Το Κίεβο δεν φοβάται την εξασθένιση της υποστήριξης της Δύσης στον πόλεμο που διεξάγει κατά της ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, έπειτα από συνάντηση που είχε με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά.
«Δεν έχουμε την αίσθηση ότι μειώνεται η υποστήριξη στο (αμερικανικό) Κογκρέσο ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Κουλέμπα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Κολονά.
«Βλέπουμε φωνές να υψώνονται στην Αμερική και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Στις ΗΠΑ, αυτές οι φωνές συνδέονται με την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, αλλά όλα αυτά θα περάσουν. Θα περάσουν γιατί η Ουκρανία δίνει μια μάχη άξιας υποστήριξης», υποστήριξε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, επίτιμος καλεσμένος στην ετήσια διάσκεψη των Γάλλων πρεσβευτών στο Παρίσι.
Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ από την πλευρά της επανέλαβε ότι το Παρίσι θα συνεχίσει την υποστήριξή του προς την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί», υποστηρίζοντας τις προσπάθειες του Κιέβου «να θέσει τις βάσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη».
Αναφορικά με το τελευταίο, η Κολονά τόνισε ότι η Ουκρανία «προχωρά μπροστά», αφού ξεκίνησε σε συναντήσεις στην Κοπεγχάγη τον Ιούνιο και τον Αύγουστο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας έναν διάλογο για το ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων παρουσιάστηκε στη G20 στο Μπαλί τον περασμένο Νοέμβριο.
Αλλά πρέπει να γίνει πιο λειτουργικό και να κερδίσει ευρύτερη υποστήριξη, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Αυτό το σχέδιο έχει τη στήριξη από «έναν αυξανόμενο αριθμό των αποκαλούμενων "χωρών του Νότου"», πρόσθεσε η Κολονά, διευκρινίζοντας ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί στο Κίεβο και στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας ανέφερε επίσης ότι μια «ειδική» συνεδρίαση εργασίας θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα με τους Γάλλους πρεσβευτές σε αφρικανικές χώρες, με στόχο να βρεθούν τα καλύτερα μέσα για τη συνέχιση της συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής για τις συνέπειες του πολέμου.
«Καμία άλλη χώρα δεν επιθυμεί την ειρήνη περισσότερο από την Ουκρανία και όλοι θέλουμε το ίδιο πράγμα, μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», διαβεβαίωσε ο Κουλέμπα, τονίζοντας ότι η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Κίνα και αραβικές χώρες συζήτησαν το σχέδιο σε δύο διεθνείς συναντήσεις στην Κοπεγχάγη και την Τζέντα αυτό το καλοκαίρι.
Εντούτοις, σημείωσε ότι η Ρωσία δεν δείχνει καμία διάθεση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, την αύξηση της παραγωγής drones.
Ο Ουκρανός υπουργός υπογράμμισε ότι μια δίκαιη ειρήνη θα είναι για την Ουκρανία η επιστροφή στα σύνορά της του 1991. Για να διαρκέσει, θα ήταν απαραίτητο «η Ρωσία να μην μπορεί να επαναλάβει την πράξη επίθεσης κατά της Ουκρανίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ευρώπη».
Σήμερα το πρωί, ενώπιων των πρεσβευτών, η Κολονά αιτιολόγησε την αμέριστη υποστήριξη της Γαλλίας. «Είναι ο νόμος και η ηθική που διακυβεύονται», αλλά και τα συμφέροντα της Γαλλίας, η ασφάλεια της Ευρώπης και η διεθνής σταθερότητα.
«Η ρωσική επιθετικότητα πρέπει να αποτύχει», επέμεινε, τονίζοντας ότι έχουν περάσει 18 μήνες από τότε που η Ρωσία κατέστρεψε «όλα τα νομικά και ηθικά πλαίσια που διέπουν τη διεθνή τάξη και εγκαθιδρύουν ειρήνη και σταθερότητα στον κόσμο».
«Η σταθερή συνέχιση του εγκλήματος δεν μειώνει τη βαρύτητά του», συμπλήρωσε.