Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε ζητώντας του να παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες και να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού μιας νέας Κυβέρνησης στη χώρα. Ο Κόντε υπέβαλε την παραίτησή του μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Γερουσία κηρύσσοντας το τέλος της κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στη Λίγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων και κατηγορώντας τον Ματέο Σαλβίνι για την πολιτική κρίση.
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα θα συναντηθεί σήμερα διαδοχικά με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων. Οι συναντήσεις θα αρχίσουν στις 16.00, τοπική ώρα, και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης. Στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η συνεργασία κομμάτων προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση θα διαλύσει το κοινοβούλιο της Ιταλίας και θα προκηρύξει εκλογές.
Τι προηγήθηκε
Νωρίτερα μιλώντας στη Γερουσία ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε την απόφαση του να παραιτηθεί επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις εξελίξεις στη πολιτική σκηνή της χώρας στον ηγέτη της Λίγκας του Βορρά και υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.
Κατά την ομιλία του στη Γερουσία, ο Κόντε ισχυρίστηκε ότι η απόφαση του Σαλβίνι «έχει σοβαρές συνέπειες για τη χώρα και την οικονομία της», ενώ πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της Λίγκας βάζει τα προσωπικά και κομματικά συμφέροντά του πάνω από τα αντίστοιχα της χώρας. Τον χαρακτήρισε δε ανεύθυνο με σοβαρή έλλειψη συνταγματικής κουλτούρας. Κλείνοντας, είπε ότι «η κυβέρνηση αυτή τελειώνει εδώ» και πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις είναι τώρα στα χέρια του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, τον οποίο ευχαρίστησε για τη μέχρι σήμερα στήριξή του.
«Η Λίγκα οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τη λανθασμένη της απόφαση να τα καταστρέψει όλα, πυροδοτώντας μια κυβερνητική κρίση στα μέσα του Αυγούστου, απλώς και μόνο για να κυνηγήσει το όνειρο της κάλπης», δήλωσε από την πλευρά του ο άλλος εταίρος της απερχόμενης κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάγιο. ευχαριστώντας τον Κόντε για την προσφορά του.
Εκλογές ή νέα κυβέρνηση;
Ξεκινωντας της διαδικασίες για ενδεχόμενη κυβέρνηση αναμένεται να φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να υπάρξει στήριξη από το κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου τμήματός του, που θα επιλέξει να ακολουθήσει τον πρώην ηγέτη του και πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.
Ήδη, άλλωστε, είναι γνωστό ότι διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, με σκοπό να διερευνηθεί κατά πόσο μπορεί να συγκροτηθεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός που θα έχει πιθανότητες να μακροημερεύσει και να μην καταρρεύσει τους πρώτους μήνες, δικαιώνοντας έτσι τον Σαλβίνι. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο «αγκάθι», μιας και τα δύο κόμματα έχουν ανταλλάξει σφοδρές κατηγορίες και οι ηγέτες τους είχαν στο πρόσφατο παρελθόν αποκλείσει κάθε σενάριο συνεργασίας τους.
Στο μεταξύ, πάντως, και καθώς σε ένα μήνα περίπου θα πρέπει να έχει καταληχθεί το σχέδιο προϋπολογισμού του 2020 που θα παρουσιαστεί στην Κομισιόν, όλοι φοβούνται ότι η κρίση θα οδηγήσει σε νέο γύρο αντιπαράθεσης και σε έντονες πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα. Άλλωστε, ο Σαλβίνι -όπως απέδειξε και στην ομιλία του στη Γερουσία, η οποία έγινε εν μέσω αποδοκιμασιών από τους Δημοκρατικούς- είναι αποφασισμένος να παίξει δυνατά το χαρτί των «γραφειοκρατών των Βρυξελλών», που δεν αφήνουν περιθώρια στην Ιταλία να ανασάνει και να πάρει τις δικές της αποφάσεις, για το καλό του λαού και της οικονομίας της.