Η πυροδότηση χιλιάδων βομβητών με στόχο τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο άφησε πίσω της μια μυστηριώδη διαδρομή από την Ταϊβάν μέχρι την Ουγγαρία, ενώ αύξησε τις ανησυχίες για άλλον έναν πλήρους κλίμακας πόλεμο στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στην υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση και το Ισραήλ.
Η Μοσάντ, η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, που έχει μακρά ιστορία διενέργειας σύνθετων επιθέσεων σε ξένο έδαφος, τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα σε βομβητές που εισήγαγε η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις χθεσινές πυροδοτήσεις που σκότωσαν 12 ανθρώπους, όπως δήλωσαν υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μία άλλη πηγή στο Reuters.
Η επιχείρηση ήταν μια άνευ προηγουμένου παραβίαση ασφαλείας της Χεζμπολάχ που είχε αποτέλεσμα χιλιάδες βομβητές να εκραγούν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, τραυματίζοντας σχεδόν 3.000 ανθρώπους, περιλαμβανομένων πολλών τρομοκρατών της οργάνωσης και του πρεσβευτή του Ιράν στη Βηρυτό.
Λιβανέζικη πηγή είπε ότι η ομάδα είχε παραγγείλει να κατασκευαστούν βομβητές από την Gold Apollo με έδρα την Ταϊβάν. Η πηγή αναγνώρισε μια φωτογραφία του μοντέλου του βομβητή, ενός AR-924.
Εικόνες κατεστραμμένων τηλεειδοποιητών που αναλύθηκαν από το Reuters δείχνουν αυτοκόλλητα στο πίσω μέρος που παραπέμπουν στην Gold Apollo, έναν κατασκευαστή τηλεειδοποίησης με έδρα την Ταϊβάν.
Η πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε πως οι βομβητές ήταν από την Gold Apollο με έδρα την Ταϊβάν, ωστόσο η εταιρία ανέφερε σε δήλωσή της πως δεν ήταν αυτή που κατασκεύασε τις συσκευές. Ανέφερε πως κατασκευάστηκαν από μια εταιρία με την ονομασία BAC, η οποία έχει έδρα την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και διαθέτει άδεια για να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της.
Οι τρομοκράτες της Χεζμπολάχ άρχισαν να χρησιμοποιούν βομβητές πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν να αποφύγουν τον εντοπισμό των τοποθεσιών τους από το Ισραήλ, είπαν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν τις επιχειρήσεις της ομάδας. Τρεις πηγές ασφαλείας είπαν στο Reuters ότι οι βομβητές που πυροδοτήθηκαν ανήκουν στο τελευταίο μοντέλο που έφερε η Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες.
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχει υποσχεθεί να ανταπαντήσει στο Ισραήλ, ο στρατός του οποίου αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκρήξεις. Οι δύο πλευρές εμπλέκονται σε διασυνοριακές εχθροπραξίες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο.
Τι προκάλεσε τις εκρήξεις
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ είπε ότι ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια των εκρήξεων και ότι το Ισραήλ θα λάβει «τη δίκαιη τιμωρία του». Διπλωματικές πηγές και πηγές ασφαλείας εικάζουν ότι η εκρήξεις ίσως προκλήθηκαν από τις μπαταρίες των συσκευών, πιθανώς λόγω υπερθέρμανσης.
Αλλά άλλοι είπαν ότι το Ισραήλ μπορεί να είχε διεισδύσει στην εφοδιαστική αλυσίδα για βομβητές της Χεζμπολάχ. Οι New York Times ανέφεραν ότι το Ισραήλ έκρυψε εκρηκτικό υλικό μέσα σε μια νέα παρτίδα βομβητών πριν εισαχθούν στο Λίβανο, επικαλούμενοι αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους που είχαν ενημερωθεί για την επιχείρηση.
Αρκετοί εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο Reuters είπαν ότι αμφιβάλλουν για το εάν η μπαταρία από μόνη της θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει τις εκρήξεις. Ο Πολ Κρίστενσεν, ειδικός στην ασφάλεια των μπαταριών στο Newcastle University, δήλωσε ότι η ζημιά δεν φαίνεται να συνάδει με προηγούμενες περιπτώσεις βλάβης τέτοιων μπαταριών.
Ένας άλλος λόγος για να αμφιβάλλει κανείς ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από υπερθέρμανση των μπαταριών είναι ότι συνήθως μόνο μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία μπορεί να πάρει φωτιά ή να εκραγεί, δήλωσε ο Ofodike Ezekoye, ένας καθηγητής μηχανολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν.
Κλιμάκωση του έντασης στη Μέση Ανατολή
Ενώ ο πόλεμος στη Γάζα είναι το κύριο σημείο όπου εστιάζει το Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από ενόπλους της Χαμάς, οι εχθροπραξίες κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο έχουν πυροδοτήσει φόβους για περιφερειακή σύγκρουση που θα μπορούσε να εμπλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν.
«Η Χεζμπολάχ θέλει να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Εξακολουθεί να θέλει να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Όμως δεδομένης της κλίμακας, του αντίκτυπου στις οικογένειες, στους πολίτες, θα υπάρξει πίεση για ισχυρότερη απάντηση», δήλωσε ο Μοχάναντ Χάγκε Άλι του Carnegie Middle East Center.
Η Χεζμπολάχ ανέφερε σε σημερινή δήλωσή της πως «η αντίσταση θα συνεχίσει σήμερα, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα, τις επιχειρήσεις της για να υποστηρίξει τη Γάζα, τον λαό της και την αντίστασή του που είναι ένας διακριτός δρόμος από τη σκληρή τιμωρία που ο εγκληματίας εχθρός (σ.σ. το Ισραήλ) οφείλει να περιμένει ως απάντηση στη σφαγή που έκανε την Τρίτη».
Τα ίχνη οδηγούν στη Βουδαπέστη
Η υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε πως η οργάνωση είχε παραγγείλει 5.000 βομβητές από την Gold Apollo, οι οποίοι όπως λένε αρκετές πηγές εισήχθησαν στη χώρα νωρίτερα φέτος.
Ο ιδρυτής της Gold Apollo Χσου Τσινγκ-Κουάνγκ δήλωσε πως οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατασκευάστηκαν από μια εταιρία στην Ευρώπη που η Gold Apollo κατονόμασε σε μια ανακοίνωση ως BAC.
"Το προϊόν δεν ήταν δικό μας. Είχε μόνο το δικό μας εμπορικό σήμα πάνω", δήλωσε σήμερα ο Χσου στους δημοσιογράφους στα γραφεία της εταιρίας στην πόλη Νέα Ταϊπέι της βόρειας Ταϊβάν.
Η δηλωμένη διεύθυνση της BAC Consulting στη Βουδαπέστη είναι ένα κτήριο σε δρόμο προαστίου στο οποίο υπάρχουν κυρίως κατοικίες. Η επωνυμία της εταιρίας αναγράφεται σε μια κόλλα A4 κολλημένη στη γυάλινη πόρτα του κτηρίου.
Ένας άνθρωπος στο κτήριο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως η BAC Consulting είναι καταχωρισμένη στη διεύθυνση αλλά δεν έχει φυσική παρουσία εκεί. Η διευθύνουσα σύμβουλος της BAC Consulting Κριστιάνα Μπαρσόνι-Αρτσιντιάκονο αναφέρει στο προφίλ της στο LinkedIn πως έχει εργαστεί ως σύμβουλος για διάφορες οργανώσεις περιλαμβανομένης της UNESCO. Δεν απάντησε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Reuters.
Οι καταχωρισμένες δραστηριότητες της BAC καλύπτουν ευρύ φάσμα, από παραγωγή βιντεοπαιχνιδιών μέχρι παροχή συμβουλών τεχνολογίας πληροφοριών και εξόρυξη πετρελαίου.
Η υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου ταυτοποίησε μια φωτογραφία του μοντέλου του βομβητή, ενός AR-924. Οι τρομοκράτες της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν βομβητές ως ένα χαμηλής τεχνολογίας μέσο επικοινωνίας στην προσπάθεια να αποτρέψουν τον εντοπισμό τους από το Ισραήλ,
Η υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε πως οι συσκευές είχαν τροποποιηθεί από την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ «στο στάδιο της παραγωγής τους».
«Η Μοσάντ εισήγαγε έναν πίνακα μέσα στη συσκευή που έφερε εκρηκτικό υλικό το οποίο μπορούσε να πυροδοτηθεί με έναν κωδικό. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί με οποιοδήποτε μέσο», είπε η πηγή.
Η πηγή δήλωσε πως 3.000 από τους βομβητές εξερράγησαν όταν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα στάλθηκε σε αυτούς, ενεργοποιώντας τα εκρηκτικά.
Μια άλλη πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters πως έως τρία γραμμάρια εκρηκτικά είχαν φυτευτεί στους νέους βομβητές και «δεν είχαν εντοπιστεί» από τη Χεζμπολάχ επί μήνες.
Η ισραηλινή Μοσάντ, «φημίζεται» για τις σύνθετες επιχειρήσεις της ήδη από τα χρόνια του 1960.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν απαντήσει προσώρας σε αιτήματα του Reuters για σχόλια.
Πηγή: Reuters, New York Times, AFP, ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΕΡΤ