Κύπρος: Τιμητική διάκριση στον εκτελεστικό δ/ντη της αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής

Κύπρος: Τιμητική διάκριση στον εκτελεστικό δ/ντη της αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής

Το μετάλλιο του Μέγα Διοικητή του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄ απένειμε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον εκτελεστικό διευθυντή της αμερικανο - εβραϊκής Επιτροπής (AJC) Ντέιβιντ Χάρις, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην οικία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου. 

Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, πρέσβεις και μόνιμοι αντιπρόσωποι ξένων χωρών, εκπρόσωποι της ηγεσίας των ομογενειακών οργανώσεων και της ηγεσίας εβραϊκών οργανώσεων και άλλοι επίσημοι.

Ενίσχυση σχέσεων

 

Μιλώντας στην τελετή, ο κ. Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η τιμητική διάκριση απονέμεται στον κ. Χάρις «για την εξαίρετη συμβολή του στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας, ανά το παγκόσμιο, όπως επίσης και για την τεράστια συμβολή του στην ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ισραήλ, Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία του κ. Χάρις, ο οποίος ως παιδί επιζησάντων του Ολοκαυτώματος, αφιέρωσε τη ζωή του στην προάσπιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Είναι για αυτό που, καθοδηγούμενος από αυτή την πεποίθηση, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Ντέιβιντ Χάρις. Από τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας το 1974 και μετά, ο κ. Χάρις ποτέ δεν σταμάτησε να καταδικάζει όχι μόνο τις ενέργειες της Τουρκίας, αλλά και όλων αυτών που, στη βάση των δικών τους συμφερόντων, κλείνουν τα μάτια μπροστά στο απαράδεκτο στάτους κβο στην Κύπρο», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επικαλούμενος λόγια του κ. Χάρις παλαιότερα, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ο κ. Χάρις είχε τονίσει πως «η Τουρκία «αναίσχυντα και παράνομα κατέχει περισσότερο από το ένα τρίτο του νησιωτικού κράτους της Κύπρου για 46 χρόνια, έχει αναπτύξει περίπου 40.000 τουρκικά στρατεύματα εκεί και έχει μεταφέρει αμέτρητους έποικους από την Ανατολία, αλλά ούτε κουβέντα ακόμα για την 'Αγκυρα από αυτούς που ισχυρίζονται ότι ενεργούν στο όνομα της δικαιοσύνης και κατά της κατοχής».

Πρόσθεσε ότι ο κ. Χάρις «ως άνθρωπος αρχών, δεν δίστασε να καταδικάσει αμέσως τις παράνομες και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένων των επανειλημμένων παρεμβάσεων της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, της πρόθεσης της να αλλάξει το στάτους κβο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, όπως και της παράλογης θέσης της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, εκτός των παραμέτρων των ΗΕ. Επιπρόσθετα εργάζεται άοκνα, όχι μόνο για την πραγμάτωση της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο - Ελλάδα - Ισραήλ, αλλά και για τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της».

Ευχαρίστησε, επίσης, τον κ. Χάρις για τη συμβολή του στη συνεργασία του τριμερούς μηχανισμού με τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Χάρις, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι αποτελεί για αυτόν πρότυπο ηγετικής ικανότητας και έμπνευσης, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες και προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη αποκαλώντας τον «έναν παλιό φίλο, εταίρο και συνεργάτη με τον οποίον είχα μια καρποφόρα συνάντηση νωρίτερα».

Ο κ. Χάρις αναφέρθηκε στις προσπάθειες της αμερικανο-εβραϊκής κοινότητας, αλλά και της ηγεσίας των ελληνικών και ομογενειακών οργανώσεων στις ΗΠΑ για ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, λέγοντας ότι αποτελούσε όραμα για αυτούς, και πρόσθεσε ότι τώρα «έχουμε αλλάξει το πρόσωπο της Ανατολικής Μεσογείου», με τη συνεργασία που έχει επιτευχθεί.

Μήνυμα στα «αρπακτικά»

 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χάρις είπε ότι «πιστεύουμε ότι πρέπει να οικοδομήσουμε διμερείς και πολυμερείς μηχανισμούς, κατά την εκτίμηση μας αρχίζοντας με την Ενέργεια, τον Ηλεκτρισμό και το Περιβάλλον και να δημιουργήσουμε νέα νέο μοντέλο για αυτό που είναι εφικτό να γίνει στην περιοχή. Ένα μοντέλο τόσο πετυχημένο που και άλλες χώρες της περιοχής που παρακολουθούν θα θέλουν να ενταχθούν σε αυτό, και που θα πουν ότι δεν θέλουν να μείνουν εκτός με όσους εξτρεμιστές θέλουν να σπείρουν διενέξεις. Εμείς θέλουμε να σπείρουμε τη συνύπαρξη. 

Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στα αρπακτικά της περιοχής περιλαμβανομένων αυτών που κατέχουν πέραν του ενός τρίτου της Κύπρου, ότι ο δικός τους δρόμος δεν είναι αυτός του μέλλοντος. Ο δικός μας είναι ο δρόμος του μέλλοντος. Και η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα είναι οι μηχανές αυτού του τρένου. Και άλλοι έχουν έρθει στο τρένο και υπάρχουν και άλλες χώρες που μπορούν να προστεθούν και περισσότερα θέματα που μπορούν να ενταχθούν στην ατζέντα», είπε ο κ. Χάρις, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορούμε να επιτύχουμε μαζί».