Tα αντίπαλα στρατόπεδα του εμφυλίου της Λιβύης, τα οποία εκλήθησαν από τον ΟΗΕ να συμμετάσχουν στις πολιτικές συνομιλίες την Τετάρτη στη Γενεύη, ανακοίνωσαν, , ότι δεν θα μετέχουν.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας και στηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση, διότι η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη δεν έχει εγκρίνει το σύνολο των 13 εκπροσώπων του. Στον αντίποδα η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με έδρα την Τρίπολη, έκανε γνωστό, από την πλευρά του, ότι θα προτιμούσε να περιμένει να επιτευχθεί πρόοδος στις στρατιωτικές διαπραγματεύσεις.
«Εάν η αποστολή του ΟΗΕ επιμείνει να οργανώσει την πολιτική συνάντηση την προβλεπόμενη ημερομηνία προτού να γνωρίσει τα συμπεράσματα του στρατιωτικού διαλόγου, το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους δεν θα θεωρεί ότι δεσμεύεται από τα συμπεράσματα του πολιτικού διαλόγου» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο εκπρόσωπος του Χάλεντ ελ Μέσρι το οποίο στηρίζει τον Χαλίφα Χάφταρ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη έχει βυθιστεί σ’ έναν μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο από τον θάνατο του – επί πολλές δεκαετίες ηγέτη της χώρας – Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:
Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες. Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα τη Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.
Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χάφταρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του Φαγιεζ Αλ Σαρρατζ.
Την ίδια ώρα, τη μεταφορά τουρκικών όπλων και τουρκικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Λιβύη, μέσω του λιμανιού της Μισράτας, κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Αχμέντ αλ-Μισμάρι.