Η Βρετανία ένωσε επισήμως τη φωνή της με τις υπόλοιπες χώρες της Δύσης που ασκούν πιέσεις στο Βερολίνο να επιτρέψει την προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία.
Η Γερμανία έχει αντισταθεί σε μια τέτοια κίνηση μέχρι στιγμής, λέγοντας ότι τα δυτικά άρματα μάχης θα πρέπει να προμηθεύονται στην Ουκρανία μόνο εάν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κύριων συμμάχων του Κιέβου, ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δυτικοί αξιωματούχοι θέλουν να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης ότι η Ουκρανία μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της αλλά και του ότι τα όπλα αυτά δεν θα ενθαρρύνουν το Κίεβο να προβεί σε επιθέσεις κατά της Ρωσίας που θα παρέσυραν ενδεχομένων το ΝΑΤΟ σε ευθεία σύγκρουση με τη Μόσχα.
Η Βρετανία πάντως τονίζει ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει υποστήριξη από άλλα έθνη και ότι το Βερολίνο δεν θα ενεργούσε μόνο του εάν προμήθευε τα δικά του άρματα μάχης.
"Έχει αναφερθεί ότι προφανώς η Πολωνία είναι πολύ πρόθυμη να δωρίσει μερικά Leopard, όπως και η Φινλανδία", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας στο κοινοβούλιο.
"Όλα αυτά εξαρτώνται επί του παρόντος από τις αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης - όχι μόνο αν οι Γερμανοί θα προμηθεύσουν τα δικά τους Leopards, αλλά και αν θα δώσουν ή όχι άδειες σε άλλους. Θα παροτρύνω τους Γερμανούς συναδέλφους μου να το κάνουν αυτό", πρόσθεσε.
Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ παραιτήθηκε τη Δευτέρα, καθώς η κυβέρνησή της δέχθηκε αυξανόμενες πιέσεις να αφήσει τους συμμάχους να στείλουν στην Ουκρανία βαριά άρματα μάχης, στην αρχή μιας εβδομάδας που είναι πιθανό να είναι κομβικής σημασίας για τα δυτικά σχέδια περαιτέρω εξοπλισμού του Κιέβου.
Ανάγκη έγκρισης
Η επανεξαγωγή των Leopards απαιτεί την έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης, οπότε άλλες χώρες που διαθέτουν τέτοια άρματα δεν θα μπορούσαν να τα στείλουν στην Ουκρανία χωρίς αυτήν.
Ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν σηματοδοτήσει μια άμβλυνση της άποψής τους ενόψει της συνάντησης των συμμάχων της Ουκρανίας στο Ράμσταϊν της Γερμανίας την ερχόμενη Παρασκευή, όπου οι κυβερνήσεις θα ανακοινώσουν τις τελευταίες δεσμεύσεις τους για στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου.
Ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, του οποίου το υπουργείο Οικονομίας είναι αρμόδιο για την έγκριση αμυντικών εξαγωγών, δήλωσε την Πέμπτη ότι το Βερολίνο δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο σε χώρες που θέλουν να στείλουν Leopards στην Ουκρανία.
Αυτό θα έδινε το πράσινο φως σε χώρες όπως η Πολωνία, η οποία έχει δηλώσει ότι θέλει να κάνει ένα τέτοιο βήμα στο πλαίσιο ενός συνασπισμού.
Ο Σολτς δεν έχει ακόμη πει αν συμμερίζεται την άποψη του Χάμπεκ ή αν θα επέτρεπε στη Γερμανία να στείλει κάποια δικά της Leopards στην Ουκρανία.
Οι αποτρεπτικοί παράγοντες
Δυτικοί αξιωματούχοι αγωνιούν να αποφύγουν να εμπλακούν πιο άμεσα στον πόλεμο.
Ενώ η Μόσχα έχει καταδικάσει την κλιμάκωση των προμηθειών όπλων για την Ουκρανία, αυτό δεν έχει οδηγήσει σε στρατιωτικές συνέπειες για τη Δύση. Αυτό έχει κάνει τις κυβερνήσεις πιο ανοιχτές στην ιδέα της αποστολής αρμάτων μάχης.
Μέχρι τώρα, η Ουκρανία βασιζόταν κυρίως σε παραλλαγές αρμάτων T-72 της σοβιετικής εποχής.
Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει έναν ακόμα κίνδυνο: ότι η Ρωσία, ή ακόμη και η Κίνα, μπορεί να αποκτήσουν πρόσβαση στα προηγμένα δυτικά όπλα που αναπτύσσονται στην Ουκρανία, επιτρέποντας στη Μόσχα ή το Πεκίνο να κλέψουν δυτική στρατιωτική τεχνολογία.
Γιατί η Ουκρανία θέλει τα Leopard 2;
Το άρμα θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Δύσης.
Η γερμανική αμυντική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann έχει κατασκευάσει περισσότερα από 3.500 άρματα μάχης Leopard 2 από την έναρξη της παραγωγής τους το 1978.
Το άρμα ζυγίζει περισσότερους από 60 τόνους, διαθέτεi πυροβόλο των 120 χιλιοστών και μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και πέντε χιλιομέτρων.
Περίπου 20 έθνη χρησιμοποιούν το Leopard 2. Αυτό σημαίνει ότι πολλά έθνη θα μπορούσαν το καθένα να διαθέσει μερικά από τα άρματα μάχης του για να υποστηρίξει την Ουκρανία. Αυτό θα διευκόλυνε επίσης την Ουκρανία να διαχειριστεί τη συντήρηση και την εκπαίδευση των στρατιωτών της.
Τα κράτη που χρησιμοποιούν το Leopard περιλαμβάνουν τον Καναδά, τη Δανία, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Σουηδία και την Τουρκία.
Διαθεσιμότητα
Το Leopard 2 είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα δυτικά άρματα μάχης. Αλλά γενικά, τρεις δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τα άρματα μάχης και άλλα βαρέα όπλα είναι σε ανεπαρκείς προμήθειες στο μεγαλύτερο μέρος της Δύσης. Πολλές χώρες μείωσαν δραστικά τους στρατούς τους μετά την πτώση του κομμουνισμού.
Η Γερμανία διαθέτει σήμερα περίπου 350 άρματα μάχης Leopard 2, σε σύγκριση με περίπου 4.000 άρματα μάχης στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, λέει ο Γερμανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Carl Schulze.
Ταυτόχρονα, είναι σχεδόν αδύνατο να αγοραστεί γρήγορα ένας μεγάλος αριθμός αρμάτων Leopard 2.
Η αμυντική βιομηχανία της Γερμανίας απαγορεύεται από το νόμο να τα παράγει για διατήρηση αποθεμάτων. Οι χώρες που παραγγέλνουν νέα άρματα μάχης πρέπει να είναι προετοιμασμένες να περιμένουν δύο έως τρία χρόνια για την παράδοση.
Ακόμα και αν η παραγωγή αυξανόταν, οι ειδικοί λένε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για τα πρώτα νέα
Ποια άλλα δυτικά άρματα μάχης είναι διαθέσιμα;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν χιλιάδες άρματα μάχης M1 Abrams που κατασκευάστηκαν από την General Dynamics, αλλά θεωρούνται ακατάλληλα για την Ουκρανία.
"Η κατανάλωση κηροζίνης του Abrams είναι τόσο υψηλή που η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να το λειτουργήσει στην τρέχουσα κατάσταση εφοδιασμού σε καιρό πολέμου", λέει ο Schulze.
Πρόσθεσε ότι, ενώ τα Abrams θα μπορούσαν να κινούνται και με ντίζελ, αυτό δεν θα μείωνε την κατανάλωση σε αποδεκτό επίπεδο.
Το Leopard 2 λειτουργεί με έναν πιο οικονομικό κινητήρα που καίει ντίζελ, το οποίο είναι επίσης ευκολότερο να προμηθευτεί από την κηροζίνη.
Η Βρετανία θα στείλει μια μοίρα αρμάτων μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.
Η Γαλλία διαθέτει άρματα μάχης Leclerc. Δεν έχει δηλώσει αν θα ήταν πρόθυμη να δώσει μερικά στην Ουκρανία.
Διαβάστε ακόμα:
Βρετανία: Ανακοίνωσε την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία