Ένοπλες ομάδες αναπτύχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας της Λιβύης, σε μια προφανή επίδειξη δύναμης μετά την αποπομπή ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού του στρατού.
«Ένοπλες ομάδες που διοικούνται από διάφορες στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας στην Τρίπολη αναπτύχθηκαν μαζικά γύρω από ευαίσθητα κτίρια της πρωτεύουσας», επεσήμανε αξιωματικός του στρατού που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κινητοποίηση αυτή «πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τον διορισμό του στρατηγού Αμπντελκαντέρ Μάνσουρ ως νέου στρατιωτικού διοικητή της περιοχής της Τρίπολης, έπειτα από εντολή του Προεδρικού Συμβουλίου».
Χθες Τετάρτη το Προεδρικό Συμβούλιο, η υψηλότερη αρχή της Λιβύης και επισήμως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, απέπεμψε τον στρατηγό Αμπντελμπάσετ Μαρουάν, ο όποιος κατείχε τη θέση επί πολλά χρόνια, αντικαθιστώντας τον με τον Μάνσουρ.
Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από πολλά τοπικά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη δεκάδες ένοπλοι άνδρες, που παρουσιάστηκαν από τους δημοσιογράφους ως προσκείμενοι στον στρατηγό Μαρουάν, καθώς και τεθωρακισμένα βγήκαν στις κεντρικές λεωφόρους της Τρίπολης. Στη συνέχεια πήραν θέση στην περίμετρο της έδρας της κυβέρνησης και κοντά σε άλλα κυβερνητικά κτίρια.
Η στρατιωτική πηγή εκτίμησε ότι το συμβάν δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό, λέγοντας ότι αναπτύχθηκαν οι μονάδες αρμόδιες για την ασφάλεια των κρατικών θεσμών και διαψεύδοντας ότι αυτές περικύκλωσαν τα εν λόγω κτίρια.
Η λιβυκή πρωτεύουσα είναι υπό τον έλεγχο πολλών ένοπλων ομάδων που ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Άμυνας –το οποίο όμως δεν έχει υπουργό—και του υπουργείου Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης.
Η Λιβύη προσπαθεί από το 2011, όταν ανετράπη ο ηγέτης της χώρας Μουάμαρ Καντάφι, να εξέλθει από το χάος στο οποίο έχει βυθιστεί και το οποίο χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια από συγκρούσεις μεταξύ δύο αντίπαλων αρχών –μία στην ανατολική Λιβύη και μια στη δυτική—οι οποίες μάχονταν για την εξουσία.
Στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ανακοινώθηκε η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου. Όμως η απουσία επίσημου καταλόγου υποψηφίων και οι συνεχείς διαφωνίες μεταξύ των αντίπαλων πλευρών εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για τη διεξαγωγή τους.