Οι διαδηλωτές στον Λίβανο δήλωσαν σήμερα αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους για έκτη συνεχόμενη ημέρα παρά την έγκριση από την κυβέρνηση ενός άνευ προηγουμένου πακέτου οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Οι διαδηλωτές κήρυξαν γενική απεργία, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι απορρίπτουν τα μέτρα, τα οποία συμφώνησε χθες Δευτέρα να ληφθούν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της χώρας Σαάντ Χαρίρι.
Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων στις οποίες κατέληξε η κυβέρνηση εντάσσεται μείωση κατά 50% του μισθού των πρώην και νυν βουλευτών και υπουργών, η κατάργηση του υπουργείου Πληροφόρησης και ενός αριθμού άλλων κρατικών φορέων και η σύσταση μιας επιτροπής κατά της διαφθοράς. Ο Χαρίρι δεσμεύτηκε επίσης ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι.
Οι διαδηλωτές κατηγορούν την πολιτική τάξη της χώρας για κακοδιαχείριση, διασπάθιση δημοσίων πόρων και ευρύτατα διαδεδομένη διαφθορά. Ζητούν επίσης την παραίτηση της κυβέρνησης.
Αφορμή για τις πρόσφατες διαδηλώσεις ήταν η αιφνίδια ανακοίνωση, την περασμένη Πέμπτη, ότι θα επιβληθεί ένας νέος φόρος στις τηλεφωνικές κλήσεις που γίνονται μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, όπως το WhatsApp, για να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία. Το διάγγελμα του Χαρίρι, την επόμενη ημέρα, ερμηνεύτηκε από πολλούς ως απόπειρα να διασωθεί η πολιτική ελίτ, την οποία οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ως διεφθαρμένη και ανίκανη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Ο Λίβανος δέχεται πιέσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα οικονομική υποστήριξη.
Η χώρα αυτή έχει ένα από τα υψηλότερα δημόσια χρέη στον κόσμο, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 150% του ΑΕΠ της.
Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γίνονται καθημερινά στο κέντρο της Βηρυτού, με τις τράπεζες και τα σχολεία να παραμένουν κλειστά, ενώ οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει και μεγάλους δρόμους της πρωτεύουσας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP