Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν την Τρίτη (19/11), στο Λονδίνο με σκοπό να διαμαρτυρηθούν κατά των προτεινόμενων αλλαγών στον φόρο κληρονομιάς για τους αγρότες, όπως ανακοινώθηκαν στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Whitehall, ενώ μαζί τους διαδήλωσε και ο γνωστός Βρετανός παρουσιαστής. Τζέρεμι Κλάρκσον, ο οποίος δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί «το τέλος» για τους αγρότες, καλώντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση.
Εκτιμάται πως πάνω από 40.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του μέτρου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί καταστροφικό και από τη Βρετανική Ένωση Αγροτών (NFU).
Lots of farmers & supporters are here already in Whitehall
— Alan D Miller (@alanvibe) November 19, 2024
Millions support our farmers
We all stand together with our famers #farmers #together #FarmersProtest pic.twitter.com/N5w9TjXcVy
Στάρμερ: Η πλειοψηφία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων θα μείνει ανεπηρέαστη
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των αγροτών και διαβεβαίωσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» δεν θα επηρεαστεί από την αλλαγή στον φόρο κληρονομιάς.
Παρά τις δηλώσεις του, οι αντιδράσεις παραμένουν έντονες, καθώς οι νέοι κανόνες, που τίθενται σε εφαρμογή από τον Απρίλιο του 2026, θα επιβαρύνουν με φόρο 20% τα κληροδοτούμενα γεωργικά περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 εκατ. λιρών.
Η αλλαγή αυτή αφορά κυρίως τις μεγαλύτερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με τους αγρότες να φοβούνται ότι η αύξηση των φόρων θα δυσκολέψει τη μεταβίβαση των οικογενειακών αγροκτημάτων στις επόμενες γενιές.
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό μέσο BBC, ένας κτηνοτρόφος ονόματι Ντέιβιντ Μπάρτον, από το Gloucestershire, εκτίμησε ότι το αγρόκτημά του, αξίας περίπου 5 εκατ. λιρών Αγγλίας, θα υποχρεώσει τον γιο του να πληρώσει φόρο κληρονομιάς ύψους 800.000 λιρών.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι οι αλλαγές αφορούν μόνο τις πιο πλούσιες αγροτικές περιουσίες και δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις μικρότερες εκμεταλλεύσεις.
Ωστόσο, η NFU και άλλες αγροτικές οργανώσεις εκτιμούν ότι έως και 70.000 αγροκτήματα ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με αυξημένους φόρους.
Το κλίμα στην αγροτική κοινότητα παραμένει τεταμένο, καθώς η βαρόνη Μινέτ Μπάτερς, πρώην πρόεδρος της NFU, δήλωσε ότι οι αγρότες αισθάνονται τις κυρώσεις και τα οικονομικά βάρη να αυξάνονται διαρκώς, με την αύξηση του εθνικού μισθού και της εθνικής ασφάλισης και τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις.
Λιγότερα από 500 αγροκτήματα θα επηρεαστούν
#BREAKING UK – Tens of thousands of "patriots" gathering in central London as #farmers staged another protest in the British capital.
— AsgardIntel (Fryer) (@AsgardIntel) November 19, 2024
Tractors have reportedly breached the police barriers in London. pic.twitter.com/PIRTbaUC17
Εν τω μεταξύ ο Στάρμερ, μιλώντας από τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανιέρο, τόνισε ότι η κυβέρνηση των Εργατικών επενδύει 5 δισεκατομμύρια λίρες στη γεωργία και τη βιωσιμότητα των τροφίμων και πρόκειται να λάβει μέτρα για την υποστήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, ενώ παράλληλα υποστήριξε τις αλλαγές στον φόρο κληρονομιάς.
Σε προηγούμενες δηλώσεις, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι λιγότερα από 500 αγροκτήματα αναμένεται να επηρεαστούν ετησίως από τις αλλαγές, ενώ τονίστηκε ότι η εισφορά αυτή είναι μόλις το μισό από ό,τι πληρώνουν άλλοι φορολογούμενοι ως φόρο κληρονομιάς.