Στη χρήση των μεταναστών «ως πολιτικού όπλου για την άσκηση πίεσης» αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπρίλιους Λαντσμπέργκις προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση πολιτικών και υβριδικών απειλών.
«Για τη Λιθουανία, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι οι χωρίς προηγούμενο μεταναστευτικές ροές που φθάνουν από τη Λευκορωσία και με τη βοήθεια της κυβέρνησης της Λευκορωσίας», υπογράμμισε ο κ. Λαντσμπέργκις.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «για τη Λιθουανία είναι χωρίς προηγούμενο, αλλά για την Ευρώπη δεν είναι η πρώτη φορά που μία χώρα της ΕΕ αντιμετωπίζει αυτού του είδους την κρίση, όταν οι πρόσφυγες χρησιμοποιούνται ως πολιτικό όπλο για να αλλάξει η πολιτική της χώρας. Η Φινλανδία το έχει αντιμετωπίσει αυτό στο παρελθόν, η Ελλάδα, πρόσφατα η Ισπανία και τώρα η Λιθουανία».
«Θα μιλήσω στους συναδέλφους μου για να υπάρξει μια κοινή πολιτική από την πλευρά της ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των πολιτικών και υβριδικών απειλών που αντιμετωπίζουν τα κράτη της ΕΕ», επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας.
Νέες κυρώσεις κατά του Μινσκ για τη χρησιμοποίηση των μεταναστών «ως πολιτικού όπλου» θα ζητήσει η Λιθουανία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει την επιβολή πέμπτης δέσμης κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας διότι η κυβέρνηση του Μινσκ διοχετεύει παράνομα μετανάστες που φθάνουν αεροπορικά στο λευκορωσικό έδαφος στη Λιθουανία και άρα στο έδαφος της Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.
«Όταν οι πρόσφυγες χρησιμοποιούνται ως πολιτικό όπλο...θα μιλήσω με τους ομολόγους μου ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαμορφώσει κοινή στρατηγική», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός εξωτερικών προσερχόμενο σε σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ζητώντας την επιβολή επιπλέον κυρώσεων.
Η Λιθουανία ξεκίνησε την κατασκευή φράκτη μήκους 550 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Λευκορωσία την Παρασκευή, αφού κατηγόρησε τις λευκορωσικές αρχές ότι στέλνουν εκατοντάδες μετανάστες, προερχόμενους κυρίως από το Ιράκ στη Λιθουανία.