Του Γιώργου Παυλόπουλου
Τέτοια μαζική έξοδος πολιτών από μια χώρα προς τις γειτονικές της μόνο σε κατάσταση πολέμου, τεράστιας φυσικής καταστροφής ή μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης μπορεί να δικαιολογηθεί. Κάτι (ή περισσότερα) από αυτά φαίνεται ότι συμβαίνει στη Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια, καθώς η φυγή κλιμακώνεται και έχει φτάσει ήδη να αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα κύματα μετανάστευσης στην ιστορία ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν διασχίσει τα σύνορα περίπου 3 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι, δηλαδή ο ένας στους 12. Μάλιστα, εδώ και κάποιους μήνες ο ρυθμός φαίνεται πως έχει αυξηθεί σημαντικά -για του λόγου το αληθές, τον Σεπτέμβριο ο καταγεγραμμένος αριθμός των πολιτών της Βενεζουέλας σε γειτονικές χώρες ήταν 2,6 εκατομμύρια.
Οι περισσότεροι έχουν προορισμό την Κολομβία και το Περού. Η πρώτη φιλοξενεί ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο Βενεζουλάνους, οι οποίοι φτάνουν στο έδαφός της με ρυθμό 3.000 ημερησίως κατά μέσο όρο. Εάν η τάση συνεχιστε, η κυβέρνηση της Μπογκοτά εκτιμά ότι μέχρι το 2021, ο αριθμός θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια! Είναι, όμως, προφανές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποδεχτεί κάτι τέτοιο.
«Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής έχουν ακολουθήσει σε γενικές γραμμές μια αξιοθαύμαστη πολιτική ανοιχτών θυρών. Όμως, η δυνατότητά τους να υποδεχτούν και άλλους ανθρώπους φτάνει στα όριά της, με απαοτέλεσμα να απαιτείται μια πιο δυναμική και άμεση απάντηση από τη διεθνή κοινότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η αρμ.οδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ).
Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η ένταση στα σύνορα Κολομβίας-Βενεζουέλας αυξάνεται επικίνδυνα, όπως και τα θερμά επεισόδια ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών να πολλαπλασιάζονται. Ορισμένοι κάνουν ήδη την πρόβλεψη ότι είναι πιθανό να ανάψει το φυτίλι μιας πολεμικής σύρραξης. Και τότε, όπως σημειώνουν, δεν αποκλείεται να είναι αυτή η αφορμή για μια ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα (με τη βοήθεια των ΗΠΑ), που ενδεχομένως να οδηγήσει στη συνθηκολόγηση άνευ όρων ή και στην πτώση της κυβέρνησης του Νικόλα Μαδούρο.
Η επικείμενη σύνοδος κορυφής των χωρών της περιοχής που θα πραγματοποιηθεί στο Εκουαδόρ στις 22-23 Νοεμβρίου ίσως σηματοδοτήσει σοβαρές εξελίξεις.
AP Foto/Jose Luis Magana