Δύο «σκληρούς» της εξωτερικής πολιτικής, τους Μάρκο Ρούμπιο και Μάικ Γουόλτς, «βγάζει» ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη γραμμή της διπλωματίας και της πολιτικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, στέλνοντας «σήμα» στην Κίνα και το Ιράν. Στις πρωτεύουσες ανά τον κόσμο επιχειρείται η αποκωδικοποίηση των επιλογών Τραμπ για τις καίριες θέσεις της νέας διακυβέρνησης, ενώ ειδικά στην Άγκυρα τα χαμόγελα λείπουν...
Οι Μάρκο Ρούμπιο και Μάικ Γουόλτς, αμφότεροι Ρεπουμπλικανοί από τη Φλόριντα, εκφράζουν σκληρές θέσεις για την Κίνα και το Ιράν, τάσσονται αναφανδόν υπέρ του Ισραήλ, και έχουν ταχθεί επίσης υπέρ της παρεμβατικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών στα μεγάλα θερμά μέτωπα, εμφανιζόμενοι πιο σκληροί στην εξωτερική πολιτική από τον Τραμπ.
Στα καθ' ημάς, υπενθυμίζεται ότι ο Μάρκο Ρούμπιο, μαζί με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, πρωτοστάτησε το 2019 στην πρωτοβουλία για τον East Med Act, που αποτελεί νόμο του αμερικανικού κράτους. Η πρωτοβουλία αυτή εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα εμβάθυνσης της συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με αξιόπιστους εταίρους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.
Η είδηση ότι θα ανατεθεί στον Μάρκο Ρούμπιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε γνωστή από την αμερικανική εφημερίδα New York Times, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στον Τραμπ. Επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί επί του παρόντος. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι για το αξίωμα ο Τραμπ αρχικά σκεφτόταν τον Ρικ Γκρενέλ, ο οποίος διετέλεσε και πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, αλλά κατόπιν διαβουλεύσεων φαίνεται να έχει καταλήξει στον Ρούμπιο, ο οποίος είναι γνωστό ότι ανήκει στο περιβάλλον της νέας προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Σούζι Γουάιλς.
Το όνομα του Ρούμπιο είχε αναφερθεί και για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ωστόσο ο Τραμπ προτίμησε τον γερουσιαστή του Οχάιο, Τζέι Ντι Βανς.
Γιος Κουβανών μεταναστών και με νεοσυντηρητικές θέσεις, ο Ρούμπιο έχτισε την πολιτική του καριέρα με πρωτοβουλίες για την ανατροπή των αυταρχικών καθεστώτων από τη Λατινική Αμερική έως τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας. Εξελέγη στη Γερουσία το 2010 και έχει εδραιωθεί ως «γεράκι» της εξωτερικής πολιτικής, ακολουθώντας σκληρή γραμμή για την Κίνα, το Ιράν, τη Βενεζουέλα και την Κούβα ειδικότερα.
Αρχικά είχε έλθει σε αντιπαράθεση με την πλευρά των Ρεπουμπλικανών που ήταν πιο επιφυλακτική απέναντι στις επεμβάσεις στο εξωτερικό, αλλά πιο πρόσφατα απηχεί τον Τραμπ ως προς τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η σύγκρουση έχει φτάσει σε αδιέξοδο και «πρέπει να λήξει». Από τη θέση του, αναμένεται τώρα να πιέσει την Ουκρανία για διευθέτηση, που όλα δείχνουν ότι θα σηματοδοτεί εκχώρηση εδαφών και εγκατάλειψη του στόχου του ΝΑΤΟ.
Οι θέσεις του Ρούμπιο είναι αναφανδόν υπέρ του Ισραήλ. Σε πρόσφατο βίντεο που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, ο γερουσιαστής από τη Φλόριντα εμφανίζεται να λέει ότι θέλει να καταστρέψει κάθε στοιχείο της Χαμάς, χαρακτηρίζει τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «αισχρά ζώα», που διέπραξαν τρομακτικά εγκλήματα, και λέει ότι χρησιμοποίησαν τον άμαχο πληθυσμό για να προστατευτούν, γνωρίζοντας ότι η κατάσταση θα οδηγούνταν εδώ που έφτασε.
Τον Μάρκο Ρούμπιο συμπληρώνει από τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκο ο Μάικ Γουόλτς, πρώην «πράσινος μπερές», δηλαδή απόστρατος των ειδικών δυνάμεων, που έχει υπηρετήσει στο παρελθόν στο Αφγανιστάν. Ο Γουόλτς εκλέγεται από το 2018 μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στη Φλόριντα.
Είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ και «συνοδοιπόρος» του στις προσπάθειες ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2020. Στις 19 Μαΐου 2021, ψήφισε κατά του νομοσχεδίου για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.
Θεωρείται «σκληρός» όσον αφορά την Κίνα και ζήτησε να μποϊκοτάρουν οι ΗΠΑ τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο, λόγω της εμπλοκής της στη μετάδοση της Covid-19, αλλά και για την πολιτική του Πεκίνου εναντίον των μουσουλμάνων Ουιγούρων. Έχει ασκήσει επίσης πολύ έντονη κριτική στην κυβέρνηση Μπάιντεν για τη χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.
Ενώ αρχικά υποστήριξε την Ουκρανία, κατά την πρώτη περίοδο της ρωσικής εισβολής μετά τον Φεβρουάριο του 2022, στη συνέχεια ανέφερε ότι οι απόψεις του εξελίχθηκαν και τώρα είναι λιγότερο υποστηρικτικός προς το Κίεβο, καταψηφίζοντας τα τελευταία νομοσχέδια στο Κογκρέσο για την παροχή βοήθειας.
Ο Γουόλτς έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και της Επιτροπής Πληροφοριών, σύμβουλος των πρώην υπουργών Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και Ρόμπερτ Γκέιτς και εργάστηκε στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της αντιπροεδρίας του Ντικ Τσέινι.
Σε «αναμμένα κάρβουνα» η Άγκυρα
Για την Άγκυρα, ο διορισμός, ως όλα δείχνουν, του Μάρκο Ρούμπιο ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ και του Μάικ Γουόλτς στη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αποτελούν κάθε άλλο παρά καλές ειδήσεις.
Στην πρώτη του προεδρική θητεία ο Τραμπ είχε αναγγείλει ότι θα αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία, αλλά τελικά δεν το έπραξε. Το ερώτημα είναι αν θα το κάνει τώρα ο Τραμπ, όπως ζητά επίμονα η Τουρκία. Πίσω από το τρίγωνο Ηνωμένων Πολιτειών, Ισραήλ και Κούρδων στην περιοχή, η Άγκυρα διαβλέπει έναν θανάσιμο κίνδυνο για την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας. Όμως μία πιθανή απόσυρση των Αμερικανών από τη Συρία και η συνακόλουθη εγκατάλειψη των Κούρδων θα αποδυνάμωνε το Ισραήλ και αυτό είναι εκτός της γραμμής τόσο του Ρούμπιο όσο και του Γουόλτς.
Η απόφαση του Τραμπ για τη Συρία αντιμετώπισε την εποχή εκείνη ανοιχτή αντίδραση και ακυρώθηκε στην πράξη. Ο Ρούμπιο ήταν μεταξύ των κορυφαίων ονομάτων που άσκησαν κριτική στον Τραμπ, μαζί με τη διοίκηση της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) και τον Μπρετ Μακ Γκερκ, ειδικό απεσταλμένο για την καταπολέμηση του ISIS, ο οποίος και παραιτήθηκε στα τέλη του 2018.
Ο Ρούμπιο επέκρινε επίσης τις αποκλίνουσες επιλογές της Τουρκίας, στο πλαίσιο της «αυτόνομης» και «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει ο Ερντογάν. Τονίζει ότι οι επιλογές της αυτές έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ. Καταδίκασε την αγορά από την Τουρκία πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, λέγοντας ότι έχει επικίνδυνες συνέπειες για την ασφάλεια και την επιχειρησιακή συμβατότητα του ΝΑΤΟ. «Αν η Τουρκία θέλει να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος των ΗΠΑ, πρέπει να συμπεριφέρεται ως τέτοιος», έχει δηλώσει.
Αντίστοιχα ο Μάικ Γούολτς έχει εκφράσει επίσης την ανησυχία του για τις σχέσεις της Τουρκίας με τους εχθρούς των ΗΠΑ και συγκεκριμένα, επέκρινε τη συνεργασία της Τουρκίας με χώρες όπως η Ρωσία, δηλώνοντας ότι τέτοιες συμμαχίες είναι ασύμβατες με τις ευθύνες ενός κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ.
Η στάση του 50χρονου βουλευτή έναντι της Τουρκίας, όσον αφορά το Κουρδικό είναι ακόμη πιο σκληρή. Την καταγγέλλει για επιθετικότητα στη βόρεια Σύρια και αποκαλεί του Κούρδους «τους καλύτερους συμμάχους μας στη Μέση Ανατολή μετά το Ισραήλ».
Τον Οκτώβριο του 2019, συνυπέβαλε νομοσχέδιο με την Λιζ Τσέινι για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της κατά κουρδικών στόχων στην περιοχή. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι σημαντικό να στηρίξουν οι ΗΠΑ τους συμμάχους της κουρδικής παράταξης YPG, «οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ)» στη Συρία. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια μιας αναγέννησης του Ισλαμικού Κράτους, γι' αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ως Κογκρέσο για να μετριάσουμε τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία» είχε δηλώσει. Είχε μάλιστα προτείνει να δώσουν οι ΗΠΑ θεώρηση εισόδου στους Κούρδους της Συρίας που πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανών.