Λιβύη: Διακόπηκαν οι εργασίες της Βουλής για την έξοδο από την κρίση

Λιβύη: Διακόπηκαν οι εργασίες της Βουλής για την έξοδο από την κρίση

Το Κοινοβούλιο της Λιβύης ανέστειλε τις εργασίες του μέχρι την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να προηγηθεί ψηφοφορία για καμία από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν χθες για την έξοδο από την κρίση που προκλήθηκε μετά την αναβολή των προεδρικών εκλογών, την περασμένη εβδομάδα.

Η συνεδρίαση αυτή, στο Τομπρούκ, ήταν μια πρώτη προσπάθεια της πολυδιασπασμένης πολιτικής τάξης να χαράξει έναν νέο δρόμο προς τα εμπρός, μετά την αναβολή των εκλογών. Την Δευτέρα, η συνεδρίαση έληξε εν μέσω διαμαρτυριών, αφού υποβλήθηκαν διάφορες προτάσεις για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, την κατάρτιση νέου Συντάγματος και τη μετάθεση των προεδρικών εκλογών σε άλλη ημερομηνία. Σήμερα επρόκειτο να διεξαχθεί ψηφοφορία για τις προτάσεις αυτές. Ο εκπρόσωπος του Σώματος δεν διευκρίνισε για ποιον λόγο αναβλήθηκε, με αποτέλεσμα να μένει σε εκκρεμότητα το θέμα της εκλογικής διαδικασίας αλλά και το μέλλον της μεταβατικής κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπεϊμπά.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους των διαφωνιών πριν από τις προεδρικές εκλογές ήταν αν ο Ντμπεϊμπά είχε το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα.

Πέρσι, όταν χαράχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ο οδικός χάρτης για την έξοδο της Λιβύης από την κρίση, είχε αποφασιστεί ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα οδηγούσε τη χώρα σε ταυτόχρονες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου.

Το κοινοβούλιο εξελέγη το 2014 αλλά πολύ σύντομα διχάστηκε, αφού η χώρα χωρίστηκε μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών της Ανατολικής και της Δυτικής Λιβύης. Τα περισσότερα μέλη του έφυγαν από την Τρίπολη και εγκαταστάθηκαν στο Τομπρούκ, στηρίζοντας την πλευρά της Ανατολικής Λιβύης στη σύγκρουση. Η συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας ήταν μια από τις σπάνιες φορές από το 2014 που περισσότεροι από 100 βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα συμμετείχαν σε μια συζήτηση για το μέλλον της Λιβύης.

Μια άλλη πρόταση που τέθηκε αλλά δεν ψηφίστηκε ήταν η απέλαση του Βρετανού πρεσβευτή επειδή το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι η GNU παραμένει η νόμιμη κυβέρνηση και η Βρετανία δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε ενέργεια για τη συγκρότηση παράλληλης κυβέρνησης.