Κριτική στην (σ.σ. αρνητική ή σκληρή) στάση της Αυστρίας σε μία σειρά ζητήματα, όπως απέναντι στον κοινοτικό προϋπολογισμό και στο προσφυγικό, εκφράζοντας "την μη κατανόηση" του για αυτή τη στάση, ασκεί ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο αυστριακό εβδομαδιαίο πολιτικο-οικονομικό περιοδικό Profil, στο τεύχος που κυκλοφορεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο ίδιος "κατανοεί" ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να μάθουν ακριβώς πού πηγαίνουν τα χρήματα των φορολογούμενων, "ωστόσο ποτέ δεν μου άρεσε - και ο φίλος μου Σεμπάστιαν Κουρτς (σ.σ. ο Αυστριακός καγκελάριος) το γνωρίζει επίσης -- αυτό που η Αυστρία δηλώνει : Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν επιτρέπεται να συνδέεται με επιπλέον εμβάσματα χρημάτων στις Βρυξέλλες".
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, "μπορεί στην Αυστρία να επικροτείται η στάση του καγκελαρίου Κουρτς, όμως αυτή συνιστά εμπόδιο για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης" .
Εκείνοι που πιστεύουν ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται περισσότερα χρήματα ενόψει των τρεχουσών κρίσεων κάνουν ένα "μεγάλο λάθος", τονίζει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τα προγράμματα Erasmus, για την έρευνα, για την άμυνα, για το περιβάλλον και για την προστασία του κλίματος".
Στη συνέντευξή του στο Profil, ο ίδιος επικρίνει επίσης τη στάση της Αυστρίας απέναντι στην "προσφυγική κρίση", σημειώνοντας πως "για το θέμα αυτό έχω εμπλακεί μερικές φορές σε μαζικές μάχες με τους Αυστριακούς καγκελάριους".
Ταυτόχρονα διευκρινίζει πως το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων, "το οποίο στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ", ήταν ένα "μη ευρωπαϊκό και, κατά κύριο λόγο, αντιγερμανικό αντανακλαστικό".
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει με έμφαση πως "δεν είναι αλήθεια αυτό που λέγεται συνεχώς στην Αυστρία: ότι η (Γερμανίδα καγκελάριος) Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα -- όχι, δεν έκλεισε τα σύνορα, και αυτή είναι μια τεράστια διαφορά".
Κατά την άποψή του, με τις πολιτικές της, η Γερμανίδα καγκελάριος απέτρεψε τα χειρότερα το 2015, και "δεν επιτρέπεται κάποιος να επικρίνει εκείνον που βοηθά στην επίλυση του προβλήματος".
Σε σχέση με την τρέχουσα τρέχουσα κρίση του κοραναϊού, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρώντας ότι αυτή έχει δείξει σε πολλούς ανθρώπους πόσο σημαντική είναι η ΕΕ, επικρίνει τα "μερικώς περιττά κλεισίματα των συνόρων" και τα "αυστηρά εθνικά αντανακλαστικά" των χωρών της ΕΕ, όπως η απαγόρευση της εξαγωγής ιατρικού υλικού, τη στιγμή που, όπως επισημαίνει, γρήγορα κατέστη σαφές ότι μόνα τους τα έθνη κράτη δεν θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα.
Όπως σημειώνει, ο ίδιος δυσκολεύτηκε να διατηρήσει τις αποστάσεις ασφαλείας, -- στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού -- καθώς, όπως τονίζει : "μου είναι συμπαθείς οι άνθρωποι, το να τους αγγίξω, το να τους αγκαλιάσω - αυτούς που μου είναι συμπαθείς, μερικές φορές και άλλους - αυτός είναι ο άμεσος τρόπος για εμένα".