Ένα τουρκικό τάγμα καταδρομών θα μεταβεί στο Κοσσυφοπέδιο, έπειτα από αίτημα της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στη Νάπολη.
Αποστολή της τουρκικής μονάδας είναι να συμβάλει ως εφεδρική μονάδα στο έργο της ΝΑΤΟΪκής δύναμη ΚFOR, έπειτα από τα επεισόδια που σημειώνονται της τελευταίες ημέρες στο Κοσσυφοπέδιο.
Η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρει:
«Η Τουρκία συνεχίζει να συμβάλλει στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα στο πλαίσιο των αποστολών του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΑΣΕ και των διμερών σχέσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, όπου έχουμε κοινές ιστορικές και πολιτισμικές αξίες. Υιοθετεί εποικοδομητική στάση και καλεί σε αυτοσυγκράτηση τα μέρη για την επίλυση μέσω διαλόγου των πρόσφατων γεγονότων στο βόρειο τμήμα του φιλικού και αδελφικού Κοσσυφοπεδίου, που βλάπτουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.
Μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Κοσσυφοπέδιο, ένα τάγμα καταδρομών που υπάγεται στην 65η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού (Σαράντα Εκκλησιές, Κιρκλάρελι), το οποίο προηγουμένως είχε διατεθεί στη Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), ορίστηκε ως εφεδρική μονάδα, με βάση αίτημα που υποβλήθηκε από τη Διακλαδική Διοίκηση Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ / Νάπολη (Ιταλία)».
Το ιστορικό της έντασης
Η πολιτική κρίση που έχει εξελιχθεί σε βία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου έχει ενταθεί από τότε που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους Αλβανοί δήμαρχοι στην περιοχή της σερβικής πλειοψηφίας της περιοχής, γεγονός που οδήγησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να επιπλήξουν την Πρίστινα.
Η σερβική πλειοψηφία του πληθυσμού είχε μποϊκοτάρει τις εκλογές του Απριλίου, επιτρέποντας στους Αλβανούς να εκλεγούν.
Στα επεισόδια της Δευτέρας, 30 ειρηνευτές και 52 Σέρβοι που διαμαρτυρήθηκαν κατά της εγκατάστασης των δημάρχων τραυματίστηκαν. Τα βίαια επεισόδια ώθησαν το ΝΑΤΟ να ανακοινώσει ότι θα στείλει επιπλέον στρατιώτες, επιπλέον των 700 που βρίσκονται ήδη καθ' οδόν προς τη βαλκανική χώρα, για να ενισχύσει την αποστολή των 4.000 ανδρών του.
Τι είναι η Δύναμη Κοσσυφοπεδίου
Η Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (Kosovo Force, KFOR) είναι διεθνής ειρηνευτική δύναμη υπό την ηγεσία του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO) η οποία ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο Κοσσυφοπέδιο.
Η KFOR μεταβιβάζει σταδιακά αρμοδιότητες στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και σε άλλες τοπικές αρχές. Επί του παρόντος, 28 κράτη συνεισφέρουν στην KFOR, με συνολική δύναμη περίπου 4.000 στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, μεταξώ την οποίων ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία και η Ελλάδα.
Η αποστολή ονομαζόταν αρχικά Επιχείρηση Κοινή Φρουρά (Operation Joint Guardian). Το 2004, η κωδική ονομασία της αποστολής άλλαξε σε Operation Joint Enterprise.
Στο πικ της, τα στρατεύματα της KFOR αποτελούνταν από 50.000 άνδρες και γυναίκες που προέρχονταν από 39 διαφορετικά έθνη του ΝΑΤΟ και μη. Ο επίσημος ιστότοπος της KFOR ανέφερε ότι το 2008 συνολικά 14.000 στρατιώτες από 34 χώρες συμμετείχαν στην KFOR. Το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης έχει μειωθεί από το 2008 με