Le Figaro: Το παρασκήνιο της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ

Le Figaro: Το παρασκήνιο της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ

Καθώς ο ισραηλινός στρατός επικεντρώνει τις επιχειρήσεις του στο κεντρικό τμήμα της Γάζας και η σχεδόν τρίμηνη πλέον σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς εντείνεται και εγείρει ολοένα και περισσότερους φόβους για μια «ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή, η ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας  Le Figaro φέρνει στο φως νέες πληροφορίες για το παρασκήνιο της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, η οποία επικαλείται πηγή προσκείμενη στη Χαμάς στην Ιορδανία, η «ηδέα μια χερσαίας εισβολής στο Ισραήλ εξεταζόταν εδώ και δύο χρόνια». Ωστόσο, η Χεζμπολάχ, η οποία έχει εξαπολύσει και εκείνη πλήγματα στο Ισραήλ από τα σύνορα του Λιβάνου, φαίνεται να έμαθε για την επίθεση της Χαμάς μόλις μισή ώρα πριν αυτή ξεκινήσει.

Ο Παλαιστίνιος Μαρουάν που μιλάει στη γαλλική εφημερίδα, αναφέρει ότι η πρώτη φορά που άκουσε για το σχέδιο της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν το 2021

«Το 2021, ο Χανίγια Σινουάρ, (ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα), τον οποίο έβλεπα κάθε έξι μήνες, μου είπε ότι ο επόμενος πόλεμος θα ήταν με τους Ισραηλινούς, ότι η Χαμάς θα έστελνε 5.000 μέλη της ένοπλης πτέρυγας της για να περικυκλώσουν την πόλη αλ-Μαζνταλ (Ασκελόν). Του απάντησα: "Μα εσείς θέλετε οι Ισραηλινοί να εξαφανίσουν τη Γάζα και να τη μετατρέψουν σε πάρκινγκ αυτοκινήτων, ώστε τα διεφθαρμένα μέλη της Παλαιστινιακής Αρχής (που εκδιώχθηκαν το 2007 από τη Χαμάς) να επιστρέψουν!».

Υπάρχουν υποψίες ότι η ηγεσία της Χαμάς οργάνωνε μυστικά επί τρεις μήνες την επίθεση, πριν προετοιμάσει την ένοπλη πτέρυγα της τρομοκρατικής οργάνωσης για την επικείμενη επιχείρηση. «Δεν μπορούμε να απαντήσουμε ούτε ναι ούτε όχι», δήλωσε στη Le Figaro ο Χαλέντ Μεσάλ, ένας από τους ηγέτες της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, από το Κατάρ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η στρατηγική της Χαμάς», είναι θέμα της πολιτικής της οργάνωσης «και οι όποιες επιχειρησιακές λεπτομέρειες» ανατίθενται στις «στρατιωτικές αρχές».

Στη Βηρυτό, ο Οσάμα Χαμντάν, ένα άλλο στέλεχος της Χαμάς, το έμαθε «ακούγοντας τις ειδήσεις». Ο μόνος που ειδοποιήθηκε ήταν ο προϊστάμενός του στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, ο Σαλέχ αλ-Αρούρι.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η Χεζμπολάχ έμαθε για την επίθεση στο Ισραήλ μισή μόλις ώρα νωρίτερα. Μισή ώρα πριν από την έναρξη της επιχείρησης «Πλημμύρα αλ-Άκσα», ο Σαλέχ αλ-Αρούρι (νούμερο 2 της Χαμάς) έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Σινουάρ που του ζήτησε να «προειδοποιήσει» τον σεΐχη Χασάν Νασράλα, τον ηγέτη της Χεζμπολάχ και κύριο σύμμαχο της Χαμάς στον Λίβανο, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη φιλοϊρανική σιιτική οργάνωση.

«Γενική πρόβα»

Η εφημερίδα αναφέρει ότι δύο ή τρεις μήνες πριν από την επίθεση, η ηγεσία της Χαμάς επικοινώνησε με ομάδες σαλαφιστών που παρακολουθούσε. Τους έδωσε όπλα και οργάνωσε μαθήματα εκπαίδευσης. Μία από αυτές παραδέχτηκε σε δελτίο τύπου ότι συμμετείχε στην επίθεση. Αλλά την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες «διέρρεαν περιέργως από πηγές». Ένα ντοκιμαντέρ, για παράδειγμα, που μεταδόθηκε την περασμένη άνοιξη κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού στο τηλεοπτικό κανάλι al-Manar της Χεζμπολάχ, δείχνει μια σχεδόν «γενική πρόβα» της επιχείρησης της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία ο Σινουάρ φαίνεται να μοιράζει παράσημα σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.

«Ο Σινουάρ είναι ένας μικροπρεπής δικτάτορας που δεν τον ενδιαφέρει ο θάνατος των Παλαιστινίων πολιτών, ένας ισλαμιστής που επικεντρώνεται στο παλαιστινιακό θέμα σε αντίθεση με άλλες μουσουλμανικές αδελφότητες», υποστήριξε ο Μαρουάν. 

Τεταμένες σχέσεις μεταξύ των «συμμάχων»

Οι σχέσεις του Σινουάρ με τους συμμάχους του στο Κατάρ είναι τεταμένες. Δεν τους εμπιστεύεται πάρα πολύ, λέει ο Μαρουάν, διότι γνωρίζει ότι οι «πιστωτές» του μπορεί να τον απογοητεύσουν.

Στη Χεζμπολάχ επικρατούσε σύγχυση, ιδίως καθώς όλος ο κόσμος προσπαθούσε να μάθει αν το Ιράν βρισκόταν πίσω από την επίθεση στο Ισραήλ. Λίγο μετά τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με λιβανέζικη πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, «επικράτησε σύγχυση εντός της Χεζμπολάχ, ιδίως καθώς όλος ο κόσμος προσπαθούσε να ανακαλύψει αν το Ιράν βρισκόταν πίσω από την επίθεση στο Ισραήλ».

«Από τη μία πλευρά, η Χεζμπολάχ και η Τεχεράνη κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν στον σχεδιασμό της επίθεσης. Από την άλλη, δεν ήταν ευχαριστημένοι με τη Χαμάς, επειδή οι Παλαιστίνιοι είχαν [χρησιμοποιήσει το σχέδιο] που υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούσαν εκείνοι σε μελλοντικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ: διείσδυση στο Ισραήλ, αεροπορικά μέσα και το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Το περίφημο σχέδιο της δύναμης αλ-Ραντουάν της Χεζμπολάχ να διεισδύσει στη Γαλιλαία ματαιώθηκε».

Και όταν, κατά τις πρώτες εβδομάδες της σύγκρουσης, ο Καταριανός μεσολαβητής προσπάθησε να βολιδοσκοπήσει τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς στη Γάζα σχετικά με τις προθέσεις της Χεζμπολάχ να συμμετάσχει ή όχι στον πόλεμο, η Χαμάς προειδοποίησε ότι το Κατάρ ξόδευε περισσότερο χρόνο «αποσπώντας» πληροφορίες για το τι επρόκειτο να κάνει η Χεζμπολάχ παρά απελευθερώνοντας τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούσε.

Οι σχέσεις μεταξύ των «συμμάχων» έχουν γίνει τεταμένες. Ειδικά από τότε που ο Χάλεντ Μεσάλ (Χαμάς) είχε επικρίνει δημοσίως την έλλειψη υποστήριξης της Τεχεράνης προς τη Χαμάς, γράφει η εφημερίδα.

Ο επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς που εδρεύει στην Ντόχα, Ισμαήλ Χανίγια, επισκέφθηκε το Ιράν τη δεύτερη εβδομάδα του πολέμου, όπου ανώτατος αξιωματούχος του είπε ότι ο «ολοκληρωτικός πόλεμος» κατά του Ισραήλ δεν είναι προς το συμφέρον ούτε του Ιράν ούτε της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Reuters, που μετέδωσε τη συνάντηση.

Όσο για την Ισλαμική Τζιχάντ, «υπάρχει συνεργασία με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, έχουμε κοινές αίθουσες επιχειρήσεων, αλλά δεν εκτοξεύουμε ρουκέτες από τον Λίβανο», αναφέρει μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τα τελευταία χρόνια, ο Σινουάρ έχει απομακρύνει αρκετούς από τους ηγέτες από τη Γάζα. Δεν είναι μόνο το Ισραήλ που τον θέλει νεκρό.  «Η αντίσταση της Χαμάς κάνει τον Σινουάρ ακόμη πιο ισχυρό. Τα τελευταία χρόνια έχει διώξει αρκετά στελέχη από τη Γάζα. Δεν είναι μόνο το Ισραήλ που τον θέλει νεκρό. Οι φίλοι του στο Κατάρ και οι ίδιοι οι Καταριανοί δεν θα ήταν δυσαρεστημένοι αν τον σκότωνε το Ισραήλ», αναφέρει η παλαιστινιακή πηγή.

Κίνητρα

Η πηγή της Figaro στην Ιορδανία μιλάει και για τα κίνητρα της Χαμάς. Αναφέρει ότι είχε γίνει «πρόβα» των επιχειρήσεών της πριν προχωρήσει στην αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία μάλιστα «πρόβα» είχε καταγραφεί σε βίντεο τα οποία είχε δει το Ισραήλ. «Όσοι είχαν εκπαιδευτεί, ήθελα να πολεμήσουν», αναφέρει η ίδια πηγή.

Πέραν αυτού, προσθέτει, «η Χαμάς ένιωθε ότι ο κόσμος είχε ξεχάσει τον παλαιστινιακό αγώνα και ότι η Γάζα πλήρωνε το τίμημα», ενώ ήθελε επίσης να επαναφέρει το θέμα των Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ στο επίκεντρο της συζήτησης, «λαμβάνοντας υπόψη ότι το μισό πολιτικό συμβούλιο της Χαμάς για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα αποτελείται από πρώην κρατούμενους».  

Από την επίθεσή της, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων από 80 Ισραηλινών ομήρων, η Χαμάς πέτυχε την απελευθέρωση 240 Παλαιστίνιων κρατουμένων στο Ισραήλ. Υπάρχουν ακόμη περισσότεροι από 6.000 που η τρομοκρατική οργάνωση έχει ορκιστεί να απελευθερώσει, αναφέρει.

Σύμφωνα με τις έρευνες της Figaro στο Λίβανο, την Ιορδανία και το Κατάρ, ο Σίνουαρ και ο Μοχάμεντ Ντειφ είχαν αποκρύψει προσεκτικά ορισμένες από τις προετοιμασίες τους. Τους προηγούμενους μήνες, ο Σινουάρ είχε τοποθετήσει ηγέτες στη διοίκηση των περισσότερων ταξιαρχιών αλ-Κασσάμ, οι οποίοι αντικατέστησαν τους εν ενεργεία, τους οποίους το Ισραήλ γνώριζε, αλλά οι οποίοι, για λόγους παραπλάνησης, συνέχιζαν να κατέχουν τις θέσεις τους.

«Ο πραγματικός ηγέτης των αλ-Κασσάμ [...] είναι ο Σινουάρ», ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος, σύμφωνα με το Ισραήλ, για την κατασκευή της μεγαλύτερης σήραγγας που ανακάλυψε ο ισραηλινός στρατός στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Περίπου ενάμιση μήνα πριν από την επιχείρηση, η Χαμάς επέβαλε διακριτικότητα στους κύριους στρατηγούς της, προειδοποιώντας τους να περιορίσουν τις μεταξύ τους επαφές. Τους τελευταίους έξι μήνες, πολλοί νέοι, γνωστοί για τη συμπάθειά τους προς τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, είχαν φύγει για να εκτελέσουν προσκύνημα στη Σαουδική Αραβία. Άλλη μια παραπλανητική κίνηση, αναφέρει η εφημερίδα. «Είχαν πάει να εκπαιδευτούν στην πεδιάδα Μπεκάα του Λιβάνου ή ακόμη και στη Συρία», υποστηρίζει η παλαιστινιακή πηγή.