«Αμφιβάλλω για την πρόθεση της ΕΕ να αυστηροποιήσει τη μεταναστευτική της πολιτική, ωστόσο χαιρετίζω την αλλαγή στάσης κάποιων κρατών και ηγετών του μπλοκ στο θέμα», δήλωσε η επικεφαλής της ακροδεξιάς στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, από τις Βρυξέλλες.
«Όταν η Γερμανία αρχίζει να επαναφέρει ελέγχους στα σύνορά της, όταν οι χώρες του βορρά αρχίζουν να λένε ‘στοπ’, είναι επειδή άκουσαν αυτά που λέμε εδώ και χρόνια», δήλωσε η Λεπέν κατά την άφιξή της για τη συνεδρίαση των Πατριωτών για την Ευρώπη, της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Ένας νέος άνεμος πνέει στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε από την πλευρά του και ο Ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Χέερτ Βίλντερς όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους πριν τη συνεδρίαση.
Η συνεδρίαση αυτή, η πρώτη μετά τη σύσταση αυτής της νέας ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου έπειτα από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου, διεξάγεται στο κτήριο του προξενείου της Ουγγαρίας, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον χώρο όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής των ηγετών των 27 χωρών μελών της ΕΕ, την οποία θα απασχολήσει το θέμα της μετανάστευσης.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν και ο ακροδεξιός αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι συμμετέχουν επίσης στη συνεδρίαση μαζί με τους επικεφαλής του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox και του βελγικού Vlaams Belang.
Αν και κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες «βγαίνουν λίγο λίγο από την άρνηση» μπροστά στις «ανισότητες» που προκαλεί η άφιξη μεταναστών, «η Κομισιόν, ιδεολογικά, επιθυμεί αυτή τη μετανάστευση. Δεν την εμπιστεύομαι να διευθετήσει το πρόβλημα», δήλωσε η Λεπέν.
Η Γαλλίδα πολιτικός πρόσθεσε ότι επιθυμεί τα αιτήματα για την παροχή ασύλου από την ΕΕ να εξετάζονται από τις πρεσβείες ή τα προξενεία των 27 χωρών μελών «στις χώρες καταγωγής (των μεταναστών) ή στις χώρες διέλευσης».
«Θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό», υποστήριξε, «ώστε αυτοί που φτάνουν στο έδαφος της ΕΕ να είναι αυτοί που πραγματικά έχουν άδεια να εισέλθουν».
Από την πλευρά του ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού -του κόμματος της Λεπέν-, ζήτησε από την ΕΕ να ασκήσει πίεση στις χώρες καταγωγής να δεχθούν την επιστροφή των πολιτών τους που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία και απελαύνονται.
«Δεν θα πρέπει να δίνεται ούτε μία βίζα σε μια χώρα που δεν επιθυμεί να δέχεται πίσω τους πολίτες της, πρέπει να αλλάξει η αναλογία, διαφορετικά θα κατακλυστούμε», τόνισε ο Γάλλος ευρωβουλευτής.
Η άνοδος της ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές εκλογές οδήγησε στη δημιουργία της ομάδας των Πατριωτών για την Ευρώπη, η οποία με 86 ευρωβουλευτές αναδείχθηκε στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (δεξιά, 188 βουλευτές) και τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (136 βουλευτές).