Ο Μάριο Ντράγκι αλλάζει τις ισορροπίες στο πολιτικό σύστημα της Ιταλίας καθώς η αρχική αντίδραση σημαντικών πολιτικών δυνάμεων μετατρέπεται εν μία νυκτί σε στήριξη και πλέον το πιθανότερο σενάριο είναι να καταφέρει ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης να σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη των κομμάτων που κυβερνούσαν υπό τον Κόντε, συν τη στήριξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αυτό αναφέρει σε σημερινή του ανάλυση ο Λορέντζο Κοντόνιο, καθηγητής του London School of Economics και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας.
Ο Ντράγκι κινείται ταχύτατα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σήμερα και αύριο θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των μεγάλων κομμάτων, στις οποίες θα κριθεί η έκβαση των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια θα συναντηθεί ξανά με τον πρόεδρο Ματαρέλα.
Η είσοδος ενός τόσο σημαντικού παράγοντα με υψηλή δημοφιλία και καθολική αναγνώριση προκαλεί σεισμό στο ήδη εύθραυστο πολιτικό σύστημα της Ιταλίας, φέρνοντας στην επιφάνεια τις αντικρουόμενες τάσεις στο εσωτερικό των κομμάτων. Οι ισορροπίες αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κίνημα Πέντε Αστέρων που χθες αντιδρούσε και σήμερα στηρίζει, με τον Κόντε και τον Ντι Μάιο να δέχονται τον Ντράγκι αλλά υπό τον όρο να σχηματίσει «πολιτική» κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, μεγάλες αλλαγές βλέπουμε και στα κεντροδεξιά κόμματα. Το αρχικά αντίθετο σε μία κυβέρνηση τεχνοκρατών μέτωπο διασπάται και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήδη ανακοίνωσε ότι θα συναντήσει μόνος του τον Ντράγκι.
Το πιθανότερο είναι ο Ντράγκι να σχηματίσει μία κυβέρνηση με τεχνοκράτες σε καίρια σημεία οι οποίοι θα πλαισιωθούν από πολιτικούς, το αργότερο έως την Τρίτη.
Μία τέτοια κυβέρνηση αναμένεται να αποδειχθεί φιλική προς τις αγορές, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Κοντόνιο, υπάρχουν ακόμη 3 πιθανά σενάρια:
1. Αν αποτύχει ο Ντράγκι να σχηματίσει κυβέρνηση δεν θα δοθεί άλλη εντολή από τον πρόεδρο Ματαρέλα και η Ιταλία θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν για να πετύχει ο Ντράγκι με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στο 20%. Μία τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τις αγορές καθώς αυξάνει την αβεβαιότητα ενώ το πιθανότερο είναι να προκύψει από την κάλπη μία κυβέρνηση λαϊκιστών και ευρωσκεπτικιστών.
2. Παρά τις προσπάθειες σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενδέχεται ο Ντράγκι να καταλήξει σε μία κυβέρνηση που θα στηρίζει ο ίδιος κεντροαριστερός συνασπισμός που στήριζε και τον Κόντε, απλά διευρυμένος με κάποιες ομάδες κεντρώων και ορισμένους βουλευτές του Forza Italia. Μία τέτοια κυβέρνηση δεν θα είναι εθνικής ενότητας, όπως ζήτησε ο Ματαρέλα αλλά μία κεντροαριστερή πολιτική κυβέρνηση με κάποιες προσθήκες τεχνοκρατών. Ο Ματαρέλα θα είναι αναγκασμένος να δεχθεί ακόμη και αυτή τη λύση, η οποία ωστόσο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες (5%). Όπως εκτιμά ο Λ. Κοντόνιο, στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα είναι λιγότερο φιλική προς την αγορά και λιγότερο σταθερή αφού η πλειοψηφία της θα κρέμεται σε μία κλωστή.
3. Μία λιγότερο πιθανή επιλογή είναι να υπάρξει «εμφύλιος» στο Κίνημα Πέντε Αστέρων, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί να μην συμμετέχει στην κυβέρνηση (πιθανότητες 5%). Σε αυτό το σενάριο μπορεί να σχηματιστεί μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που θα απολαμβάνει υπό όρους στήριξη και επομένως θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Αν και αναμένεται να οδηγήσει σε προβληματικές σχέσεις με την Ευρώπη είναι ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για τις αγορές, ειδικά στην περίπτωση που πάρει το πάνω χέρι η πιο μετριοπαθής πτέρυγα της Λέγκας. Θα είναι ωστόσο πολύ δύσκολο να έχει διάρκεια μια τέτοια κυβέρνηση.