Η υπόθεση ενός άνδρα στις ΗΠΑ που μολύνθηκε δύο φορές με Covid-19 καταδεικνύει ότι έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος και προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τους εμβολιασμούς, δήλωσαν σήμερα επιστήμονες.
Ο 25χρονος άνδρας από τη Νεβάδα, που διαγνώστηκε με Covid-19 τον Απρίλιο, αφού εμφάνισε ήπια συμπτώματα, αρρώστησε ξανά τον Μάιο, σοβαρότερα αυτή τη φορά, σύμφωνα με την παρουσίαση της υπόθεσης που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Η έκθεση αυτή βγήκε στη δημοσιότητα λίγες μόνο ώρες αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που μολύνθηκε με Covid-19 και νοσηλεύτηκε για τρεις μέρες νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε ότι πιστεύει πως έχει πλέον ανοσία και νιώθει «πανίσχυρος».
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι, παρόλο που οι γνωστές περιπτώσεις επαναμόλυνσης μοιάζουν να είναι σπάνιες – και ο άνδρας από τη Νεβάδα έχει πλέον αναρρώσει – παραμένουν ανησυχητικές. Άλλες απομονωμένες περιπτώσεις επαναμόλυνσης έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο.
«Βλέπουμε όλο και περισσότερο ότι οι επαναμολύνσεις είναι πιθανές, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο συνηθισμένο μπορεί να είναι αυτό», δήλωσε ο Σάιμον Κλαρκ, ειδικός μικροβιολογίας στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Reading. «Αν οι άνθρωποι μπορούν να επαναμολυνθούν με ευκολία, θα υπάρχουν επιπτώσεις για τα προγράμματα εμβολιασμού, καθώς και για τις εκτιμήσεις μας ως προς το πότε θα τελειώσει η πανδημία».
Οι επιστήμονες που μελέτησαν την υπόθεση του άνδρα από τη Νεβάδα επισημαίνουν ότι η κάθε μόλυνση προερχόταν από διαφορετικό στέλεχος του νέου κορονοϊού.
«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τη διαπίστωση ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αρκετά για την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτή την ασθένεια», είπε ο Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο East Anglia.
Η περίπτωση του Αμερικανού είναι η πέμπτη επιβεβαιωμένη περίπτωση επαναμόλυνσης παγκοσμίως, σημειώνει ο Μπρένταν Ρεν, καθηγητής εμβολιολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine και υπογραμμίζει ότι «Αυτό ίσως να υποδηλώνει ότι ένα εμβόλιο κατά του Covid-19 ίσως να μην προσφέρει απόλυτη προστασία. Ωστόσο, δεδομένου ότι υπάρχουν πάνω από 40 εκατομμύρια μολύνσεις παγκοσμίως, αυτό το μικρό δείγμα επαναμολύνσεων είναι ελάχιστο και δεν θα πρέπει να αποτρέψει τις όποιες προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίων».