Μάχες στα περίχωρα του Κίεβου ανάμεσα στις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις, αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε Μαριούπολη και άλλες πόλεις, καθώς και εγκλωβισμός των αμάχων που δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν αφού η κατάπαυση πυρός έμεινε στα χαρτιά, είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται το μεσημέρι της Πέμπτης. Ισχυρό πλήγμα υπέστη ρωσική φάλαγγα έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Δορυφορικές εικόνες καταστροφής από τη Μαριούπολη.
«Ο διοικητής του συντάγματος κατοχής, συνταγματάρχης Ζαχάροφ εξουδετερώθηκε. Στη διάρκεια της μάχης στην περιοχή Μπρόβαρι της περιφέρειας του Κιέβου η [ρωσική] ομάδα τακτικής μάχης του 6ου συντάγματος τανκ (Chebarkul) της 90ης μεραρχίας αρμάτων μάχης της Κεντρικής Διοίκησης υπέφερε σημαντικές απώλειες σε προσωπικό και εξοπλισμό», ανέφερε το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας με ανάρτησή του στο twitter.
Σε βίντεο μάλιστα καταγράφεται η ρωσικής στρατιωτικής φάλαγγα να δέχεται επίθεση και να υποχωρεί εντοπίστηκε βορειοανατολικά του Κιέβου.
Ліквідовано командира полку окупанта полковника Захарова
— Defence intelligence of Ukraine (@DI_Ukraine) March 10, 2022
Під час ведення бойових дій в Броварського району Київської області зазнала значних втрат в особовому складі та техніці бальйонно-тактична група (БТГр) 6 танкового полку (Чебаркуль) 90 танкової дивізії ЦВО. pic.twitter.com/BJUHcskuWG
Σε άλλο βίντεο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων καταγράφονται επιπλέον εικόνες από τις καταστροφές των ρωσικών αρμάτων μάχης.
Η εικόνα της ρωσικής προέλασης σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως δημοσιεύτηκαν στον Guardian
Το μέγεθος της καταστροφής που έχουν προκαλέσει οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη, αποκαλύπτουν νέες δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar Technologies είναι πριν και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αποκαλύπτουν κατεστραμμένα σπίτια, βομβαρδισμένα σούπερ μάρκετ και εμπορικά κέντρα, καταγράφοντας τη ζοφερή εικόνα της καταστροφής που έχει ήδη προκληθεί στη Μαριούπολη.
In these before and after #satellite images of #Mariupol, #Ukraine you can see destruction of homes and building. The latest imagery is from 10:16 a.m. local time on March 9, 2022. (Location: 47.099, 37.662) pic.twitter.com/J9eXaPg7gl
— Maxar Technologies (@Maxar) March 9, 2022
Νωρίτερα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι η πόλη δέχεται επίθεση από αέρος και σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν πληγεί κτίρια κατοικιών, ενώ το ανθρωπιστικό κομβόι που προσπαθούσε να φθάσει στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω σήμερα λόγω των μαχών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ.
Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξιι Αρεστόβιτς κατηγόρησε την Ρωσία ότι εμποδίζει σκοπίμως την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, επειδή δεν κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της αυτή τη στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.
Προηγουμένως το Κίεβο είχε ανακοινώσει ότι οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια που προσπαθούσε να φτάσει στην πολιορκημένη πόλη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω των συγκρούσεων. Η Ρωσία αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους κατά την, όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια, "ειδική επιχείρησή" της στην Ουκρανία.
Διάφορες προηγούμενες προσπάθειες να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος από την Μαριούπολη έχουν αποτύχει και ο κόσμος στην πόλη αυτή των άνω των 400.000 κατοίκων δεν έχει νερό ή ρεύμα για περισσότερο από μια εβδομάδα.
Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν την ευθύνη η μια στην άλλη για την κατάρρευση των συμφωνιών για τοπική κατάπαυση του πυρός, και γύρω από την Μαριούπολη. Η Ουκρανία κατάφερε να αρχίσει την απομάκρυνση αμάχων από κάποιες περιοχές αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της βορειοανατολικής πόλης Σούμι, όπου ανθρωπιστικός διάδρομος άνοιξε σήμερα για τρίτη συναπτή ημέρα βάσει συμφωνίας για τοπική κατάπαυση του πυρός.
Ο παροπλισμένος πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, εξακολουθεί να μην είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας για δεύτερη ημέρα σήμερα, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουσένκο. Ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί με εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ.
"Ζητήσαμε επισήμως οι (Ρώσοι) κατακτητές να μας παραχωρήσουν διαδρόμους για να επιδιορθώσουμε τις γραμμές ηλεκτροδότησης του σταθμού", σημείωσε.
Στο μεταξύ, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει κάποιες συνοικίες της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία, μια πόλη την οποία πολιορκούν εδώ και ημέρες, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει 2.911 ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές από την έναρξη του πολέμου.
Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας κάνει λόγο για «αξιοσημείωτη μείωση της συνολικής ρωσικής αεροπορικής δραστηριότητας», καθώς και για «αναπάντεχη αποτελεσματικότητα και αντοχή», αναφερόμενο στις ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
- Η μεγάλη ρωσική φάλαγγα βορειοδυτικά του Κιέβου έχει σημειώσει μικρή πρόοδο μέσα σε μια εβδομάδα και υφίσταται συνεχείς απώλειες από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις
- Υπήρξε μια αξιοσημείωτη μείωση στη συνολική ρωσική αεροπορική δραστηριότητα πάνω από την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, πιθανότατα λόγω της απροσδόκητης αποτελεσματικότητας και αντοχής των ουκρανικών δυνάμεων αεράμυνας.
- Η Ρωσία έχει αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία παρά τις προηγούμενες δημόσιες διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο Πούτιν ότι δεν θα το κάνει. Καθώς τα θύματα αυξάνονται, ο Πρόεδρος Πούτιν θα αναγκαστεί να αντλήσει από όλες τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και άλλες πηγές για να αντικαταστήσει τις απώλειές του.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 10 March 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) March 10, 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/uGIai2vjg2
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/kUN8pCzuT4
Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η απομάκρυνση αμάχων από τις πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ
Άμαχοι άρχισαν σήμερα να αποχωρούν από την πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία μέσω "ανθρωπιστικού διαδρόμου" για τρίτη ημέρα, έπειτα από συμφωνία για τοπική κατάπαυση του πυρός, δήλωσε παράλληλα ο περιφερειακός κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκιι.
Μερικές χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη αυτήν την εβδομάδα βάσει συμφωνιών με τη Ρωσία, η οποία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία. Κόσμος επίσης εγκαταλείπει τους κοντινούς οικισμούς στην Κρασνοπίλια και Τροστιάνετς, πρόσθεσε ο Ζιβίτσκιι.
"Οι οχηματαπομπές (αυτών που απομακρύνονται) φεύγουν. Υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός!", σημείωσε.
Παράλληλα ο περιφερειακός κυβερνήτης του Κιέβου Ολέκσιι Κουλέμπα δήλωσε σήμερα σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες, Τετάρτη, από χωριά και πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Τρεις νεκροί από τους βομβαρδισμούς στο παιδιατρικό νοσοκομείο
Ουκρανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Σούμι, Οχτίρκα, Nικολάιφ, με το BBC να αναφέρει τρεις νεκρούς στην Οχτίρκα. Κατάπαυση πυρός από τις 09:00 σε Κίεβο, Σούμι, Μαριούπολη, Βολνοβάχα και Ιζιούμ για απομάκρυνση αμάχων, στο πλαίσιο συμφωνίας την Τετάρτη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διεθνείς κατακραυγές για την καταστροφή από βομβαρδισμούς παιδιατρικού νοσοκομείου στη Μαριούπολη που προκάλεσε τον θάνατο τριών ατόμων, εκ των οποίων ένα εξάχρονο παιδάκι και 17 τραυματιών, σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου της πόλης στο βρετανικό ειδησεογραφικό σταθμό.
«Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι», ανέφεραν οι αρχές στον λογαριασμό τους στο Telegram.
Σήμερα, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι καταγγελίες της Ουκρανίας για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου είναι "ψευδείς ειδήσεις", εξηγώντας πως επρόκειτο για μια πρώην μαιευτική κλινική η οποία έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον στρατό. "Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι ψευδείς ειδήσεις", ανέφερε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στον λογαριασμό του στο Twitter.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε πως ο ισχυρισμός της Ρωσίας πως το νοσοκομείο δεν είχε ασθενείς δεν είναι αλήθεια. "Όπως πάντα, ψεύδονται με σιγουριά", είπε.
Ο Πολιάνσκι επεσήμανε ότι η Ρωσία είχε προειδοποιήσει στις 7 Μαρτίου ότι το νοσοκομεία είχε μετατραπεί σε στρατιωτική θέση από τον οποίοι οι Ουκρανοί έριχναν πυρά. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διεξάγει γενοκτονία αφού Ουκρανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε το νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη χθες Τετάρτη.
Βομβαρδισμός πόλεων
Στο μεταξύ, ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, ο περιφερειάρχης στην περιοχή όπου βρίσκεται η πόλη Σούμι (βορειοανατολικά), έκανε λόγο για ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Βομβαρδίστηκαν επίσης κατοικημένες περιοχές στην πόλη Οχτίρκα, νοτιότερα, σύμφωνα με τον ίδιο. Υπάρχουν αναφορές πως χτυπήθηκε τμήμα του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου εκεί.
Ο δήμαρχος της Νικολάιφ, ο Ολεξάντρ Σιενκέβιτς, ανέφερε μέσω Facebook πως του αναφέρθηκαν εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών στον βορρά. «Είτε δοκιμάζουν πόσο ισχυρά είναι τα φυλάκιά μας ή ετοιμάζονται για έφοδο», εκτίμησε ο αιρετός, αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις.
Εξάλλου το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του επιβραδύνουν και ανακόπτουν τη ρωσική επίθεση. Όπως αναφέρει ανακοίνωσή του, οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες και φέρνουν εφεδρείες.
Ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται για να περικυκλώσουν το Κίεβο και ενισχύουν τις θέσεις τους στη Νικολάιφ, ενώ επιθέσεις αναφέρονται στη Χαρκίβ, στην Ιζιούμ, τη Σούμι και την Οχτίρκα, πάντα κατά το επιτελείο.
Ανθρωπιστικοί διάδρομοι
Οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν τρεις ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιοχή της πόλης Σούμι (βορειοανατολικά), ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.
Οι διάδρομοι αυτοί θα επιτρέψουν άμαχοι να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, περίπου 170 χιλιόμετρα νότια, διευκρίνισε ο κ. Ζιβίτσκι μέσω Telegram. Υπενθύμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Τουλάχιστον 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη από διάφορες ουκρανικές πολιορκημένες πόλεις, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ανέφερε ότι κάτοικοι των πόλεων Σούμι, Ενεργκοντάρ και περιοχών κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μπόρεσαν να φύγουν μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Πρόσθεσε πως ελπίζει η απομάκρυνση των αμάχων να συνεχιστεί σήμερα με το άνοιγμα άλλων τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων στις πόλεις Μαριούπολη –που πολιορκείται εδώ και εννέα ημέρες–, Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και Ιζιούμ (ανατολικά).
Η απομάκρυνση των αμάχων γίνεται δυνάμει της συμφωνίας της Τετάρτης ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο για την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων, που πρόσφερε μια ελπίδα στους πολίτες που έχουν παγιδευτεί σε πόλεις που βομβαρδίζονται.
Πάνω από 5.000 άμαχοι είχαν φύγει προχθές Τρίτη από τη Σούμι, πόλη 250.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Όμως η απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη έχει αποτύχει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες. Κίεβο και Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις αποτυχίες αυτές.
Η δημοτική αρχή της πόλης έκανε λόγο χθες μέσω Telegram για 1.207 νεκρούς αμάχους τις τελευταίες 9 ημέρες.
Μαριούπολη: 1.207 άμαχοι νεκροί σε 9 ημέρες ρωσικής πολιορκίας
Η εννιαήμερη ρωσική πολιορκία της Μαριούπολης, λιμανιού στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, στοίχισε τη ζωή σε 1.207 άμαχους, ανέφερε χθες Τετάρτη η δημοτική αρχή μέσω της πλατφόρμας Telegram.
«Εννιά ημέρες. Εννιά ημέρες αποκλεισμού της Μαριούπολης. Εννιά ημέρες ασταμάτητου βομβαρδισμού του άμαχου πληθυσμού. Εννιά ημέρες που μισό εκατομμύριο κόσμος ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση, επικοινωνίες. Εννιά ημέρες που η πόλη έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Εννιά ημέρες — 1.207 άμαχοι κάτοικοι της Μαριούπολης νεκροί. Εννιά ημέρες γενοκτονίας του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε η δημοτική αρχή στο κείμενο.
Η ουκρανική προεδρία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της. «Δεν έχουμε τον ακριβή αριθμό, αλλά ο προσωρινός αριθμός είναι σωστός», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Βαστάμε γερά», πρόσθεσε στο κείμενο η δημοτική αρχή της Μαριούπολης, που συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς από τον ρωσικό στρατό. Χθες οι αρχές κατήγγειλαν ότι στους ρωσικούς βομβαρδισμούς επλήγη παιδιατρικό νοσοκομείο σε συγκρότημα που περιλαμβάνει επίσης μαιευτήριο της πόλης. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «έγκλημα πολέμου».
Λιμάνι-κλειδί στην Αζοφική Θάλασσα, η βιομηχανική πόλη της Ουκρανίας αριθμούσε πάνω από 450.000 κατοίκους πριν αρχίσει η ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.
Ουκρανία: Δεν εγκαταλείπουν το Κίεβο ο πρόεδρος Ζελένσκι και το επιτελείο του
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το επιτελείο του παραμένουν στο Κίεβο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας Κύριλλο Τιμοσένκο.
«Ο εχθρός δεν μπορεί να μας νικήσει στο πεδίο της μάχης και επιδίδεται σε μια σειρά από ψευδείς ειδήσεις ότι δήθεν το επιτελείο του προέδρου έχει εγκαταλείψει το Κίεβο. Δεν είναι αλήθεια. Σας μιλώ από την οδό Μπανκόβα, κοντά στο κτίριο όπου ο πρόεδρος και το επιτελείο του εργάζονται. Θα προσπαθήσω να ανεβάζω τέτοια βίντεο όσο συχνότερα μπορώ» δήλωσε στο μήνυμά του ο Τιμοσένκο.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα έφθασε απόψε στην Αττάλεια της Τουρκίας για την αυριανή συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με στόχο τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ Όλεγκ Νικολένκο μέσω ανάρτησης στο Twitter.
Κογκρέσο ΗΠΑ: Χορήγηση 14 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες Τετάρτη το βράδυ (σ.σ. τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) σχέδιο νόμου που προβλέπει δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισεκ. δολαρίων και συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία.
Το κείμενο περιλαμβάνει οικονομική και ανθρωπιστική πτυχή, καθώς και την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών. Μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία προτού φθάσει στο γραφείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να το υπογράψει και να το κάνει νόμο του κράτους.
Τα κεφάλαια αυτά θα επιτρέψουν μεταξύ άλλων στο Κίεβο να προστατεύσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης, να αμυνθεί έναντι κυβερνοεπιθέσεων και να εξοπλιστεί.
Προβλέπει επίσης τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας 2,6 δισεκ. δολαρίων και 1 και πλέον δισεκ. δολαρίων για να προσφερθεί βοήθεια στους ουκρανούς πρόσφυγες.
«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον θαρραλέο ουκρανικό λαό που μάχεται για τη χώρα του», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν μέσω Twitter.
Το νομοσχέδιο εγγυάται επίσης χρηματοδότηση για το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ ως την 30ή Σεπτεμβρίου.