Το ενδεχόμενο νέων εκλογών σε δήμους του Κοσσυφοπεδίου με σερβική πλειοψηφία, μετά τις βίαιες διαμαρτυρίες, άφησε ο η πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, σε αποκλειστική συνέντευξή της στο Reuters. Προϋπόθεση, κατ' αυτήν, είναι το 20% των ψηφοφόρων αυτών των περιοχών να υπογράψει αίτηση, με την οποία τις ζητά.
Η Οσμάνι θεωρεί πως το αίτημα είναι ο πιο «δημοκρατικός τρόπος» για να προχωρήσει σε νέες εκλογές. «Με αυτόν τον τρόπο, νομίζω ότι θα εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή των Σέρβων, επειδή το αίτημα θα έχει προέλθει κατ' αρχάς από αυτούς, από τους πολίτες», σημείωσε.
Βίαιες διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε τέσσερις βόρειους δήμους αφού το Κόσοβο εγκατέστησε αλβανικής καταγωγής δημάρχους, οι οποίοι εξελέγησαν στα αξιώματα με ποσοστό συμμετοχής μόλις 3,5%. Οι Σέρβοι, που αποτελούν την πλειοψηφία στην περιοχή, μποϊκοτάρισαν τις τοπικές εκλογές.
Η Οσμάνι δήλωσε ότι η απομάκρυνση των δημάρχων μέσω μιας αίτησης των ψηφοφόρων θα ήταν «ένα είδος δημοψηφίσματος» που θα άνοιγε το δρόμο για τη διεξαγωγή μιας δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή νέων δημάρχων. Είπε ότι η όλη διαδικασία θα μπορούσε να γίνει μέσα σε λίγους μήνες. Δεν ήταν σαφές, ωστόσο, αν οι Σέρβοι ψηφοφόροι της περιοχής θα συμμετείχαν σε μια αίτηση.
Οι Σέρβοι στη βόρεια περιοχή του Κοσσυφοπεδίου δεν αποδέχονται την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τη Σερβία το 2008, σχεδόν μια δεκαετία μετά το τέλος του πολέμου εκεί, και εξακολουθούν να θεωρούν το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά τους.
Καθώς οι εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου υποβόσκουν, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει τις ειρηνευτικές του δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η Οσμάνι δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνουν αυτά τα ειρηνευτικά στρατεύματα έως ότου το Κοσσυφοπέδιο γίνει δεκτό στο ΝΑΤΟ.
«Βασιλιάς του δράματος» ο Βούτσιτς
Η Οσμάνι δήλωσε ότι πριν προκηρυχθούν νέες εκλογές, το Κοσσυφοπέδιο θα χρειαστεί διαβεβαιώσεις από τη διεθνή κοινότητα ότι το Βελιγράδι δεν θα παρέμβει.
Η Σερβία αρνείται τις κατηγορίες του Κοσσυφοπεδίου ότι εμπόδισε τους Σέρβους υποψηφίους να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια. Αρνείται επίσης τους ισχυρισμούς ότι οι διαδηλωτές που συγκρούστηκαν με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και την αστυνομία στις βόρειες περιοχές στις 29 Μαΐου στάλθηκαν από το Βελιγράδι.
Η Σερβία εξακολουθεί να θεωρεί επισήμως το Κοσσυφοπέδιο μέρος της επικράτειάς της. Οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου επιδιώκουν μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή τους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας του 2013 που δεν έχει εφαρμοστεί.
Την περασμένη εβδομάδα, ένας σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πιέζοντας τη Σερβία να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις που σταθμεύουν κοντά στα σύνορα και προτρέποντας τους διαδηλωτές να παραμείνουν ειρηνικοί.
Η Οσμάνι συναντήθηκε με τον Βούτσιτς σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη μεσολάβηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στη Μολδαβία την περασμένη εβδομάδα. Περιέγραψε δε τον Σέρβο πρόεδρο ως «βασιλιά του δράματος».
«Ο Βούτσιτς στις περισσότερες συναντήσεις του είναι αρκετά δραματικός βασιλιάς», είπε. «Έτσι, φυσικά, προσπάθησε να δημιουργήσει και πάλι αρκετό δράμα, αλλά δεν παρείχε καμία ιδέα που θα συνέβαλε στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε.
Επιπλέον η Οσμάνι ανέφερε ότι «του αρέσει λοιπόν να προσποιείται ότι κάνει μεγάλες παραχωρήσεις, ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση πάνω του, ότι υποφέρει, ότι κινδυνεύει και όλα αυτά. Αλλά αυτού του είδους τα ξεσπάσματα θα έπρεπε να μένουν έξω από το δωμάτιο μετά την ηλικία των τεσσάρων ετών», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Από το γραφείο του Βούτσιτς δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό του θέματος.
Διαβάστε ακόμα:
Κόσοβο: Πιθανές οι νέες εκλογές στις περιοχές που έγιναν οι ταραχές
Έτοιμη να εξετάσει το αίτημα διεξαγωγής νέων εκλογών στο βόρειο Κόσοβο δηλώνει η Οσμάνι