.
Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στην κατοχή των κεντρικών αποθετηρίων τίτλων της ΕΕ, κυρίως της βελγικής Euroclear, η οποία θα κρατήσει το 3% για τα λειτουργικά έξοδα και θα παρακρατήσει προσωρινά το 10% των κερδών ως εγγύηση έναντι νομικών ενεργειών από τη Ρωσία.
Το ποσό που παρακρατείται προσωρινά μπορεί να αυξηθεί εάν χρειαστεί, δήλωσε η Επιτροπή.
Μετά τον πόλεμο, όλα τα χρήματα, εκτός αν χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη νομικών αξιώσεων της Μόσχας, θα περάσουν στην Ουκρανία.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis δήλωσε ότι η Ρωσία λογοδοτεί για τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε.
«Η πρότασή μας θα ανακατευθύνει σημαντικά έκτακτα έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος της Ουκρανίας και του λαού της, ύψους έως και 3 δισ.ευρώ ετησίως», δήλωσε.
Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η ΕΕ είχε συντονίσει την κίνησή της με τις χώρες της G7 - τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βρετανία και την Ιαπωνία.