Με προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης κατά της Νότιας Κορέας ήλθε να προβάλλει «πυγμή» το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν, σε στιγμή κατά την οποία η συμμαχία της κυβέρνησης Μπάιντεν με τη Σεούλ και το Τόκιο, ισχυροποιείται τόσο ενώπιον της κλιμακούμενης απειλής της Πιονγιάνγκ, όσο και μίας ολοένα και επιθετικής και επεκτατικής Κίνας.
Παρά τις εικασίες, η Βόρεια Κορέα δεν έχει προκαλέσει έως σήμερα τη διεθνή κοινότητα με τη διεξαγωγή μίας νέας πυρηνικής δοκιμής (θα είναι η πρώτη από το 2017 εάν και εφόσον συμβεί), όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν σημειώνει επικίνδυνη πρόοδο. Μάλλον το αντίθετο. Όπως αξιοσημείωτη πρόοδο σημειώνουν και οι σχέσεις της με αμφότερες την Κίνα και τη Ρωσία.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ-ουν, έδωσε εντολή για την εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς στην ανατολική ακτή σε «άσκηση προσομοίωσης πλήγματος με τακτικά πυρηνικά όπλα σε μεγάλα κέντρα διοίκησης και επιχειρησιακές αεροπορικές βάσεις» στη Νότια Κορέα, κατά τα όσα μετέδωσαν τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης. Ήταν η «απάντηση» για τα αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-1Β που «πέταξαν», στο πλαίσιο κοινών στρατιωτικών ασκήσεων της Ουάσινγκτον με τη Σεούλ.
Ουδέποτε το βορειοκορεατικό καθεστώς άφηνε «αναπάντητες» στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, τις οποίες και εκλαμβάνει ως «πρόβα» εισβολής στο έδαφός του. Όμως φέτος ο Κιμ θέλει το μήνυμά του να είναι ακόμη πιο σαφές, καθώς αφενός «βλέπει» τη μακρά συμμαχία Ηνωμένων Πολιτειών και Νότιας Κορέας να πατά σε ακόμη πιο γερές βάσεις, και αφετέρου ο ίδιος είναι το δίχως άλλο ενθαρρυμένος από την ορατή και δημόσια σινορωσική «εύνοια» προς το καθεστώς του.
Οι ευρύτερες γεωπολιτικές αναταράξεις που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άνοιξαν στο διεθνώς απομονωμένο κομμουνιστικό καθεστώς μεγαλύτερο «παράθυρο» με θέα το Πεκίνο και τη Μόσχα. Στις νέες συνθήκες πόλωσης, υπό το πρίσμα του κλιμακούμενου στρατηγικού ανταγωνισμού Ηνωμένων-Πολιτειών Κίνας και ενώ η Ρωσία έχει καταστεί παρίας για τη Δύση, ο Κιμ Γιονγκ-ουν βγαίνει ωφελημένος. Από τη μία ο Σι Τζινπίνγκ κυνηγά όλο και επιθετικά το στόχο του να καταστήσει την Κίνα τον πόλο γύρω από τον οποίο θα περιστρέφεται μία νέα παγκόσμια τάξη, και από την άλλη ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ανάγκη πυρομαχικά από τη Βόρεια Κορέα για να συνεχίσει έναν πόλεμο φθοράς που έχει «στραγγίξει» τα ρωσικά αποθέματα.
Η 70ή επέτειος της εκεχειρίας με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος της Κορέας βρήκε στα τέλη Ιουλίου τον Κιμ να κάνει ταυτόχρονα επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και ενότητας με τον σινορωσικό άξονα. Έχοντας στα δεξιά του τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και στα αριστερά του τον Λι Χονγκζόνγκ, αναπληρωτή πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έγνεφε με νόημα στη Δύση καθώς εκτίθεντο στο φινάλε μίας μεγαλειώδους στρατιωτικής παρέλασης οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Hwasong-17 και Hwasong-18 -με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής και εμβέλεια που θεωρείται ότι μπορεί να φθάσει τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.
O ίδιος είχε προηγουμένως ξεναγήσει προσωπικά και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες τον Σεργκέι Σοϊγκού σε έκθεση με τα πιο ισχυρά βορειοκορεατικά όπλα.
Στη διάρκεια της επίσκεψης Σοϊγκού στην Πιονγκάνγκ ως φαίνεται έγινε η πρεμιέρα μίας εν εξελίξει διαπραγμάτευσης προκειμένου το βορειοκορεατικό καθεστώς να παράσχει σημαντικό αριθμό πυρομαχικών για ποικίλα οπλικά συστήματα, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.
«Παραμένουμε ανήσυχοι ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να εξετάζει την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και έχουμε νέες πληροφορίες, που μπορούμε να μοιραστούμε, ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία προχωρούν ενεργά», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ διαθέτουν επίσης πληροφορίες ότι μετά τον Σεργκέι Σοϊγκού επισκέφθηκε την Πιονγιάνγκ δεύτερη ρωσική αντιπροσωπεία για περαιτέρω συνομιλίες. Κατά τις ΗΠΑ, η Ρωσία επιζητά να λάβει «σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών, τα οποία ο στρατός της σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία».
Η δημοσιοποίηση των σχετικών πληροφοριών είναι το τελευταίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να συνεχίσει να εκθέτει τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις και να συγκεντρώσει όπλα για τον πόλεμο, αλλά και να «ενημερώσει» τη Βόρεια Κορέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν και παρακολουθούν τις κινήσεις της. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει εντός του 2022 ότι η Βόρεια Κορέα προμήθευσε μυστικά τη Ρωσία με εκατομμύρια ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού για χρήση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, γεγονός που η Πιονγιάνγκ διέψευσε.
Η προθυμία Σοϊγκού να φωτογραφηθεί προφάτως με τον Κιμ Γιονγκ-ουν με φόντο τους βορειοκορεατικούς πυραύλους μπορεί να υποδηλώνει κατά τους αναλυτές την αποδοχή πλέον από τη Μόσχα του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ, και ίσως να παρακολουθεί ακόμη και με ικανοποίηση το οπλοστάσιό της να εκσυγχρονίζεται. Όσο για την Κίνα, καθώς η αντιπαλότητά της με την Ουάσινγκτον κλιμακώνεται, τόσο η ίδια, όσο και η Βόρεια Κορέα, «βλέπουν» ένα σημαντικό κίνητρο για την ενίσχυση της συμμαχίας τους.
Η εξάρτηση της Βόρειας Κορέας από την Κίνα για το εξωτερικό εμπόριο κατέγραψε ιστορικό υψηλό το 2022 και οι εμπορικές τους σχέσεις αναμένεται να εδραιωθούν ακόμη περισσότερο φέτος. Επιπλέον, η Κίνα ως μόνιμο κράτος-μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραδοσιακά εμποδίζει τη λήψη ουσιαστικών ενεργειών σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας.
Και καθώς οι ΗΠΑ εμβαθύνουν τη στρατιωτική συνεργασία με συμμάχους τους στην Ασία -με κορύφωση την πρόσφατη ιστορική σύνοδο στο Καμπ Ντέιβιντ με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα- ώστε να στήσουν ανάχωμα στο Πεκίνο και την Πιονγιάνγκ, δεν αποκλείεται ο Κιμ Γιονγκ-ουν να συμφωνήσει για πρώτη φορά στα χρονικά ακόμη και σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Κίνα, κατά την εκτίμηση της Δρος Κιουνγκ-γου Γέον, ερευνήτριας στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων Κορέας (KIDA).
Πάντως, πρόκειται για μία σχέση που θα συναντήσει σημαντικές προκλήσεις μακροπρόθεσμα, καθώς αμφότερες Βόρεια Κορέα και Κίνα παραμένουν επιφυλακτικές να προσεγγίσουν πολύ η μία την άλλη. Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν δεν θα είναι πρόθυμο να αφήσει στο Πεκίνο υπερβολικό χώρο άσκησης πολιτικής ή οικονομικής επιρροής στη χώρα του. Η Κίνα από πλευράς της φιλοδοξεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή και αργά ή γρήγορα θα έλθει ενώπιον διλήμματος καθώς η Βόρεια Κορέα καθίσταται όλο και πιο προκλητική και «ανυπάκουη».
Έχοντας διαμηνύσει πως το καθεστώς πυρηνικής δύναμης της Βόρειας Κορέας είναι «αμετάκλητο», ο Κιμ Γιονγκ-ουν έχει επιδοθεί την τελευταία διετία σε μπαράζ πυραυλικών δοκιμών και ανάπτυξης όπλων, ενσωματώνοντας το δόγμα της ασύμμετρης κλιμάκωσης. Το καθεστώς έχει κατ' επανάληψη προειδοποιήσει ότι θα εξαπολύει πυρηνικά πλήγματα εάν υπάρξει επίθεση εις βάρος του ή είναι επικείμενη. Όμως, το 2022 «διευκρίνισε» ότι ακόμη και σε συμβατική επίθεση, η απάντηση θα δοθεί με πυρηνικό πλήγμα και άμεσα.
Όσο για τα στρατιωτικά γυμνάσια Ουάσινγκτον-Σεούλ, το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι αποτέλεσαν «σοβαρή απειλή [σ.σ. για τη χώρα], καθώς ήταν ακριβώς βάσει του σεναρίου για ένα προληπτικό πυρηνικό πλήγμα» εναντίον της, και με την άσκηση προσομείωσης πυρηνικής επίθεσης κατά στρατιωτικών στόχων στη Νότια Κορέα εστάλη ένα «ξεκάθαρο μήνυμα στους εχθρούς που μας προκαλούν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας». Και το καθεστώς «δεν παραβλέπει ποτέ τις απερίσκεπτες ενέργειες των αμερικανικών δυνάμεων και των [σ.σ. Νοτιοκορεατών] στρατιωτικών γκάνγκστερ»...