Προσωπικό 10.000 ανθρώπων και τεχνικός εξοπλισμός περίπου 3.000 μηχανημάτων διαφόρων τύπων συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών στη ρωσική Άπω Ανατολή και στη Σιβηρία, ενώ το τελευταίο 24ωρο στην προσπάθεια κατάσβεσης έχουν εμπλακεί 12 αεροσκάφη, ρίχνοντας 993 τόνους νερού στα φλεγόμενα δασικά μέτωπα.
«Το σύνολο της ομάδας που έχει εμπλακεί στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών αποτελείται από 10.000 ανθρώπους, τεχνικό εξοπλισμό 2.800 μηχανημάτων, αλλά και 70 αεροσκάφη», ανέφερε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Η Ιταλία ενδέχεται να στείλει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, προκειμένου να βοηθήσει την Ρωσία στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.
«Με δεδομένη την τραγική κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις δασικές πυρκαγιές στην Σιβηρία, έχω προσφέρει στην Ρωσική Ομοσπονδία την συνεργασία μας, με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, διαθέτοντας [στην Ρωσία] δύο [πυροσβεστικά] αεροσκάφη Canadair, με την ελπίδα ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σύντομα», έγραψε ο Κόντε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Σημειώνεται πως εχθές η συνδρομή του ρωσικού στρατού αποδείχθηκε σημαντική αφού τα στρατιωτικά πυροσβεστικά αεροσκάφη εξάλειψαν τις εστίες στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ και του Ιρκούτσκ σε μια έκταση 900.000 στρεμμάτων. Ωστόσο, η έκταση θεωρείται ακόμη εξαιρετικά μικρή αν ληφθεί υπόψιν ότι οι δασικές πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σε μια έκταση 28.000.000 στρεμμάτων.
Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δεχθεί πρόταση για παροχή βοήθειας από τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο ηγέτες, «κατόπιν αμερικανικής πρωτοβουλίας».
Οικολογικές και κλιματολογικές συνέπειες
Σημειώνεται πως το σύννεφο καπνού που έχουν δημιουργήσει οι πυρκαγιές εκτείνεται σε 4,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάνω από την κεντρική βόρεια Ασία με τους ρύπους που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα να δημιουργούν ένα τοξικό νέφος, πολύ επικίνδυνο για την υγεία.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτό που συμβαίνει στον Αρκτικό κύκλο είναι το αποτέλεσμα ενός «πιο θερμού πλανήτη», ενώ το ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι ποιες θα είναι οι οικολογικές συνέπειες από τις δασικές αυτές πυρκαγιές.
Οι πυρκαγιές δεν απειλούν τα 11 σπάνια είδη ζωών, τα οποία προστατεύονται από το ειδικό κρατικό πρόγραμμα με την επωνυμία «Οικολογία» (σε αυτά περιλαμβάνονται οι τίγρεις του Αμούρ, οι λεοπαρδάλεις της ρωσικής άπω Ανατολής και άλλα). «Δεν θα έδινα ιδιαίτερη έμφαση στο ερώτημα αν κάποια είδος εξαφανίστηκε εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών στην Σιβηρία είτε μειώθηκε αισθητά», δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος διατήρησης της βιοποικιλότητας του Παγκόσμιου Ιδρύματος άγριας φύσης (WWF) Ρωσίας, Βλαντίμιρ Κρέβερ.
Παρόλα αυτά οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα θανάσιμο κίνδυνο για πολλά είδη, τα οποία δεν έχουν την δυνατότητα να διαφύγουν, όπως είναι τα φίδια, οι σκαντζόχοιροι, τα έντομα, όμως τα περισσότερα ζώα μπορούν να σωθούν τρέχοντας μακριά από τις εστίες.
Ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου δασών της Ακαδημίας Επιστημών της Σιβηρίας Αλέξάντρ Μπριουχάνοφ επισημαίνει ότι για την πλήρη αποκατάσταση των δασών στο βόρειο τμήμα της Ανατολικής Σιβηρίας θα χρειασθούν τουλάχιστον 100 χρόνια.
Photo by AP