Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο, το οποίο αποδεικνύει, σύμφωνα με το Πεκίνο, ότι ο Ουιγούρος ποιητής και μουσικός Αμπντουρεχίμ Χεγίτ ζει, αφότου η Τουρκία, επικαλούμενη πληροφορίες για τον θάνατό του ενώ τελούσε υπό κράτηση από τις κινεζικές αρχές, καταδίκασε σθεναρά τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ.
Στο βίντεο αυτό διάρκειας 26 δευτερολέπτων που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από την υπηρεσία στην τουρκική γλώσσα του Διεθνούς Ραδιοσταθμού της Κίνας, ένας άνδρας ντυμένος με γκρι πουλόβερ δηλώνει ότι είναι ο Χεγίτ και στη συνέχεια λέει ότι είναι «καλά στην υγεία» του.
"Σήμερα είναι 10 Φεβρουαρίου, 2019», λέει. «Βρίσκομαι υπό έρευνα κατηγορούμενος για παραβίαση της εθνικής νομοθεσίας. Είμαι καλά στην υγεία μου και ποτέ δεν έχω υποστεί κακοποίηση».
Το Reuters και το AFP δεν κατέστη δυνατό να επαληθεύσουν από ανεξάρτητη πηγή την αυθεντικότητα του βίντεο αυτού.
Το Σάββατο, σε μια σπάνια κίνηση από μια μουσουλμανική στην πλειονότητά της δύναμη, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε την Κίνα να κλείσει τα κέντρα εγκλεισμού για μουσουλμάνους, σημειώνοντας ότι τα κέντρα αυτά, στα οποία λέγεται ότι κρατούνται περίπου ένα εκατομμύριο Ουιγούροι, αποτελούν «μεγάλη ντροπή για την ανθρωπότητα».
Η Άγκυρα, η οποία έχει μια σημαντική κοινότητα Ουιγούρων, χαρακτήρισε επίσης «ντροπή για την ανθρωπότητα» την «πολιτική συστηματικής αφομοίωσης» που έχει στόχο τους Ουιγούρους και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να «βάλουν τέλος στην ανθρώπινη τραγωδία που λαμβάνει χώρα στην Σιντζιάνγκ».
Η ανακοίνωση αυτή είχε εκδοθεί ως αντίδραση σε πρόσφατες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Χεγίτ, ένας γνωστός ποιητής και μουσικός, πέθανε κατά τη διάρκεια της κράτησής του από τις κινεζικές αρχές, μετά την «καταδίκη του σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για ένα από τα τραγούδια του».
«Η τραγωδία αυτή ενίσχυσε περαιτέρω την αντίδραση της τουρκικής κοινής γνώμης για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.
Η πρεσβεία της Κίνας στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι οι κατηγορίες του Ακσόι είναι εσφαλμένες και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να τις ανακαλέσει.
Ακτιβιστές Ουιγούροι που ζουν στο εξωτερικό σημείωσαν ότι η γλώσσα του σώματος του Χεγίτ και τα αφύσικα μοτίβα λόγου που χρησιμοποιεί στο βίντεο αφήνουν να εννοηθεί ότι η μαρτυρία αυτή μπορεί να του επιβλήθηκε και δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο ψηφιακής αλλοίωσης του βίντεο.
Διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημείωσαν εξάλλου ότι η Κίνα αναγκάζει τακτικά κρατούμενους να κάνουν ομολογίες που βιντεοσκοπούνται και μεταδίδονται από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για να εξυπηρετήσουν τους προπαγανδιστικούς σκοπούς της κυβέρνησης.
Το Πεκίνο έχει αντιμετωπίσει την κατακραυγή ακτιβιστών, λογίων, ξένων κυβερνήσεων και ειδικών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τις, σύμφωνα με αυτούς, μαζικές κρατήσεις και την αυστηρή επιτήρηση της κυρίως μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων που θεωρούν πατρίδα τους την Σιντζιάνγκ.
Η Κίνα αρνείτο την ύπαρξη των λεγόμενων εγκαταστάσεων "αναμόρφωσης" για μήνες προτού δηλώσει ότι στην πραγματικότητα αποτελούν κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του θρησκευτικού φανατισμού.
Εξάλλου σήμερα διαμαρτυρήθηκε επισήμως στην Τουρκία για την κριτική που της άσκησε όσον αφορά την μεταχείριση που επιφυλάσσει στην τουρκόφωνη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων.
"Έχουμε ήδη επιδώσει στην Τουρκία την επίσημη διαμαρτυρία μας", δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.
"Πιστεύουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι από τουρκικής πλευράς θα μπορέσουν να κάνουν τη διάκριση μεταξύ αλήθειας και ψεύδους και να διορθώσουν τα σφάλματά τους", πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
"Είδα χθες το βίντεο στο Ίντερνετ. Αυτό δείχνει όχι μόνο ότι ζει, αλλά ότι χαίρει και άκρας υγείας" ο Χεγίτ, σημείωσε η Χουά Τσουνγίνγκ, καταδικάζοντας τις "αυθαίρετες κατηγορίες" της Άγκυρας.
"Η Τουρκία είναι μια χώρα με πολλές εθνότητες, η οποία αντιμετωπίζει επίσης την απειλή της τρομοκρατίας", σημείωσε η Χουά, αναφερόμενη στις επιθέσεις τα τελευταία χρόνια στο τουρκικό έδαφος Κούρδων μαχητών ή τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
"Θα έπρεπε να μπορεί, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, να κατανοήσει και να υποστηρίξει τις προσπάθειες των ξένων κυβερνήσεων να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και να διαφυλάξουν την ασφάλεια και την σταθερότητά τους", κατέληξε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενη στην Τουρκία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ