Με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στο ρωσοουκρανικό μέτωπο αλλά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας η Ελλάδα αρχίζει κύκλο εξωστρέφειας, με διττό στόχο.
Από τη μία τη διεθνοποίηση των ανυπόστατων ισχυρισμών και απαιτήσεων του Ταγίπ Ερντογάν και από την άλλη την ενίσχυση της θέσης της στην ευρύτερη περιοχή, με βάση τα Βαλκάνια.
Η αρχή γίνεται αύριο, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στο Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στην ατζέντα θα βρεθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας και η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με έμφαση στη μεγαλύτερη παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία. Θα ακολουθήσει στις 23 Φεβρουαρίου, επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βουκουρέστι.
Το άνοιγμα της Ελλάδας στα Βαλκάνια με ατζέντα οικονομικής εξωστρέφειας, ενεργειακής διασύνδεσης και συνολικής ενίσχυσης της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή αποτελεί στρατηγικό στόχο της χώρα μας. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα Δυτικά Βαλκάνια, στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν το σαφές μήνυμα στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής τους σε μια δύσκολη και κρίσιμη φάση.
Το στίγμα αυτό της νέας ώθησης που επιδιώκεται να δοθεί στις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής έδωσε ήδη ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς αλλά και με την επίσημη επίσκεψή του στην Κροατία, όπου ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς απένειμε εύσημα για την αλλαγή στρατηγικής της Ελλάδας στο Μεταναστευτικό με την ανάληψη καθηκόντων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στρατηγική που μείωσε τη μεταναστευτική πίεση στην Ευρώπη και μέσω του μείωσης της πίεσης στον διάδρομο των Βαλκανίων.
Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη στη Βουλγαρία στις 20 Δεκεμβρίου 2021, η πρώτη διεθνής επαφή της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης υπό τον Κίριλ Πέτκοφ.
Ενδιαφέρον θα έχει το διήμερο Πέμπτη Παρασκευή όταν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αφρικής, στις Βρυξέλλες. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα μονοπωλήσουν τις συζητήσεις όμως για τα ελληνικά συμφέροντα τεράστια σημασία θα έχουν οι εργασίες της συνόδου μια και στην ατζέντα έχει μπει το μεταναστευτικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην:
- Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, με έμφαση στην πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών.
- Αντιμετώπιση των όσων "σπρώχνουν" τους ανθρώπους αυτούς να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή από την Αφρική στην Ευρώπη,
- Δημιουργία νέων οδών μετανάστευσης που θα διασφαλίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Οι συνέργειες της Ε.Ε. με τις χώρες της Αφρικής και η κλιματική αλλαγή είναι μεταξύ των θεμάτων που θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου.
Στρατηγική επιλογή άλλωστε της κυβέρνησης, προς την οποία είχε δείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό, είναι το άνοιγμα και η ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Αφρικής.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μπορεί να γίνει η γέφυρα της Ευρώπης με την Αφρική, καθώς το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο με βάση το μνημόνιο που υπογράφτηκε τον περασμένο Οκτώβριο ανάμεσα στις δύο χώρες, θα αποτελεί την πρώτη τέτοια διασύνδεση της Αφρικής με την Ευρώπη και μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη.