Ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού ανήλθε σε 154, μετέδωσε σήμερα Παρασκευή το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων NNA, επικαλούμενο τον υπουργό Υγείας του Λιβάνου.
Ο υπουργός Χαμάντ Χάσαν είπε πως ένας στους πέντε από τους περίπου 5.000 ανθρώπους που τραυματίστηκαν στην έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, χρειάστηκε νοσηλεία και πως 120 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το NNA.
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες υπέγραψαν διαδικτυακό αίτημα για να τεθεί εκ νέου ο Λίβανος υπό γαλλική διοίκηση, στον απόηχο της πολύνεκρης έκρηξης της Τρίτης και της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν που δέχθηκε τις διαμαρτυρίες των Λιβανέζων για το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Το διαδικτυακό αίτημα κατάρτισαν μέσω της πλατφόρμας Avaaz την Τετάρτη Λιβανέζοι πολίτες για "να τεθεί ο Λίβανος υπό γαλλική εντολή για τα επόμενα 10 χρόνια"
"Οι αξιωματούχοι του Λιβάνου έχουν δείξει ξεκάθαρα μια πλήρη αδυναμία να διασφαλίσουν και να διαχειριστούν τη χώρα", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο αίτημα. "Με ένα αποτυχημένο σύστημα, διαφθορά, τρομοκρατία και πολιτοφυλακή, η χώρα μόλις έφτασε στην τελευταία της ανάσα" σημειώνεται.
Την αίτηση έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 58.000 άτομα, ενώ ένα ανάλογο αίτημα είχε διατυπωθεί προ δύο μηνών όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε επισκεφθεί τον Λίβανο. Σημειώνεται ότι ο Μακρόν περιόδευσε στο λιμάνι της Βηρυτού και στη χριστιανική συνοικία Γκεμαϊζέ, που υπέστησαν τεράστιες καταστροφές από την έκρηξη.
Το 1914, ο Λίβανος περιήλθε στη γαλλική σφαίρα επιρροής έως το 1926, οπότε αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη δημοκρατία, με την ουσιαστική όμως διακυβέρνηση των Γάλλων. Από το 1940, οι Λιβανέζοι άρχισαν να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους και το 1944 κατάφεραν να την αποκτήσουν.