Ευρώπη: Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη με φόντο τα τρακτέρ
(AP Photo/Sylvain Plazy)
(AP Photo/Sylvain Plazy)

Ευρώπη: Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη με φόντο τα τρακτέρ

Με τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ να έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, η Κομισιόν έκανε προτάσεις για περιορισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία και τη χαλάρωση ορισμένων «πράσινων» κανονισμών για να κατευνάσει τους εξαγριωμένους αγρότες.

Αυτές οι ανακοινώσεις, ωστόσο, απέτυχαν να εμποδίσουν πολλούς αγρότες από το Βέλγιο - και όχι μόνο - να οδηγήσουν τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης των Βρυξελλών την παραμονή της Συνόδου, όπου θα λάβει μέρος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τρακτέρ στις Βρυξέλλες

Τρακτέρ εμφανίστηκαν γύρω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η αστυνομία απέκλεισε τα κτίρια της Κομισιόν και του Συμβουλίου.

Η γαλλική κυβέρνηση έστειλε την Τετάρτη τεθωρακισμένα οχήματα για να προστατεύσει μια αγορά χονδρικής πώλησης τροφίμων στο Παρίσι σε ένδειξη κλιμάκωσης της έντασης καθώς αγρότες έκλεισαν αυτοκινητόδρομους στη Γαλλία και το Βέλγιο και οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Ισπανοί και Ιταλοί αγρότες δήλωσαν ότι συμμετείχαν στο κίνημα διαμαρτυρίας που έπληξε και τη Γερμανία, με στόχο να πιέσουν τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες και να τις προστατεύσουν από το αυξανόμενο κόστος και τις φθηνές εισαγωγές.

Παρότι, η αγροτική κρίση δεν είναι επισήμως στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί, τουλάχιστον στο περιθώριο.

Οι αγρότες λένε ότι δεν πληρώνονται αρκετά και πνίγονται από τους φόρους και τους «πράσινους» κανόνες αντιμετωπίζοντας αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό.

«Οι προσδοκίες (των αγροτών) είναι τεράστιες και πέρα από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί», δήλωσε ο Αρνό Ρουσό, επικεφαλής του ισχυρού συνδικάτου FNSEA της Γαλλίας. «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή πηγάζει από τη συσσώρευση κανόνων που στην αρχή αποδέχεσαι... μέχρι να γίνει υπερβολικός».

Οι διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη γίνονται προ των ευρωεκλογών του Ιουνίου, στις οποίες η ακροδεξιά - για την οποία οι αγρότες αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη εκλογική περιφέρεια - , φαίνεται να κερδίζει.

Χαμός σε Βέλγιο, Ιταλία και Γαλλία

Οι διαδηλώσεις μέχρι στιγμής ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές - αν και Γάλλοι αγρότες πέταξαν υγρή κοπριά σε δημόσια κτίρια και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, ενώ η αστυνομία του Παρισιού συνέλαβε την Πέμπτη 79 άτομα στην αγορά τροφίμων Rungis.

Η αστυνομία είπε ότι οι συλληφθέντες μπήκαν σε χώρο αποθήκευσης, προκαλώντας ζημιές στο εσωτερικό.

Η αγορά - κόμβος παραγωγής για τη Γαλλία και όχι μόνο και μια από τις μεγαλύτερες του είδους της στον κόσμο - έχει γίνει συμβολικός στόχος για τους θυμωμένους αγρότες, πολλοί από τους οποίους έχουν διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα με τα τρακτέρ τους για να φτάσουν εκεί.

Τα κύρια αγροτικά συνδικάτα της Γαλλίας είχαν δηλώσει ότι ήταν αντίθετα στη διακοπή των εργασιών στο Rungis.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Ντερμανέν είπε ότι οι διαδηλώσεις στους αυτοκινητόδρομους θα γίνουν ανεκτές, αλλά ότι η αστυνομία δεν θα επιτρέψει στους αγρότες να αποκλείσουν τα αεροδρόμια ή την αγορά Rungis.

Συνολικά υπάρχουν περίπου 100 μπλόκα, είπε.

Το BFM TV έδειξε συγκρούσεις κοντά στον ποταμό Λίγηρα, με τρακτέρ που μπλοκαρίστηκαν από την αστυνομία από το να πάνε πιο κοντά στο Παρίσι. Έδειξε επίσης τρακτέρ να φεύγουν από δρόμους και να πηγαίνουν μέσα στα χωράφια για να παρακάμψουν την αστυνομία. Κάποιοι έφτασαν στο Rungis, ανέφεραν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας εκπρόσωπος του λιμανιού της Αμβέρσας είπε ότι οι αγρότες άρχισαν να εμποδίζουν τα φορτηγά να φύγουν και να εισέλθουν στο βελγικό λιμάνι, το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Ένας μεγάλος αυτοκινητόδρομος στο Βέλγιο ήταν επίσης αποκλεισμένος, ενώ οι αγρότες μαγείρευαν πατάτες στην άκρη του αυτοκινητόδρομου.

Γάλλοι και Βέλγοι αγρότες απέκλεισαν επίσης αρκετούς δρόμους στα σύνορά τους, ανέφερε η εφημερίδα La Voix du Nord.

Στην Ιταλία, αγρότες με εκατοντάδες τρακτέρ έχουν εμποδίσει την κυκλοφορία κοντά σε σημεία πρόσβασης στον αυτοκινητόδρομο έξω από το Μιλάνο, στην Τοσκάνη και αλλού τις τελευταίες ημέρες.

Οι Γάλλοι αγρότες έχουν κερδίσει παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των σχεδίων της κυβέρνησης για σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων στο γεωργικό ντίζελ.

Σε ένα ακόμη βήμα για να καταστείλει την οργή των αγροτών, το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε πρόσθετη βοήθεια 230 εκατ. ευρώ στους οινοπαραγωγούς.

Η Κομισιόν, κατόπιν αιτήματος των αγροτών, πρότεινε την Τετάρτη περισσότερα μέτρα συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία.

Το μέτρο, το οποίο θα απαιτήσει έγκριση από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα βάλει ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τα πιο ευαίσθητα προϊόντα που εισάγονται από την Ουκρανία - πουλερικά, αυγά και ζάχαρη - επιτρέποντας δασμούς, εάν οι εισαγωγές υπερβούν τα μέσα επίπεδα του 2022 και του 2023.

Πρότεινε επίσης την εξαίρεση των αγροτών για το 2024 από την απαίτηση διατήρησης ενός ελάχιστου μεριδίου της αγρανάπαυσής τους ενώ εξακολουθούν να λαμβάνουν επιδοτήσεις της ΕΕ - ένα άλλο αίτημα των αγροτών.

Οι εισαγωγές από την Ουκρανία, στις οποίες η ΕΕ έχει παραιτηθεί από ποσοστώσεις και δασμούς μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, και οι ανανεωμένες συνομιλίες για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τα έθνη της Νότιας Αμερικής στο μπλοκ Mercosur έχουν πυροδοτήσει τη δυσαρέσκεια των αγροτών.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ επανέλαβε ότι το Παρίσι δεν επιθυμεί την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών της Mercosur στην τρέχουσα μορφή της, λόγω έλλειψης εγγυήσεων ότι τα εισαγόμενα προϊόντα θα πληρούν τους κανόνες της ΕΕ. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι εξακολουθεί να στοχεύει στη σύναψη της συμφωνίας.