Πεσκόφ: Οι στρατιωτικοί στόχοι μπορεί να επιτευχθούν με...διαπραγματεύσεις
AP
AP

Πεσκόφ: Οι στρατιωτικοί στόχοι μπορεί να επιτευχθούν με...διαπραγματεύσεις

Το Κρεμλίνο φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης» στην Ουκρανία παραμένουν αμετάβλητοι, αλλά ότι ενδέχεται τελικά να επιτευχθούν μέσω διαπραγματεύσεων.

Σε σχόλια στη ρωσική εφημερίδα Izvestia, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις.

«Η κατεύθυνση δεν έχει αλλάξει, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται, συνεχίζεται για να πετύχουμε τους στόχους μας», φέρεται να είπε ο Πεσκόφ. «Ωστόσο, έχουμε επαναλάβει επανειλημμένα ότι παραμένουμε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη των στόχων μας».

Αν και η Ρωσία έχει και πριν δηλώσει έτοιμη να διαπραγματευτεί, οι επανειλημμένες αναφορές αυτήν την εβδομαδα στην πιθανότητα διαλόγου έχουν προκαλέσει εντύπωση. 

Οι ΗΠΑ πάντως σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις της χαρακτηρίζουν «προσποίηση». 

Ο Λαβρόφ απαντώντας ως προς αυτό δήλωσε στην Izvestia: «Δεν θα κυνηγήσουμε κανέναν. Αν υπάρξουν συγκεκριμένες σοβαρές προτάσεις, είμαστε έτοιμοι να τις εξετάσουμε». Πρόσθεσε δε ότι «όταν πάρουμε κάποιο σήμα, θα είμαστε έτοιμοι να το εξετάσουμε». 

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι απέκλεισε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν αφού η Ρωσία ανακοίνωσε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών των περασμένο μήνα. 

Πάντως, διαφορετική εικόνα για τις διαθέσεις της Ρωσίας ως προς τις διαπραγματεύσεις έδωσε σε συνέντευξη του στο Reuters, ο πρέσβης της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, Γκενάντι  Γκατίλοφ. Ο διπλωμάτης καριέρας που ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πριν αναλάβει το πόστο του στη Γενεύη, είπε ότι είδε τις προοπτικές για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων για τον σχεδόν οκτάμηνο πόλεμο στην Ουκρανία να ξεθωριάζουν. Ανέφερε ως παράγοντα που απομακρύνει τις διαπραγματεύσεις «τρομοκρατικές ενέργειες», όπως έκρηξη σε γέφυρα προς την Κριμαία.

«Όλα αυτά καθιστούν πιο δύσκολη την επίτευξη πολιτικής λύσης», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική μιας συνάντησης μεταξύ του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Γκατίλοφ είπε ότι δεν ήταν εφικτή δεδομένου του επιπέδου της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. «Κάνει τις ΗΠΑ μέρος της σύγκρουσης», είπε.