«Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μειωθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους» τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο France Inter, και επεσήμανε πως αυτό θα είναι αποτέλεσμα της «υποχώρησης των αυξανόμενων τιμών ενέργειας και των σημείων συμφόρησης στην προσφορά». Μάλιστα υπογράμμισε πως «αυτό θα σταθεροποιηθεί και θα χαλαρώσει σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2022».
Μιλώντας για την πολιτική της σχετικά με τις πιέσεις στις τιμές, η Κρ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να ενεργήσει τόσο τολμηρά όσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ λόγω διαφορετικής οικονομικής κατάστασης».
«Ο κύκλος της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ είναι μπροστά από αυτόν στην Ευρώπη. Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να μην ενεργούμε τόσο γρήγορα και τόσο βάναυσα που μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα έκανε η Fed», είπε, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός ήταν επίσης υψηλότερα στις ΗΠΑ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «αρχίσαμε να αντιδρούμε και προφανώς είμαστε έτοιμοι, να αντιδράσουμε με μέτρα νομισματικής πολιτικής, εάν το απαιτούν τα στοιχεία, τα δεδομένα, τα γεγονότα».
Για το Σύμφωνο Σταθερότητας
Το Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ευρώπη «είναι βέβαιο» ότι δεν θα επιβληθεί «με τους ίδιους κανόνες» στο μέλλον, δήλωσε σχετικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία δεν προβλέπει, ωστόσο, αναθεώρηση των ανωτάτων ορίων του ελλείμματος και του χρέους μέχρι το επόμενο έτος.
Σημειώνεται πως μετά την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών συνομιλιών που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο με στόχο την αναζήτηση συναίνεσης μεταξύ των χωρών μελών για την τροποποίηση των κριτηρίων που πλαισιώνουν τα δημόσια οικονομικά, όπως σημείωσε «είναι βέβαιο ότι δεν θα εφαρμοσθούν οι ίδιοι κανόνες». Μάλιστα, υπογράμμισε πως τα κριτήρια αυτά σταθερότητας, που επιβάλλουν δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ, καθώς και την τροχιά επιστροφής στην ισορροπία για τις χώρες που έχουν ξεπεράσει τα όρια αυτά, θρυμματίστηκαν εξαιτίας των δαπανών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Για το 10ετες γερμανικό ομόλογο
Επιπλέον, στην ίδια συνέντευξη, η Κρ. Λαγκάρντ σχολίασε τις πρόσφατες τάσεις στις αποδόσεις της ευρωζώνης καθώς το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας, που θεωρείται το κύριο σημείο αναφοράς, ανέβηκε πάνω από το 0% για πρώτη φορά από το 2019.
«Εάν οι αποδόσεις αυξηθούν ξανά, αυτό σημαίνει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας βελτιώνονται», είπε η Λαγκάρντ.