Λαβρόφ για Άσαντ: Ήταν ανίκανος να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα της Συρίας
Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Λαβρόφ για Άσαντ: Ήταν ανίκανος να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα της Συρίας

Αποστάσεις δήλωσε ότι πήρε η ρωσική κυβέρνηση τη Δευτέρα (30/12) από τον Σύρο ανατραπέντα πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος κυβέρνησε τη Συρία για περισσότερο από δύο δεκαετίες και διέφυγε στη Ρωσία όταν οι αντάρτες ανέλαβαν την εξουσία στη Δαμασκό.

Ειδικότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS πως η ταχεία ανατροπή του αλ-Άσαντ οφειλόταν εν μέρει στην ανικανότητα αυτού του τελευταίου να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας.

«Μπορούμε ήδη να πούμε ότι ένας από τους λόγους για την επιδείνωση της κατάστασης ήταν η ανικανότητα της πρώην κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες του πληθυσμού εν μέσω της παρατεινόμενης εμφύλιας σύγκρουσης», δήλωσε ο Λαβρόφ στο TASS.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι «μετά τις επιτυχίες στη μάχη εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας, στις οποίες συμμετείχε η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, οι Σύροι περίμεναν ότι η ζωή τους θα βελτιωνόταν. Αυτό δεν συνέβη εξαιτίας των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Συρία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους».

Υπενθυμίζεται ότι, η Ρωσία ήταν βασικός υποστηρικτής του αλ-Άσαντ και έχει στρατιωτικές βάσεις στη Συρία.

Λαβρόφ: Η Μόσχα θα εγκαταλείψει το μορατόριουμ ανάπτυξης πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς

Παράλληλα, η Ρωσία θα εγκαταλείψει ένα προτεινόμενο μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να αναπτύσσουν τέτοια όπλα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA και η οποία μεταδόθηκε την Κυριακή (29/12).

«Αξιολογούμε την κατάσταση στη βάση μιας ανάλυσης των αποσταθεροποιητικών ενεργειών των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στη στρατηγική σφαίρα και, συνεπώς, την ανάπτυξη απειλών που απορρέουν από αυτές», είπε ο Λαβρόφ.

«Σήμερα είναι σαφές πως, για παράδειγμα, το μορατόριούμ μας για την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς δεν είναι πλέον πρακτικά βιώσιμο και θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Οι ΗΠΑ αγνόησαν υπεροπτικά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας και της Κίνας και στην πράξη μετακινήθηκαν προς την ανάπτυξη όπλων αυτής της κατηγορίας σε διάφορες περιοχές του κόσμου».

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από τη συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς το 2019. Η Ρωσία έχει πει από τότε ότι δεν θα αναπτύξει τέτοια όπλα υπό τον όρο ότι η Ουάσινγκτον δεν θα το κάνει.