Λαβρόφ: Η συζήτηση με τον Μπλίνκεν στη G20 ήταν «εποικοδομητική»
AP
AP

Λαβρόφ: Η συζήτηση με τον Μπλίνκεν στη G20 ήταν «εποικοδομητική»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Νέο Δελχί την περασμένη εβδομάδα ήταν «εποικοδομητική», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο Λαβρόφ, δεν άκουσε τίποτα νέο από την πλευρά των ΗΠΑ.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν ζητήματα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα και τη σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ, μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Μιλήσαμε εποικοδομητικά, χωρίς συναισθήματα, δώσαμε τα χέρια», ανέφερε ο Λαβρόφ.

«Όλα όσα άκουσα ήταν μια θέση που έχει ήδη εκφραστεί και υπογραμμιστεί δημόσια πολλές φορές στο παρελθόν. Παρουσίασα την ειλικρινή, λεπτομερή εκτίμησή μου σχετικά με τη συνθήκη New START και για τους λόγους για τους οποίους θεωρήσαμε απαραίτητο να την αναστείλουμε», υπογράμμισε ο Σ. Λαβρόφ.

«Είμαστε σε επαφή με τις ΗΠΑ» για τα πυρηνικά

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την τελευταία εναπομείνασα συνθήκη σχετικά με τα πυρηνικά όπλα, παρά την αναστολή της τον περασμένο μήνα, ωστόσο, όπως κατέστησε σαφές, οι προοπτικές επιστροφής σε αυτήν είναι μικρές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ανέφερε ότι δεν έχει μεγάλες προσδοκίες για πρόοδο στις επαφές μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον ως προς τη συνθήκη New START.

Η συμφωνία του 2010 περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει κάθε πλευρά. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η Μόσχα την αναστέλλει, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να προκαλέσουν «στρατηγική ήττα» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αναθεωρήστε την καταστροφική πορεία κλιμάκωσης»

«Υποτιθέμενη ευκαιρία να επιστρέψουμε μπορεί να προκύψει μόνο όταν και αν η Ουάσινγκτον αναθεωρήσει την καταστροφική πορεία κλιμάκωσής της έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία από κάθε άποψη είναι απαράδεκτη και καταστροφική για ό,τι έχει απομείνει από τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον», ανέφερε ο Ριαμπκόφ.

Η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι θα τηρήσει τα αριθμητικά όρια της συνθήκης για τις πυρηνικές κεφαλές, αλλά ο Ριαμπκόφ απέκλεισε την επανάληψη των αμοιβαίων επιθεωρήσεων που προβλέπει η συνθήκη, λέγοντας ότι αυτό είναι «αδύνατο».

Η New START είναι η μοναδική συνθήκη πυρηνικών όπλων μεταξύ των δύο χωρών, ως διάδοχος μιας σειράς συμφωνιών που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970 και σταμάτησαν την κούρσα εξοπλισμών του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κατάρρευση της συμφωνίας -ή η αποτυχία ανανέωσής της όταν λήξει το 2026- θα αύξανε τους πυρηνικούς κινδύνους σε μια εποχή αυξημένης αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.